Evezős ergométer: hatások, milyen izmok dolgoznak? Hogyan eddz az evezőgépen?

Sylwia Stwora-Petela 07.03.2024 ( 08.03.2024 )

Az evezős ergométer átfogó edzést biztosít, amely számos izomcsoportot mozgat meg, beleértve a láb, a hát, a kar és a has izmait. Az evezőgép rendszeres használatával javíthatod a kondíciódat, erősítheted az izmaidat, rengeteg kalóriát égethetsz el, valamint hatással van a mentális egészségedre, beleértve a stressz csökkentését is. Tudd meg, konkrétan milyen izmok dolgoznak az evezős ergométeren végzett edzés során, és hogyan edzhetsz ezen a fitneszeszközön úgy, hogy az hatékony legyen.

Evezőgépes edzés – milyen izmok dolgoznak?

Az evezőgép, más néven evezős ergométer egy olyan edzőeszköz, amely a vízen való evezés mozgását szimulálja. Népszerű eszköz az edzőtermekben és otthoni használat során, amelyet profi sportolók és amatőrök egyaránt használnak általános fittségük javítása, izmaik erősítése és kalóriaégetés céljából.

Az evezőgépen végzett edzés számos különböző izomcsoportot mozgat meg (az izmok több mint 85%-át), így ez az egyik legátfogóbb edzőeszköz. Íme a fő izmok, amelyeket az ergométeren való evezés során igénybe veszünk:

  • négyfejű combizom;
  • kétfejű combizom;
  • farizom;
  • hasizom, beleértve a ferde hasizmot is;
  • hátizom;
  • mellkasi izmok;
  • kar- és vállizmok.

Evezős ergométer: hatások. Vajon hatékony az evezős ergométer?

Az evezős ergométeren való edzés az egyik legsokoldalúbb és leghatékonyabb edzésformának számít, mivel ez a kardióeszköz számos egészségügyi és fittségi előnyt kínál.

Mivel az evezőgép több izomcsoportot is megmozgat – beleértve a lábat, a hátat, a kart, a hasizmokat és a farizmokat -, átfogó edzést biztosít a teljes test számára. A rendszeres edzés növeli a szív- és tüdőkapacitást, javítja az általános fittséget valamint pozitív hatással van az izomerőre és az állóképességre. Az evezés koordinációt és egyensúlyt igényel, ami javíthatja az általános rugalmasságot és a stabil testtartás fenntartásának képességét. Az első hatások már egy hónap rendszeres edzés után megfigyelhetők.

Az evezés azon gyakorlatok közé tartozik, amelyek rövid idő alatt nagy mennyiségű kalóriát égetnek el, ami előnyös a fogyás és a zsírcsökkentés szempontjából. Egy órányi evezős ergométeren végzett edzés során akár 1000 kcal is elégethető. A végeredmény számos tényezőtől függ, többek között az életkortól, a testsúlytól, az edzettségi szinttől és az edzés intenzitásától.

Az evezőgép nagy előnye, hogy nem terheli túlzottan a térdízületeket, ezáltal minimálisra csökkentheted a sérülésveszélyt. Ez különösen fontos az ízületi problémákkal küzdő, elhízott vagy éppen gyógyulófélben lévő emberek számára.

Az evezőgép lehetővé teszi az ellenállás egyszerű beállítását, így különböző fittségi szinten lévő emberek számára is alkalmas, a kezdőktől a haladókig. Emellett lehetővé teszi a változatos edzést, a gyengéd aerob edzéstől az intenzív intervallum edzésig, így sokoldalú edzést tesz lehetővé az igényeitől és edzési céljaidtól függően.

Emellett az evezős edzés, akárcsak a testmozgás más formái, javíthatja a hangulatot és csökkentheti a stressz-szintet.

Hogyan eddzek evezőgépen?

