Edzőtermi cipő – hogyan válassz női és férfi cipőt erőnléti edzéshez, fitnesszhez, crossfithez vagy kardió edzéshez?

Sylwia Stwora-Petela 26.02.2024 ( 01.03.2024 )

Akár súlyt emelsz, akár crossfittezel vagy fitnesszórákra jársz, esetleg a súlyzós edzések rajongója vagy, a megfelelő edzőcipő nemcsak a hatékony és eredményes edzésben segít, hanem a sérülés kockázatát is csökkenti. Bejegyzésünkből megtudhatod, hogyan választhatod ki a számodra legmegfelelőbb edzőcipőt az edzés típusától függően, és mit érdemes figyelembe venned női és férfi edzőcipő vásárlásakor.

Miért fontos a megfelelő edzőcipő kiválasztása?

Az edzőcipő a sportfelszerelés egyik legfontosabb eleme a kényelem és az edzés biztonságossága szempontjából. Az edzés típusához megfelelően alkalmazkodva mindenekelőtt stabil alátámasztást, párnázást és stabilizálást biztosít a lábadnak, és lehetővé teszi a megfelelő tartományokban való mozgást. Miért olyan fontos ez, és miért nem szabad elhanyagolni a témát? A rossz lábbelivel a láb gyorsabban elfárad, ami eleve fokozza a sérülés kockázatát. Ez pedig kihat az általános testtartásra és a mozgásmódra, valamint térd-, csípő- és hátfájást eredményezhet. Gyakran elfelejtjük vagy nem vesszük észre, hogy a lábproblémák láncreakciót indíthatnak el, és a test más részeire is kihathatnak, ami fájdalomhoz vagy kellemetlenséghez vezet, aminek révén kevésbé ingerlékeny testhelyzetre változtatjuk testtartásunkat (nem feltétlenül helyesre), vagy felhagyunk bizonyos gyakorlatok végzésével. Az edzőcipőkkel kapcsolatos szakértelemmel javíthatod az általad végzett fizikai tevékenység minőségét és teljesítményét, akár súlyokat emelsz, akár 100%-ot szeretnél nyújtani a HIIT edzések során, akár helyes mozgásmintákon dolgozol az erőnléti edzéseid során, akár rekordokat szeretnél dönteni a crossfit órákon lévő WOD-ok során.

Edzőtermi cipő – mire érdemes odafigyelni vásárláskor?

Az ideális edzőcipő kiválasztása többek között a tevékenység típusától, az edzés gyakoriságától és az edzés szintjétől függ. A legfontosabb, hogy a cipőt az egyéni igényeid és paramétereid szerint válaszd ki. Érdemes észben tartani, hogy ami egy rendszeresen edzőterembe járónak megfelel, vagy divatosnak és univerzálisnak mutatkozik, az nem feltétlenül lesz megfelelő számodra, különösen, ha csak most kezdesz sportolni vagy szabadidős jelleggel edzeni. Bár, ha nem vagy profi, megengedheted magadnak, hogy rugalmasabban válassz sportcipőt anélkül, hogy a modern technológiával megpakolt, speciális modellt kellene választanod. Mindezek ellenére érdemes olyan cipőt választanod, amely kompatibilis az általad választott tevékenység sajátosságaival és az igényesség szintjével. Ez magának az edzőcipőnek az élettartamának szempontjából is fontos.

Rendeltetés

Amikor edzőcipőt választasz, először is válaszolj magadnak arra a kérdésre, hogy elsősorban milyen edzőtermi tevékenységet szeretnél végezni. Erősítő, futópados vagy fitneszedzéseket fogsz végezni, esetleg mindenből egy kicsit? Lényeges lesz számodra a megfelelő mozgékonyság a nagy intenzitású edzésekhez, vagy stabil támaszra lesz szükséged a súlyemeléshez? Miután meghatároztad, hogy milyen típusú tevékenységhez fogod leggyakrabban felvenni a cipőt, leszűkítheted a választékot. Ha például sok fajta gyakorlatot fogsz végezni, akkor olyan tornacipő lehet a megfelelő választás, amely a legtöbb tevékenységhez, például a futópadon való futáshoz vagy a súlyzós edzéshez is garantál egy bizonyos mértékű párnázottságot valamint stabilitást. Győződj meg róla, hogy a kiválasztott modell nem tapadós talppal rendelkezik. Ha azonban egy konkrét területen szeretnéd fokozni a teljesítményedet, akkor fektess be az adott tevékenységre specifikus cipőbe, és az edzés típusától függően változtasd a cipődet.

