Hogyan tároljam a síléceket és a sífelszerelést a szezonon kívül?

Sylwia Stwora-Petela 09.03.2023

A téli szezon végével szükségessé válik, hogy gondoskodjon sífelszereléséről, hogy az jó állapotban legyen és készen álljon a következő télre. Végül is, nem szeretné, ha rozsdát találna a sílécek élén vagy penészt a ruháján egy nappal azelőtt, hogy a sípályára indulna? Hogyan tárolja síléceit a szezonon kívül? Összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket a sífelszerelés és a ruházat tisztításához, karbantartásához és megfelelő tárolásához.

A sílécek tisztítása és karbantartása tél után

A sílécek tisztítása és karbantartása az első lépés a felszerelés élettartamának meghosszabbításához, és ahhoz, hogy készen álljon a sípályákra, amikor a felvonók az új szezonban újra működni kezdenek. Az elvégzendő munka mértéke attól függ, hogy mennyit és milyen keményen használta síléceit, és hogyan ápolta azokat minden egyes fehér pálya után. A legegyszerűbben úgy készítheted fel a síléceidet a tárolásra, ha elviszed őket egy profi síszervizbe, ahol elvégzik a felszerelésed átvizsgálását és tuningolását (viaszolás, élezés, sérülések javítása). Ha azonban Ön a csináld magad típus, és a szezon során saját maga szervizelte síléceit, akkor csak néhány tippet kell követnie, és ragaszkodnia kell a gyártó ajánlásaihoz.

Kezdje azzal, hogy megtisztítja síléceit a szennyeződésektől, például a sártól, sótól, portól vagy homoktól. Öblítse le őket alaposan vízzel (pl. a zuhany alatt), és a maradék szennyeződéseket puha ruhával távolítsa el. Használhat csúszótisztítót vagy mosogatószert. A keményebb szennyeződések eltávolításához rézkefét használhat. Hagyja a síléceket a levegőn száradni – kerülje, hogy radiátor mellé vagy közvetlen napfényre tegye őket. Ha a sílécek megszáradtak, térjen rá a karbantartási munkálatokra – távolítsa el a rozsdát és a régi viaszt, valamint viaszolja be a talpat és az éleket, hogy megvédje őket a nedvességtől és a rozsdától. A legjobb módszer a melegviaszolás. A sílécek tárolásra való előkészítésekor kerülje a folyékony viaszokat. Ne feledje, hogy a következő síszezon előtt (az új szezon első síelési napja előtt) lekaparja a felesleges viaszt.

A sílécek karbantartásáról bővebben lásd útmutatónkat: A sílécek kenése és A sílécek élezése.

Hogyan kell a síléceket a legjobban tárolni?

A síléceket száraz, hőforrástól, napfénytől és nedvességtől védett helyen tárolja. A hő kiszárítja a síléceket, a nedvesség pedig korróziót okozhat. Jó tárolási hely lehet egy szekrény, egy szabad szoba vagy az ágy alatti hely. Kerülje a betonpadlót, mivel a beton porózus szerkezetű, és nedvességet bocsáthat ki. Ne nyírja le a sílécek domborulatát és középső részét (kivéve, ha a gyártó ajánlása ettől eltér). A síléceket vízszintesen vagy függőlegesen is lefektetheti úgy, hogy a csúszkák ne érjenek egymáshoz. A sílécek egy helyben tartásában segíthet, ha a csúszkákat erős anyagból készült tépőzárral köti össze. Kerülje, hogy más tárgyakat helyezzen a sílécek vagy a snowboard tetejére, hogy elkerülje a sérülést vagy a deformációt.

Fontos: Ne tárolja a felszerelését vízálló sí- vagy snowboardtáskában, hogy elkerülje a nedvesség felgyülemlésének okozta károkat a zárt táskában. Ha úgy dönt, hogy egy huzatban tárolja, ne cipzározza be teljesen, hanem hagyja kissé nyitva, hogy szellőzni tudjon.

Milyen hőmérsékleten kell tárolni a síléceket?

A sílécek tárolásához az optimális hőmérséklet a szobahőmérséklet.

Hogyan vigyázzak a síkötéseimre a tél után?

Kezdje a kötések tisztításával és a rugók védelmére szolgáló speciális termékkel való befújással. A síkötések szezonon kívüli tárolásával kapcsolatban kétféle nézet létezik. Az első azt ajánlja, hogy a kötések élettartamának meghosszabbítása érdekében oldja meg a kötések feszültségét (a DIN-skálán a lehető legalacsonyabbra). A második azt javasolja, hogy a kötéseket hagyjuk úgy, ahogy vannak. Ezzel többek között elkerülhető, hogy a következő használat előtt újra be kelljen állítani. Snowboard kötések esetében – le lehet csavarni őket a deszkáról.

