Gördeszkatípusok – melyik modellt érdemes választaniuk a kezdőknek?

Sylwia Stwora-Petela 16.04.2024 ( 18.04.2024 )

Ha valaki újonnan ismerkedik a gördeszkázás világával, a megfelelő gördeszkamodell kiválasztása eléggé problematikus lehet, különösen, ha a keresés során olyan nevek merülnek fel, mint a longboard, waveboard vagy a cruise, amelyek nem mondanak sokat. Az alábbi cikkben jellemezzük a legnépszerűbb gördeszkatípusokat, és tippeket adunk azzal kapcsolatosan, hogy melyik fajta válhat be a legjobban egy kezdő gördeszkás számára.

A gördeszkázás rövid története

A gördeszkának, amely eredetileg egy deszkadarab volt és az aljára görkorcsolya kerekeket szereltek fel, az 1950-es évekre nyúlik vissza az eredete. Létrehozói kaliforniai szörfösök voltak, akik alternatívát kerestek az edzésükhöz, amikor a szörfözési körülmények nem voltak a legjobbak. Ennek az újfajta edzésformának az egyik népszerűsítője Larry Stevenson volt, aki kifejlesztette az első profi gördeszkát és feltalálta a kicktailt – a görbe véget, amely lehetővé tette a különböző trükkök végrehajtását. Az 1970-es években a gördeszkázás két tényezőnek köszönhetően – a poliuretán kerekeknek és az Alan Gelfand által bevezetett ollie, vagyis az ugrás fejlődésének kezdett felemelkedni. A gördeszka rajongók számára jól ismert név a legendás Tony Hawk. Ő volt az első, aki 900 fokos fordulatot hajtott végre gördeszkán (2,5-ös fordulat) és a 360 Varial McTwist kifejlesztését, amelyben a deszka 900 fokot, a versenyző pedig 540 fokot forog. Emellett 1998-ban az Activisionnel együttműködve elkészült a híres Tony Hawk’s játéksorozat. Jelenleg a gördeszkaparkok és a riderek a kis- és nagyvárosok tájképének állandó részét képezik, a piac pedig tele van a különböző szintű gördeszkások számára gyártott speciális felszerelésekkel, ruhákkal és cipőkkel.

A gördeszkák típusai

Longboard, waveboard, cruise, klasszikus és elektromos – ez csak néhány a legnépszerűbb gördeszkatípusok közül, amelyekkel az utcán vagy a skateparkban találkozhatsz. Mindegyik változatnak megvannak a maga egyedi jellemzői és rendeltetése, amely lehetővé teszi, hogy egy adott stílusban gördeszkázz, vagy különböző típusú trükköket hajthass végre.

Hagyományos gördeszka

Ovális alakú, 7-9 hüvelyk széles és 30-32 hüvelyk hosszú deszkával, 5 kerékkel (puha – városi deszkázáshoz vagy kemény – skateparkos gyakorláshoz) és két tengellyel rendelkezik. A hagyományos gördeszka, más néven skateboard, elsősorban sík terepen való közlekedésre alkalmas, de a deszka nagy tapadást biztosító homokpapír borításának köszönhetően szaltók és ollie-k végrehajtására is használható.

Longboard

A klasszikus deszkához képest hosszabb tengellyel és nagyobb kerekekkel rendelkezik. Gyorsabb haladást tesz lehetővé és nagyszerű a hosszabb távok megtételéhez. A longboardok sikeresen használhatók kisebb dombokkal tarkított terepen való gyakorlásra vagy közlekedési eszközként. Ez egy sokoldalú gördeszkatípus, amely kezdők és haladók számára egyaránt alkalmas. A longboardok carvingra, vagyis kanyarodásra is használhatók.

Cruiser

Ez a gördeszkatípus rövidebb deszkával és nagyobb kerekekkel rendelkezik, mint a standard változat. Emellett ergonomikus kialakítása is megkülönbözteti, ami megkönnyíti a manőverezést. A Cruiser főként városi gördeszkázásra és rövid távok megtételére készült.

Fishboard

Az úgynevezett fishboard a Cruiser kisebb változata. A hal alakú deszka stabil kerekekkel rendelkezik, kompakt kialakításának köszönhetően pedig könnyen szállítható és hordozható (például egy hátizsákban is elfér). A fishboard magassága a fiatalabbak számára megfelelő, de a felnőttek is használhatják a városban való közlekedéshez.

Waveboard

A 360 fokban forgatható kerekeknek köszönhetően a waveboardon nem kell a lábadat használnod a lökéshez. Elegendő megfelelően egyensúlyoznod a testedet, hogy a megfelelő irányba mozogj, ami jobb mozgáskoordinációt és mozgékonyságot eredményez. A waveboarding lehetővé teszi az úgynevezett streetsurfinget, vagyis a szárazföldön való szörfözést.

Downhill

A downhill olyan deszkatípus, amelyet a meredek lejtőkön való nagy sebességű közlekedés céljából hoztak létre. Hosszabb és szélesebb deszkával, nagyobb kerekekkel és szélesebb tengelytávolsággal rendelkezik, ami nagy stabilitást és jobb gyorsulást tesz lehetővé, mint a klasszikus változat. Slopestyle (freestyle versenyekre) is alkalmas.

Elektromos gördeszka

Az elektromos motorral felszerelt deszka megkönnyíti a mozgást és nem igényel nagy fizikai erőfeszítést a vezetéshez. A sebesség (legfeljebb 10 km/h) távirányítóval szabályozható. Az elektromos gördeszka közlekedési eszközként is helytáll – általában akár 25 km-t is megtehetsz egyetlen feltöltéssel.

Freestyle

A freestyle gördeszkát trükkök és mutatványok végrehajtásához használják. Rövidebb deszkával és kisebb kerekekkel rendelkezik, így precíz mozdulatokat és ugrásokat lehet vele végrehajtani.

Mountainboard

Off-road gördeszkázásra, például hegyi és homokos terepen való közlekedéshez gyártott deszka. A mountainboard hosszú deszkával, pumpálható 8 hüvelykes kerekekkel és futófelületekkel rendelkezik.

Milyen gördeszka felel meg egy kezdő gördeszkás számára?

A kezdő gördeszkások számára a technika és a vezetési stílus kidolgozása a legfontosabb. Ez az az időszak, amikor tisztázhatjuk elvárásainkat és preferenciáinkat a deszka használatával és az adott felületen történő közlekedéssel kapcsolatban. A gördeszkázás világába való könnyebb belépéshez a legjobb, ha longboard vagy cruiser típusú gördeszkát választ az ember. Ezek felépítése megkönnyíti az egyensúly megtartását, és stabil vezetést biztosít, ami fontos az alapvető vezetési készségek elsajátítása szempontjából. Emellett a cruiser jó manőverezhetőséget is garantál, amit a városban való közlekedés során értékelni fogsz, míg a longboard a megfelelő választás akkor, ha hosszabb távokat szeretnél megtenni és egyenetlen terepen szeretnél közlekedni. Ráadásul ezeket a gördeszkatípusokat érdemes kezdetben 32 és 42 hüvelyk közötti méretben kiválasztani, ami elősegíti az egyensúly elsajátítását.

Ha az a célod, hogy különböző mutatványokat tanulj meg a gördeszkaparkban, akkor válaszd a kemény kerekekkel felszerelt klasszikus gördeszkát. A gördeszkás kaland elején járó gyermeknek érdemes olyan gördeszkát választania, amellyel szabadon mozoghat a járdán és az aszfalton.

Polecane produkty