Méret

Az edzőcipőt érdemes délután megvenni, amikor a lábad már kissé megduzzadt az álldogálós és sétálós naptól abban a zokniban, amelyben majd edzeni fogsz. Ez lehetővé teszi, hogy jobb döntést hozz. Ha az interneten vásárolsz női vagy férfi edzőcipőt, gondosan mérd meg a lábad hosszát és szélességét, valamint válassz egy fél számmal nagyobbat, mint a hétköznapi cipőméreted. Ez a ráhagyás biztosítja azt, hogy az intenzív edzés miatt ne tapasztald a láb megduzzadása által okozta kellemetlenségeket. Érdemes szem előtt tartani, hogy a túl kicsi edzőcipő kellemetlenséget, kidörzsölődést vagy tyúkszemet okozhat, míg a túl nagy cipő lecsúszhat a lábadról, és veszélyes helyzetekhez vezethet, többek között az instabilitás miatt. Nézd meg az egyes gyártók mérettáblázatait is, mivel különböző méreteket használnak (pl. az adidas 40 2/3, 45 1/3 stb. méretben gyárt cipőket). Ha a cipő bármilyen módon nyomja a lábfejedet vagy a lábujjadat, ne gondold, hogy az illeszkedés idővel javulni fog. Válassz inkább másik modellt.

Anyag

Az edzőcipők esetében fontos az anyag jó légáteresztő képessége – jó szellőzést és magas hőkomfortot kell biztosítaniuk. A tartósság és a mechanikai sérülésekkel szembeni ellenállás szintén kulcsfontosságú. Az edzőcipők gyártása során szellős háló kerül felhasználásra a felső és az elülső részen, valamint szintetikus anyagok vagy bőr. Az edzőcipők közepét általában puha párnázással töltik ki a kényelem növelése érdekében.

Bekötés

A klasszikus fűzős, a tépőzáras, a felsliccelhető vagy esetleg a hibrid megoldás (pl. fűző + tépőzár) tetszik? Az optimális megoldásnak a hagyományos fűzős rendszer tűnik, amely lehetővé teszi a rögzítési tartomány pontos beállítását az egyéni preferenciáknak megfelelően, ezáltal segít fenntartani a láb megfelelő stabilitását. A BOA® rendszer egy innovatív rögzítési mód, amely egy speciális tárcsa és fűzők segítségével egyetlen kattintással személyre szabhatja az illeszkedést.

Felsőrész magassága

A felsőrész magassága szorosan összefügg a boka megtámasztásával. Fontos, hogy a cipő felsőrésze hol helyezkedik el: a boka felett vagy alatt. Attól függően, hogy a felsőrész alacsony-e vagy magas, megfelelően lehetővé teszi a boka befelé vagy kifelé irányuló mozgásának növelését vagy korlátozását. Dinamikus gyakorlatokhoz célszerű magasabb felsőrészt választani, amely jól stabilizálja a bokaízületet, és csökkenti a sérülés kockázatát.

Talp

A talp és a futófelület közvetlenül érintkezik a talajjal, és megfelelő tapadást biztosít, ami már csak az esések megelőzése miatt is fontos. Az edzőcipőknél a talpnak közepes vastagságúnak és merevségűnek kell lennie, valamint csúszásmentesnek, hogy megakadályozza a nedves felületen való csúszást vagy esést. Válassz kiváló minőségű gumiból vagy műanyagból készült modellt, amely kopásálló és nem hagy nyomot a felületen.