A síruházat tárolása a szezon után

Mielőtt a szekrényben tárolná a síruházatot és a kiegészítőket (kesztyű, multifunkciós sál, balaclava stb.), vagy egy erre a célra szolgáló táskába csomagolná őket, győződjön meg róla, hogy minden tiszta, száraz és sértetlen. Ha a szennyezett ruhákat mosatlanul hagyja, a baktériumok és a nedvesség károsítja az anyagot és annak vízállóságát. Mossa ki a legszükségesebbeket, vagy távolítsa el a foltos szennyeződéseket nedves ruhával és egy erre a célra kifejlesztett téli ruhatisztítóval. Tisztításkor ne feledje, hogy kövesse a gyártó utasításait, mivel az ajánlások az anyagtól függően eltérőek lehetnek. Ha a ruhák teljesen megszáradtak, hajtsa össze őket, és tegye őket egy szekrénybe vagy táskába. Adjon hozzá illatosított tasakokat vagy tasakokat (pl. levendula), hogy friss illatot adjon a ruháinak és elriassza a molyokat.

A sícipő tárolása a szezon után

Mielőtt a melegebb hónapokra a szekrényben tárolná sí- vagy snowboardcipőit, alaposan tisztítsa meg, szárítsa meg, szellőztesse és vízhatlanítsa őket. Ha a bakancsok nedvesek, vegye ki a belső bakancsokat (bélést), és tegye ki őket egy szellős helyre, amíg teljesen megszáradnak. A síbakancsokat egy erre a célra szolgáló szárítóval is megszáríthatja. Gondosan vizsgálja meg a bakancsát repedések, törött csatok vagy szakadt pántok tekintetében. Végezze el a szükséges javításokat, vagy cserélje ki a sérült részeket. Ha a kellemetlen szagok továbbra is fennállnak, fújja be a cipő belsejét kedvenc lábspray-jével vagy antibakteriális termékével a baktériumok és a penész ellen.

Lazán rögzítse a csatokat, kösse meg a cipőfűzőket, hogy elkerülje a deformálódást, és tegye a cipőt egy erre a célra szolgáló tokba. Tárolja őket tiszta, száraz helyen.

Hogyan tároljam a síbukósisakot, a síbotokat és a lavinafelszerelést?

Amikor előkészíti síléceit a tárolásra a hómentes hónapokra, ne felejtsen el gondoskodni a sípályán vagy a terepen használt további sífelszerelésekről sem. Hogyan tárolja egyéb sífelszerelését?

  • Sísisak – ellenőrizze a sisak szerkezetét a sérülések szempontjából. Ha kisebb karcolásokat vagy kopásnyomokat észlel, döntsön egy új modell vásárlása mellett. Ha minden rendben van, vegye ki és mossa ki a belső bélést, szárítsa meg alaposan, majd tegye vissza. Tegye a sisakot egy szövetzsákba, és tárolja száraz helyen.

  • síszemüveg – szárítsa meg, és a külső lencsét óvatosan törölje át egy puha ruhával. Ne csináljon semmit a lencse belsejével, nehogy megsérüljön a Anti-Fog (párásodásgátló) bevonat. Tegye a síszemüveget egy védőtokban vagy tokban a síbukósisakjába.

  • Síbotok – miután megtisztította és megszárította őket a szennyeződésektől, akassza fel őket a fogantyúknál lévő pántoknál fogva, vagy helyezze őket például egy hordtáskába, és tegye biztonságos helyre;
  • lavinaérzékelő – szervizeltetni kell a berendezés megfelelő működésének ellenőrzése vagy a szoftver frissítése céljából. Szekrényben való tárolás előtt vegye ki az elemeket.
  • Sífókák – alaposan tisztítsa meg őket, szárítsa meg, ragassza őket dedikált védőszalagra vagy hálóra, és tárolja őket a tokjukban.

A sílécek és sífelszerelések megfelelő tárolása a szezon után kulcsfontosságú ahhoz, hogy jó állapotban maradjanak, és a következő télen is élvezhesse megbízhatóságukat. Érdemes mindent gondosan elvégezni, hogy elkerülje a csalódást és azt, hogy új sí- vagy snowboardfelszerelést kelljen vásárolnia.

Polecane produkty