Görkorcsolya sisak – milyet válassz? Szerezd be a legjobb gyermek, férfi vagy női sisakot

Sylwia Stwora-Petela 17.04.2024 ( 18.04.2024 )

A görkorcsolyázás ideális módja a szabadidő eltöltésének, valamint az egészség és a fittség megőrzésének az elkövetkező évekre. Érdemes azonban vigyázni a biztonságra, és mindig sisakban görkorcsolyázni, mert egy fejre esés, még kis sebességnél is tragikusan végződhet. Tudd meg, milyen görkorcsolya sisakot érdemes választanod, és milyen paraméterekre szükséges odafigyelned a kiválasztás során.

Miért érdemes sisakot használni görkorcsolyázás közben?

A fej az emberi test egyik legsebezhetőbb területe. Egy elesés nagyon veszélyes az egészségre, sőt az életre is, ezért a görkorcsolya sisak a protektorok mellett kötelező tartozék, ha ezt a sportot űzöd. A görkorizás megtanulása nem nehéz, de általában sok esést eredményez, ezért fontos, hogy már a kezdetektől fogva használj görkorcsolya sisakot, még akkor is, ha kezdőként nem haladsz nagy sebességgel.

Hogyan épül fel a görkorcsolya sisak?

A görkorcsolya sisak több rétegből és elemből áll, amelyek fontosak ahhoz, hogy megfelelően betölthesse védelmi szerepét. Külső rétege egy műanyag héj, például ABS, amely struktúrát és egy további védőréteget biztosít. Belül a görkorcsolya sisak általában EPS-habbal (közismert nevén polisztirollal) van kitöltve. Ez a réteg elnyeli az ütés erejét, semlegesíti azt és egyenletesen eloszlatja, így a polisztirol egyetlen ponton védi a fejet az erős ütéstől. A sisak belsejében lévő párnák vagy szivacsok javítják a viselés kényelmét, és segítenek a sisakot a fej alakjához igazítani. Ez azért fontos, mert biztosítja, hogy a sisak ne mozduljon el. A nyak alatt rögzített hevederek segítenek stabilizálni a sisakot, és a sisakot rögzített helyzetben tartják a fejen menet és esetleges esés közben. A szellőzőnyílásoknak köszönhetően a görkorcsolya sisak viselése kényelmesebb valamint megvédi a fejet a túlmelegedéstől még a nagyon meleg napokon történő korizás során is.

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű görkorcsolya sisakot?

A görkorcsolya sisak helyes méretének kiválasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy a sisak megfelelően ellássa a funkcióját. A túl nagy sisak menet közben elmozdulhat a fejről, így nem nyújt megfelelő védelmet a sportoló számára. A túl kicsi sisak kényelmetlenséget okoz haladás közben, és esés esetén sem védi meg a fejet megfelelően. A görkorcsolya sisak méretének meghatározásához mérd meg a fejedet azon a ponton, ahol a fej kerülete a legnagyobb. Ez elvégezhető egy szabó mérőszalaggal. Mérd meg a fejed kerületét körülbelül 1-2 cm-rel a szemöldökvonal felett, közvetlenül a füleid felett. Hasonlítsd össze az eredményt a gyártó mérettáblázatával. A méretek általában 2 cm-enként változnak.

Mire érdemes odafigyelni görkorcsolya sisak vásárlása során?

A sisak védelmet nyújt a fejsérülések ellen, de ne feledd, hogy ha a görkorcsolyázásnak szórakoztatónak kell lennie, akkor kényelmesnek is. A sisak vásárlásakor fontos figyelembe venni a típust, a nyújtott biztonság szintjét, az illeszkedést, a kényelmet, az alkalmazott technológiát és a dizájnt.

Biztonság

Ez a görkorcsolya sisak elsődleges funkciója, ezért ne a legolcsóbb, általános célú modellt vásárold meg a sarki turkálóból, mivel az gyakran inkább dekoratív sapkaként funkcionál, mint védelmi eszközként egy veszélyes esés esetén. Vásárláskor érdemes megnézni a minősítéseket. A legelterjedtebb minősítés a CE EN 1078. Ez a típusú sisak teljesíti a biztonságra, a környezetvédelemre és a kiküszöbölendő kockázatokra vonatkozó uniós irányelveket az adott termékcsoport esetében.

Illeszkedés és kényelem

A görkorcsolya sisakot úgy érdemes kiválasztani, hogy megfeleljen a fej formájának és méretének. Nem lehet túl laza, mert akkor nem tölti be megfelelően a védelmi funkcióját, és nem lehet túl szoros sem, mert akkor menet közben fájdalmas nyomást okoz. Érdemes megnézni, hogy a sisak hány szellőzőnyílással rendelkezik. Ezek megakadályozzák, hogy a fej túlmelegedjen a használat során. A sisak súlya is fontos a hosszabb egyszeri használat esetén, vagy ha a sisakot korizás előtt szállítani kell.