Párnázottság

A párnázás jó megoldás, ha sok dinamikus gyakorlatot végzel az edzéseid során, vagy ha szereted az aerobikot – ez lecsökkenti az ízületekre nehezedő terhelést. Elsősorban a talp sarkánál szokták használni. A jó párnázás különösen túlsúlyos emberek számára ajánlott.

Technológiák

Az edzőcipőkben számos innovatív megoldással találkozhatsz, amelyek fokozzák az edzés teljesítményét és kényelmét. Az Under Armour márka például a legmodernebb UA Charged Cushioning® és UA HOVR™ párnázással látja el edzőcipőit a nagyszerű energia-visszanyerés érdekében. A Nike edzőcipők a híres Air Max párnázási rendszert vagy a Renew habot kínálják, míg a Vibram Fivefingers edzőcipők például a Rope traction technológiát használják a crossfithez és a kötélmászáshoz.

Milyen cipőt válassz erőnléti edzéshez?

Az erőnléti edzés nemcsak a szabad súlyokkal, például súlyzókkal vagy kettlebellekkel végzett gyakorlatokat jelenti, hanem a saját testsúlyt igénybevevő gyakorlatokat is (beleértve a TRX szalagokkal végzett edzést). Ha az izmok erőnlétének javítását célzó edzés a prioritás, akkor a lapos, csúszásmentes talpú cipőket javasoljuk, amelyek stabilan tartanak és megakadályozzák a csúszást. Válassz minimalista vagy alacsony profilú modelleket, amelyek megfelelő alátámasztást és egyensúlyt biztosítanak.

Milyen cipőt válassz kardió edzéshez?

Kardió edzésekhez, például futópadon való futáshoz, szobakerékpározáshoz vagy elliptikus gépen való edzéshez olyan futócipőt válassz, amely megfelel a láb pronációs szintjének (pronált – a lábfej befelé fordul, szupinált – a lábfej túlzottan kifelé fordul vagy semlegesen áll). Ezt egy nedves lábteszt segítségével, vagy a járásod, illetve a mindennapi cipőid sérülésének elemzésével könnyen megtudhatod. A megfelelő cipő segítségével hatékonyabban edzhetsz és növelheted a teljesítményedet, miközben minimalizálod a túlterhelés vagy a sérülés kockázatát. Keresd a légáteresztő felsőrészt és a jó párnázottságot a hátsó és az elülső lábfejben, hogy megfelelően elnyelje a rezgéseket. Túlpronáció esetén válassz olyan modellt, amely a cipő középső (belső) részén extra támasztékkal rendelkezik, hogy elkerüld a láb túlzott befelé történő gördülését.

Milyen cipőt válassz fitnesz edzéshez?

Bár a fitnesztevékenységek klubonként és edzőtermenként eltérők lehetnek, a fitneszcipő kiválasztásakor olyan szempontok alapján érdemes dönteni, mint a könnyedség és a rugalmasság a mozgás korlátozása nélkül, az alacsony hatású párnázás és az edzésformának megfelelő stabilizáció (például aerobik vagy boksz esetén hasznos az oldalsó stabilizáció).

Ha szeretsz dinamikus, ugrásokkal, fordulatokkal stb. teli mozgásokat végezni, vagy ha a HIIT (High Intensity Interval Training) rajongója vagy, akkor a jobb egyensúly érdekében (pl. ugrásoknál) stabil, rugalmas talpú, jó tapadású, könnyű és strapabíró cipőt válassz. Ha a HIIT (High Intensity Interval Training – nagy intenzitású intervallumos edzés) rajongója vagy, válassz könnyű és strapabíró cipőt, amely stabil, rugalmas talppal és jó tapadással rendelkezik a jobb egyensúly érdekében (pl. ugráláskor). Figyelj, hogy rendelkezzen hálós felsőrésszel, amely lehetővé teszi a megfelelő légáramlást, és jól illeszkedik a lábadhoz.

