Görkorcsolya protektor – melyiket válaszd? Vásárlási útmutató

Sylwia Stwora-Petela 19.04.2024

A görkorcsolya protektoroknak minden versenyző felszerelésének elemi részét kell képezniük, képességi szinttől függetlenül. A megfelelően ellátott védőfelszerelés lehetővé teszi a biztonságos közlekedést más közlekedők között, a bukkanókkal és dombokkal teli felületeken, ezenkívül csökkenti az új készségek elsajátításával járó kockázatokat. Tudd meg, milyen görkorcsolya protektort érdemes beszerezned, és mit érdemes figyelembe venned a vásárlás során.

Görkorcsolya protektorok – miért érdemes használni őket?

Mielőtt megtanulnád, hogyan kell biztonságosan esni a görkorcsolyával, vagy hosszú szünet után visszaszoknál a görkorcsolyázáshoz, érdemes felszerelkezned egy protektorral, amely mindenekelőtt megvéd a sérülésektől. A megfelelő térd-, csukló- és könyökvédők segítenek lecsökkenteni a kemény felületre történő esés, akadályba ütközés vagy egy másik versenyzővel vagy gyalogossal való koccanás fájdalmas következményeit. A biztonsági szempontokat a tapasztaltabb görkorcsolyázóknak is figyelembe kell venniük, hogy minimalizálják a súlyos sérülések kockázatát mind a gördeszkaparkban végrehajtott extrém mutatványok, mind a városban való közlekedés során.

Különösen a sportban való kalandozás kezdetén a jó minőségű védőfelszerelés biztosítja azt, hogy kényelmesen haladhass és tanulhass, ami elősegíti a fejlődés és az új készségek elsajátításának vágyát. A kényelmes és szabadon mozgatható kiegészítőkkel a görkorcsolyázás sokkal élvezetesebbé válik, és nagyobb valószínűséggel akarod majd újra felvenni a görkorcsolyát és kimenni a szabadba mozogni. A görkorcsolya protektorok ráadásul gyakran többcélúak – gördeszkázás, rollerezés vagy kerékpározás közben egyaránt használhatók.

A görkorcsolya protektorok típusai

A könyök, a csukló és a térd a legérzékenyebb testrészek a görkorcsolyázás során, akár szabadidős, akár versenyszintű görkorcsolyázásról van szó. Ahhoz, hogy maximális védelmet biztosíts magad vagy gyermeked számára, olyan készletet célszerű viselnetek, amely a következőkből áll: térd-, könyök- és csuklóvédő.

A görkoris sisaknak alapvető felszerelésnek kell lennie. Ez megvédi a fejedet a könnyebb ütések, esések, más görkorcsolyázókkal való ütközések stb. hatásaitól. A sisak kiválasztása során többek között a következőkre érdemes odafigyelned: megfelelően kell illeszkednie a fejed méretéhez és alakjához, alacsonyan kell feküdnie a homlokodon, és nem szabad leesnie, ha hátradőlsz/felemeled a fejed. Az oldalsó és a fül alatti pántoknak Y alakot kell alkotniuk.

Praktikus megoldást jelenthet például a korcsolyázóknak szánt speciális rövidnadrág is, amely megvédi a farokcsontot és a csípőt az esetleges zúzódásoktól.

Csuklóvédők

A csukló meglehetősen érzékeny szerkezetű, ezért könnyen megsérülhet (meghúzódhat, megrándulhat, kicsavarodhat vagy eltörhet), még inkább korcsolyázás közben, ahol általában a kezünkkel akarjuk elsősorban tompítani az esést. A csukló veszélyes szögben való elhelyezésével járó sérülésveszély minimalizálása érdekében csuklóvédőt érdemes felhelyezni. Léteznek kesztyű formájú modellek, amelyek fő funkciója a kéz bőrének a kopás elleni védelme, valamint a csontok és ízületek védelmére szolgáló (beépített vagy kivehető) merevítővel ellátott változatok. Az ilyen típusú védőfelszerelések vásárlásakor érdemes odafigyelni az ergonomikus, nem korlátozó formára és az anyag légáteresztő képességére. Válassz tartós tépőzáras rögzítéssel ellátott csuklóvédőt, amely megfelelő tartást biztosít a kéz ezen részének, és amely állítható szélességének köszönhetően a lehető legnagyobb illeszkedést biztosítja. Egyes csuklóvédők gélbetéttel vannak ellátva, amely többek között elnyeli az ütéseket és jobb nyomáselosztást biztosít az esés során.

Térdvédők

A térdvédő segít védekezni a térdet érő horzsolások és zúzódások ellen, de a komolyabb sérülések ellen is, ezért minden korcsolyázónak alapfelszerelésnek kell lennie. A térdvédők elöl kemény héjjal (például műanyagból), belül puha párnázással és rugalmas pánttal rendelkeznek. Válassz légáteresztő anyagból készült modellt, hogy megfelelően elvezesse a nedvességet a bőrről, ergonomikus kialakítású legyen, és tépőzárral vagy pánttal állítható legyen, hogy a korcsolyázó igényei és paraméterei szerint szabadon illeszkedjen.