A sisak típusa

A görkorcsolya sisakoknak két fő típusa van: az úgynevezett mogyorós és a kerékpáros típus. A mogyorós a görkorcsolyázók és gördeszkások leggyakoribb választása. Fő jellemzője, hogy a fej minél nagyobb részét védi, különösen a nyakszirtet.

Technológia

A sisakokat IN-MOLD vagy OUT-MOLD technológiával gyártják. Az IN-MOLD technológiánál a külső héj és az ütéscsillapító hab állandóan összekapcsolódik. A habot egy olyan formába fecskendezik bele, amely már tartalmazza a külső műanyag héjat. Az OUT-MOLD technológiában ezzel szemben a külső és a belső héj nincs tartósan összekapcsolva. Ennek előnye a műanyag rész (külső héj) mozgékonysága, amely hatékonyan eloszlatja az ütés erejét, amelyet aztán a hab tovább tompít. Hátránya a külső héj kisebb tartóssága, amely meglehetősen vékony és könnyedén sérül.

Megjelenés

A sisak kinézete nem lehet a fő szempont a sisak kiválasztásakor, de mindenképpen további ösztönzést jelent a viselésére – különösen a legfiatalabb görkorcsolyázók számára. Sokkal könnyebb lesz rászoktatni a gyermeket arra, hogy ne felejtsen el sisakot viselni korcsolyázás közben, ha tetszik neki az adott modell.

Hogyan válaszd ki a megfelelő görkorcsolya sisakot gyermeked számára?

Amikor görkorcsolya sisakot választunk egy gyermek számára, akkor elsősorban arra érdemes odafigyelnünk, hogy a sisak milyen anyagból készült. A gyermekek csontjai gyengébbek, koponyájuk pedig sérülékenyebb a sérülésekkel szemben. A strapabíró ABS műanyagból készült sisak jó választás lehet.

A görkorcsolya sisak méretét a gyermek fejének kerületének és alakjának megfelelően kell kiválasztani. Ne vásárolj nagyobb méretű sisakot, amely néhány évig bírja, mert esés esetén nem nyújt megfelelő védelmet. Ne feledd, hogy a kedvenc dizájnnal rendelkező sisak vonzóbb lesz gyermeked számára, és nagyobb valószínűséggel fog emlékezni a viselésére. A görkorcsolyázás közbeni megfelelő biztonság érdekében elengedhetetlen, hogy protektorokat is beszerezz számára, így biztos lehetsz benne, hogy a fiatal versenyző megfelelő védelmet élvez majd a szabadtéri sportolás során.

Ugyanaz a sisak kerékpározáshoz és görkorcsolyázáshoz – igen vagy nem?

Mind a kerékpározás, mind a görkorcsolyázás során elengedhetetlen a sisak. A kerékpározáshoz és a görkorcsolyázáshoz használt sisakok azonban különböznek felépítésükben, mivel más a céljuk, és mivel nagyon kemény műanyagból és vastag polisztirolhab rétegből készülnek, sokkal könnyebb ütéseket is kibírnak. A görkorcsolyázásnál sokkal gyakoribbak a fejre- hátra esések, ezért a görkorcsolyázóknak szánt modellek eltérő hátsó kialakítással rendelkeznek.

Bár célszerű kifejezetten görkorcsolyázáshoz tervezett sisakot használni, jobb, ha egy kerékpáros sisak van a fejünkön, mintha egyáltalán nem lenne. Léteznek úgynevezett „univerzális sisakok”, amelyek jó választásnak bizonyulnak a különböző sportokat űzők számára, de csak szabadidős céllal. Ezek alkalmasak kerékpározáshoz, görkorcsolyázáshoz, gördeszkázáshoz vagy akár rollerezéshez is. A profiknak azonban egy adott sportágra szabott sisakot célszerű választaniuk.

Elég a sisak? Válassz görkorcsolya protektort

A fej a legérzékenyebb rész, amelyet védeni kell. A görkorcsolya sisak vásárlásakor a protektorokra is érdemes odafigyelni. A csukló-, térd- és könyöksérülések gyakoriak görkorcsolyázás közben, és ezek is védhetők a megfelelő kiegészítőkkel. A görkorcsolya protektorok különösen a gyermekek és a kezdő görkorisok számára nagyon fontosak, mivel ők gyakran esnek előre, ami általában a csukló és a térd sérülésével jár. A térdprotektorok további előnye, hogy esés közben védik a ruházatot.

Ha olyan bevált görkorcsolya sisakot keresel, amely maximalizálja a görkorcsolyázás közbeni biztonságot, akkor érdemes olyan neves gyártók termékeit választanod, mint a FILA, Giro, K2, Micro, Powerslide, Roces, Rollerblade vagy a Tempish. A Sportano.hu webáruházban a szabadidős és versenyszerű görkorcsolyázásra szánt modellek széles választékát találod különböző mintákban, színekben és méretekben, amelyek alkalmasak gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Polecane produkty