Hogyan fűzd be a futócipődet? Gyakorlati módszerek

Sylwia Stwora-Petela 22.03.2024

A futócipő befűzése nemcsak technikai részlet, hanem személyes rituálé is, amely hatással lehet a hangulatodra és az edzéshez való hozzáállásodra. Ha a lábbelid megfelelően van megkötve, magabiztos lépést és természetes lábmozgást érhetsz el, ami hatékonyabbá és élvezetesebbé teszi az edzést. Bemutatjuk a futócipő bekötésének különböző módszereit, amelyek többek között a láb sajátos tulajdonságaitól függően hasznosak lehetnek.

Futócipő – miért fontos a helyes megkötés?

A futócipőkötés módja és erőssége fontos szerepet játszik mind a kényelem, mind az edzés biztonságosságának szempontjából. A kötés megfelelő beállítása biztosíthatja a láb stabilizálását futás közben. Ez különösen a túlzott pronációval vagy szupinációval küzdő emberek számára fontos, akiknek extra támogatásra van szüksége a lábuk számára.

A lábhoz jól illeszkedő és szabad mozgást lehetővé tevő kötések jelentősen javíthatják a futás kényelmét. A túl lazán megkötött lábbelik megcsúszáshoz vezethetnek, ami vízhólyaghoz, veszélyes helyzetekhez vezethet és növelheti a sérülés kockázatát (pl. ficam, húzódás vagy ízületi sérülés). Ezzel szemben a túl szorosan megkötött futócipők elősegítik a nyomást és a kényelmetlenséget, ami alacsonyabb edzésteljesítményt eredményez és megakadályozza a természetesebb és gördülékenyebb mozgást.

Egyes futócipő-kötési módszereket különböző terepeken, például hegyvidéki, sáros vagy havas területeken történő edzéshez alakítottak ki. A megfelelő kötés kiválasztásával jobban alkalmazkodhatsz az adott terephez és növelheted a tapadást és a stabilitást.

Hogyan kösd meg a futócipődet? Bevált módszerek

A futócipő megkötésére számos különböző módszer létezik. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és alkalmazásai. Itt felvázolunk néhány kipróbált és bevált technikát, amelyek segítségével a kötési módszert az egyéni igényeidhez és preferenciádhoz igazíthatod.

A „futó hurkája” módszer

Ha azzal a problémával küzdesz, hogy a lábad futás közben elmozdul a cipődben és az edzések gyakran végződnek vízhólyagokkal a lábadon, próbáld ki a „futó hurkája” néven ismert cipőkötési módszert. Ez az egyik legnépszerűbb megoldás, és extra stabilitást biztosít, amit kihívásokkal teli terepeken értékelni fogsz. Hogyan kösd meg a cipődet lépésről lépésre a hurok módszerrel?

  • Kezdd azzal, hogy hagyományosan alulról felfelé megkötöd a cipődet, a cipőfűzőket felváltva átdugod a lyukakon.
  • Amikor az utolsó előtti lyukpárhoz érsz, ahelyett, hogy folytatnád a szokásos kötést, húzd át a fűzőket az utolsó lyukon ugyanazon az oldalon. Ugyanígy járj el a cipő másik oldalán is.
  • Húzd át a cipőfűzőt a cipő másik oldalán kialakított hurkon. A cipő belsejéből kell kifelé futnia. Ismételd meg ezt a folyamatot a másik oldalon is, így szimmetrikus hurkot alkotva az ellenkező oldalon.
  • Miután a cipő mindkét oldalán hurkot készítettél, kösd meg őket egy klasszikus csomóval vagy más előnyös technikával.

„Ablakos” kötés magas lábszárhoz

Kényelmes fűzésre van szükséged magas tartáshoz? A futócipő megkötésének ez a módja segít csökkenteni a lábközépre nehezedő nyomást.

  • Kezdd azzal, hogy a fűzőt a klasszikus módon átfűzöd az 1. sor szemlyukon.
  • Ezután helyezd a fűzőket keresztben a 2. sor fűzőlyukhoz.
  • A cipő közepén lévén, a cipőfűzőt az oldalsó lyukakon (ugyanazon az oldalon) vezesd át.
  • Térj vissza a keresztbefűzéshez, és kösd meg a cipőt a szokásos módon.

„Ablakos” kötés széles lábfejhez

Széles az elülső lábfejed? A futócipő megkötésének ez a módja nagyobb teret biztosít ezen a területen.