Könyökvédők

A védőfelszerelés másik fontos része, különösen a kezdő és szabadidős korcsolyázók valamint a gyermekek számára. A könyökvédők a térdvédőkhöz hasonló felépítésűek – egy strapabíró héjból és egy rugalmas anyagból készült, tépőzárral vagy klipszekkel rögzített pántból állnak.

Görkorcsolya protektorok – hogyan válaszd ki a megfelelő méretet?

Ahhoz, hogy a görkorcsolya protektorok a lehető legjobban teljesítsenek, a felhasználó paramétereihez megfelelően kell illeszkedniük. Annak meghatározásához, hogy milyen méretre van szükséged, készíts elő egy szabó mérőszalagot és egy darab papírt az eredmények rögzítéséhez. Mérd meg a térded (a térdkalácsod magasságában) és a könyököd kerületét, majd hasonlítsd össze az eredményeket a gyártó mérettáblázatával. A legtöbb könyök- és térdvédő XS, S, M és L méretben érhető el, de nincsenek szabványosított paraméterek egy adott méretre vonatkozóan. Ezek gyártónként változhatnak.

A csuklóvédők esetében a csukló magasságában mért körméret mellett a felhasználó magassága és súlya is befolyásolja a megfelelő méret kiválasztását. Például, ha te 1,40 m és 1,55 m közötti magas és 25-50 kg súlyú vagy, akkor az S-ses méretnek jónak kellene lennie, 1,70 m magasságig és 50 kg-nál nagyobb testsúly esetén az M-mes méretnek, ha pedig 1,70 m és 1,85 m közötti a magasságod, akkor az L-les méret ajánlott. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a nemünknek megfelelő modellt válasszuk, mivel például a női protektorokat a női csuklóhoz tervezik, amely általában keskenyebb, mint a férfiaké.

Mire érdemes odafigyelni görkorcsolya protektor vásárlása során?

A görkorcsolya protektoroknak könnyű és tartós anyagokból kell készülniük, amelyek ellenállnak a mechanikai sérüléseknek és a túlterhelésnek, mint például:

  • neoprén – amellett, hogy tartós és rugalmas, termikus tulajdonságokkal is rendelkezik, így melegen tart és véd a hideg ellen;
  • EVA hab – puha és könnyű szerkezetének köszönhetően nagyfokú kényelmet biztosít, jó ütéscsillapítása pedig növeli a sérülések elleni védelmet. Emellett könnyen tisztítható és gyorsan száradó anyag;
  • műanyagok (pl. ABS vagy polikarbonát) – amellett, hogy tartósak és ellenállnak a sérüléseknek, könnyen tisztán tarthatók;
  • természetes bőr – tartósság, puhaság és rugalmasság, valamint kényelem jellemzi. A bőrprotektorok drágábbak, mint más modellek, és speciális ápolást igényelnek azért, hogy tulajdonságaikat hosszú ideig megőrizhessék.

Ezenkívül a térd-, könyök- és csuklóvédőknél ajánlatos, hogy megfelelő légáramlást biztosítsanak, ami segít szárazon tartani a bőrt és megakadályozza a túlzott izzadást. A felszerelésnek könnyen állíthatónak kell lennie, hogy tökéletes illeszkedést biztosítson, és ne akadályozza a mozgást.

Görkorcsolya protektor vásárlása során igazodjon az edzettségi szintedhez és a közlekedési stílusodhoz. Emellett figyelj oda:

  • a héj vastagságára és tartósságára;
  • a bélés vastagságára;
  • a beállítás gyorsaságára és kényelmességére;
  • a védelem területére.

A gyermek görkorcsolyavédők esetében fontos, hogy a legfiatalabb versenyzőknek szánt, a biztonsági szabványoknak (pl. EN 14120: 2003) való megfelelést igazoló tanúsítványokkal és jóváhagyásokkal rendelkező modellt válassz. A védőfelszerelést igazítsd a gyermek súlyához és magasságához, és győződj meg róla, hogy nem csúszik el véletlenül, vagy nem okoz kellemetlenséget (pl. túlzott nyomást, dörzsölést stb). Annak érdekében, hogy gyermekedet korcsolyázás közben a protektorok viselésére ösztönözd, jó ötlet, ha jó példával jársz elöl, és magad is rendelkezel egy megfelelő felszereléssel, valamint ha hagyod, hogy gyermeked a saját ízlése szerint válasszon színt vagy mintát.

A megfelelő védőfelszerelés a sport biztonságos űzésének kulcsa. Vásárláskor fontos odafigyelni a protektor típusára, a konstrukció anyagára, a versenyző egyéni paramétereihez és igényeihez való illeszkedésre, valamint a biztonsági előírásoknak való megfelelést igazoló tanúsítványokra. Olyan vezető gyártók megbízható térd-, könyök- és csuklóvédőit találod a Sportano.hu webáruházban mint a Rollerblade, K2, FILA, Spokey, IMPALA, Powerslide, Micro és a Tempish.

Polecane produkty