Az evezős ergométerben rejlő lehetőségek teljes kihasználásához fontos a helyes evezési technika. A sérülések elkerülése érdekében mindig tartsd meg a helyes testtartást, az ellenállást pedig igazítsd az edzettségi szintedhez. Ne feledd továbbá, hogy az ergométeres edzést 5-10 perces bemelegítéssel kezdd (pl. alacsony ellenállási szinten), és az edzést egy lehűlési fázissal fejezd be, fokozatosan csökkentve az edzéstempót és az ellenállást. Ha bármilyen egészségügyi problémával rendelkezel, konzultálj orvosoddal, mielőtt elkezdenél evezőgépen edzeni.

Kiinduló helyzet

Helyezd az ülést a lendkerék közelébe, ülj kényelmesen, támaszd a lábad a platformokra, és rögzítsd őket a hevederekkel. Lábaid legyenek térdben behajlítva, karjaid legyenek egyenesek, csuklóid legyenek az alkarod meghosszabbításai. A törzsnek enyhén előre kell dőlnie.

Evezési technika

Lábizmaid igénybe vételével kezdj hátralökéssel úgy, hogy a lábad térdben kezdjen el kiegyenesedni. A mozgás közepén kezdd el enyhén megdönteni a törzsedet. Amikor a lábaid majdnem egyenesek, a karjaiddal húzd a fogantyút a mellkasod alsó része felé. Lassan térj vissza a kiinduló helyzetbe, a karok kiegyenesítésével, a törzsednek enyhe előrehajlásával és a lábak behajlításával kezdve. Tartsd meg az egyenletes evezési ritmust.

Gyakoriság és időtartam

Kezdőknek heti háromszor 5-15 perc alacsony ellenállású evezéssel érdemes kezdeniük. Az általános erőnlét javítása érdekében heti 3-5 alkalommal gyakorold az evezést. A tréningek időtartama 20 és 60 perc között lehet, edzettségi szinttől és céltól függően.

Ne feledd, hogy a rendszeresség és a következetesség kulcsfontosságú az eredmények eléréséhez. Ahogy fejlődsz, növelheted az edzések intenzitását és időtartamát.

A leggyakoribb hibák az evezős ergométeren végzett edzés során

Számos hibát szoktak elkövetni mind a kezdők, mind a tapasztaltabb evezősök. A helyes technika kulcsfontosságú az edzés hatékonyságának maximalizálásához és a sérülések elkerüléséhez. Íme néhány a leggyakoribb hibák közül:

  • helytelen testtartás – meghúzódáshoz és sérüléshez vezethet, különösen a görnyedt hát;
  • a mozdulatok helytelen sorrendje – az evezésnek egy egyenletes mozgásnak kell lennie, ahol először a lábak egyenesednek ki, majd a törzs és végül a karok kezdenek el dolgozni;
  • túl nagy ellenállás – a túl nagy ellenállás beállítása az edzés kezdetén gyors fáradtsághoz és rossz technikához vezethet. Fontos, hogy alacsonyabb ellenállással kezdjünk, és fokozatosan növeljük azt;
  • túl gyors tempó – a kezdők gyakran túl gyorsan végzik a mozdulatokat. A hatékony evezés az ellenőrzött, erőteljes lökésre és a nyugodt visszatérésre épül;
  • helytelen lábtartás – a lábaknak szilárdan kell állniuk a támaszokon. A helytelen elhelyezkedés egyenlőtlen terheléseloszláshoz és gyenge edzéshatékonysághoz vezethet;
  • túlzott előre dőlés a mozgás első fázisában – a hát túlzott megterhelését és a láberő nem hatékony használatát okozhatja;
  • a bemelegítés és a levezetés figyelmen kívül hagyása – a bemelegítés és a levezetés kihagyása növeli a sérülés kockázatát és akadályozza az edzés utáni regenerálódást.

A helyes evezési technika követése és a fenti hibák elkerülése biztonságos és hatékony edzést tesz lehetővé az evezős ergométeren.

Polecane produkty