  • Fűzd át a fűzőt az 1. lyuksoron.
  • Ezután fűzd át a fűzőt az oldalsó szemeken (ugyanazon az oldalon).
  • Folytasd a kötést a cipőfűző keresztirányú átfűzésével a lyukakon.
  • Kösd meg a cipőt a kiválasztott módon.

Párhuzamos kötés

Ha futás közben nem múlik el a túl szoros cipő érzése, próbáld meg párhuzamosan megkötni, hogy az egész lábfejre egyenletes nyomást gyakoroljon.

  • Fűzd át a cipőfűzőt a fűzőlyukak 1. során (a fűző végei befelé nézzenek).
  • Fűzd a cipőfűző végeit párhuzamosan, minden 2. lyukat kihagyva mindkét végnél, azaz az egyik végét a páratlan számú szemlyukon, a másikat pedig a páros számú szemlyukon fűzd át. Mindkét vége menjen egyenesen felfelé a belső oldalon, kihagyva egy szemet, és két szemmel feljebb jöjjön ki, majd csúsztasd át őket a szomszédos lyukakon.
  • Kösd meg a cipőt a klasszikus módon.

Diagonális kötés a lábujjfájdalom csökkentésére

Fájnak a lábujjaid futás közben, és gyakran sérülnek a körmeid (kék vagy fekete színűek lesznek és gyakran beszakadnak)? Ez a fűzési technika több mozgásteret biztosít a lábujjaknak.

  • Kezdd a fűzést klasszikus módon, úgy, hogy a cipőfűzőt áthúzod az első fűzőlyukon, az egyik végét úgy húzod meg, hogy az körülbelül 10 cm-rel hosszabb legyen, mint a másik.
  • A cipőfűző rövidebbik végét húzd át a fűzési terület teljes hosszán, és dugd át a cipő másik oldalán lévő szemen.
  • A cipőfűző hosszabbik végét fűzd át keresztben a felülről számított 2. szembe, majd húzd át a cipőfűzőt a párhuzamos szemen, és fűzd tovább a végéig.
  • Végül kösd meg a cipőt az általad preferált módon.

Milyen szorosan kösd meg a futócipődet?

Az, hogy milyen szorosan kötöd meg a futócipődet, jelentős hatással lehet a futásod kényelmére, stabilitására és biztonságosságára. Hogyan kösd hát meg helyesen a cipőfűződet? Ez személyes preferenciádtól, a lábbelid típusától, a tereptől, amelyen futsz, valamint a lábfejed tulajdonságaitól függően változhat. Ha például hegyi ösvényeken futsz, erősebb kötésre lehet szükséged, hogy az egyenetlen terepen extra stabilitást biztosítson. A kemény cipőkötés előnyös lehet, ha hajlamos vagy túlpronációra vagy szupinációra. Bár a stabilitás fontos, ne feledkezz meg a rugalmasságról sem.

A futócipő megkötésekor próbálj meg egyenletes feszültséget fenntartani a cipőfűző teljes hosszában, hogy elkerüld a nyomáspontokat vagy a túlzott lazaságot bizonyos területeken. A jól megkötött cipőnek kényelmesnek kell lennie, de nem szabad korlátoznia a láb természetes mozgását.

A futócipőt elég szorosan szükséges megkötni ahhoz, hogy a láb stabilan álljon és ne csússzon el a cipőben mozgás közben. A túl szorosan megkötött cipők azonban kényelmetlenséget és nyomást okozhatnak, különösen a lábközépcsont és a boka területén, ami kidörzsölődéshez vezethet. Ezért fontos megtalálni az egyensúlyt a stabilitás és a kényelem között.

Ne feledd, hogy nincs egyetlen tökéletes kötési módszer, amely mindenkinek megfelel. A megfelelő futócipőkötési módszer kiválasztása az egyéni preferenciáktól, a lábbeli típusától és a láb sajátosságaitól függ. Próbálj ki különböző technikákat, hogy megtaláld az igényeidnek leginkább megfelelő kötési módszert, amely javítja a futás kényelmét és teljesítményét. Teszteld le a kiválasztott módszert és a futócipő kötési szilárdságát, mielőtt hosszabb edzésre vagy versenyre indulnál. Végezz néhány rövid futást, hogy ellenőrizd, hogy a cipőd megfelelően van-e megkötve és nincsenek-e nyomáspontok vagy kellemetlen érzések. Ha már kipróbáltál különböző kötési technikákat, de egyik sem oldotta meg a problémáidat, győződj meg arról, hogy a futócipőd megfelelően illeszkedik a lábfejed szélességéhez és anatómiájához, valamint megfelelő méretű.

Polecane produkty