Zumbához és egyéb táncos edzésekhez kezdetben jól jön egy könnyű, jó párnázással és lábtámasszal (megerősített sarokrésszel) rendelkező cipő, amely gyors, többirányú mozgások és pörgések során mozgékonyságot, ugyanakkor stabilitást biztosít. A haladóbb táncformák kedvelőinek a vékonyabb talpú, kevésbé csillapított és alátámasztott edzőtánccipők lesznek megfelelőek, amelyek nagyobb rugalmasságot és a mozgás folyékonyságát teszik lehetővé. Kerüld a nagy tapadású talppal rendelkező cipőket, mivel ez megnehezíti a padlón való csavarodást, fordulást és csúszást.

Pilates, jóga vagy más body&mind órákhoz nagyszerű választás az ergonomikus kialakítású, csúszásmentes zokni, amely természetes hajlítást biztosít a lábnak.

Milyen cipőt válassz crossfithez?

A crossfit cipők a legsokoldalúbb edzőcipők közé tartoznak, amelyek speciális kialakításuknak köszönhetően a sportágak széles skáláján helytállnak. Leggyakrabban közepes vagy nagy sűrűségű talppal rendelkeznek, amelyek megfelelő stabilitást garantálnak súlyemelés, intenzív intervallumok vagy funkcionális mozgások során. Ezenkívül légáteresztő, fokozott tartósságú felsőrésszel rendelkeznek, ami nagyszerű a nehéz edzésekhez. Könnyű támaszt nyújtanak, és a talpuk enyhén görbült vagy teljesen lapos.

Milyen cipőt válassz súlyemeléshez?

A súlyemelő cipők úgy kerülnek kialakításra, hogy a vádli és a boka legnagyobb mozgásterjedelmét biztosítsák. Ez segít abban, hogy alacsonyabbra kerülhessen a lábad, és nagyobb stabilitást érj el az olyan gyakorlatoknál, mint az elülső guggolás, a fej feletti guggolás, a dobás és a guggolásos elkapás. Ha sok olimpiai stílusú emelést végzel, megfelelőek lehetnek számodra a súlyemelő cipők, amelyek az alábbi jellemzőikkel tűnnek ki:

  • megemelt sarok a jobb bokamozgékonyság érdekében a mélyebb guggoláshoz és a felegyenesedett törzs eléréséhez az optimális teljesítmény érdekében;
  • kemény és sűrű talp;
  • párnázás hiánya;
  • megerősített felsőrész;
  • egy további csat, amely a fűzővel együtt lehetővé teszi a lábfej középső részének rögzítését, valamint kiegészítő támaszt nyújt.

A futócipők alkalmasak az edzőterembe?

Az edzőteremben végzett edzés során olyan cipőre van szükséged, amely a lehető leglaposabb, hogy stabil testtartást biztosítson, ugyanakkor elég merev ahhoz, hogy ne „omoljon össze” alattad, amikor nagy súlyokkal kezdesz el edzeni, és így ne kényszerítse más izmok igénybevételét, mint amelyeknek a mozgásban a leginkább részt kell venniük. Eközben a futócipők viszonylag könnyűek, meglehetősen puha talppal és a lábfej különböző területein elhelyezkedő különböző szintű támasztékkal rendelkeznek, és mivel úgy kerültek kialakításra, hogy többek között segítsék a lábfej talajról való felpattanását, megnehezíthetik a mozgás irányítását. Használhatod őket futópadon való futáshoz, kardióedzéshez vagy felsőtest edzéséhez.

Cipő nélküli edzés – mikor célszerű mezítláb edzeni?

A mezítlábas edzést egyes súlyemelők kedvelik – a cipő hiánya lehetővé teszi, hogy a lábfej megőrizze természetes stabilitását. Vannak speciális, body&mind vagy mentális óráknak nevezett fitneszórák is, például jóga, pilates, stretching, mobility vagy egészséges gerinc, amelyeken ajánlott speciális zokniban vagy mezítláb edzeni.

Ha funkcionális és kiváló minőségű edzőcipőt keresel, nézz szét a Sportano.hu weboldalon, ahol olyan világmárkák női és férfi edző-, fitnesz- és crossfit cipőinek széles választékát találod, mint a Nike, Under Armour, Vibram, New Balance, Puma, On, Salomon vagy az adidas.

Polecane produkty