Hogyan válassz megfelelő sportcipőt aszfalton való futáshoz? 

Sylwia Stwora-Petela 06.03.2024

A kemény felületeken való futás népszerű módja a fittség megőrzésének és a szabadtéri tevékenységek élvezetének. A városban való edzés során a maximális kényelem, a teljesítmény és az ízületvédelem kulcsa a megfelelő, aszfaltra tervezett futócipő. Ebben az útmutatóban megtudhatod, miért fontos tényező a kemény felületen használatos futócipőknél a párnázás és a légáteresztő képesség, mi a szerepe a középtalpnak és a belső talpnak, valamint miben különböznek a terepfutó cipők az aszfalton végzett edzésre szánt cipőktől.

Aszfalton való futásra szánt sportcipők – jellemzők

A kemény felületen használatos futócipőket kifejezetten olyan futók igényeinek megfelelően tervezték, akik aszfalton, betonon, járdán, erősen szilárdított földön vagy más típusú, kemény felületen szeretnek edzeni. Elsődleges céljuk, hogy a lehető legjobb védelmet nyújtsák az ízületek és az izmok számára, párnázottságot, stabilitást és kényelmet, hogy kényelmesen és biztonságosan edzhess és versenyezhess az utcai utakon. A kemény talajra szánt futócipőket minimalista kialakítás jellemzi. Általában egyenes talppal rendelkeznek, amely a laposabb, egyenletesebb terepen nagy tapadást biztosít, valamint nagyfokú párnázottsággal, hogy elnyelje a lábnak a merev talajra való érkezésekor keletkező ütéseket. Ezenkívül a cipő rendelkezhet bölcső alakú talppal, amely alkalmazkodik a futó lábának mozgásához, párnázott sarokbetéttel a láb jobb stabilitása érdekében, valamint gumitalppal, amely a lábujjak védelmét szolgálja a kemény talajon történő ütésektől. 

Aszfalton használatos és terepfutó cipő – mi a különbség? 

Az aszfalton használatos futócipők és a terepfutó cipők (pl. erdei utak, hegyi ösvények) felépítésükben és funkcionalitásukban különböznek, mivel meg kell felelniük az adott felület típusára jellemző követelményeknek. Íme a fő különbségek e két futócipőtípus között: 

  • futófelület – a kemény felületre szánt futócipők futófelülete simább, míg a terepfutó cipők futófelülete agresszív futófelülettel rendelkezik, amely számos különböző szélességű és mélységű szegéllyel rendelkezik, ami jobb tapadást biztosít az egyenetlen és sáros terepen; 
  • párnázottság – az aszfaltra szánt futócipők jobb párnázottsággal rendelkeznek, mivel a kemény burkolat nagyobb ütőerőt generál, ami káros lehet a lábakra, a térdekre és a bokára. Az off-road futócipők szintén rendelkeznek párnázással, de alacsonyabbal, mivel az egyenetlen terep természetes módon elnyeli a rázkódásokat; 
  • stabilitás – a terepfutás gyakran nagyobb stabilitást igényel a sok bukkanó, kő, gyökér és egyéb akadály miatt, amelyeket le kell küzdeni futás közben, ezért az erdei vagy hegyi terepet kedvelők számára készült futócipők általában jobban megtámasztják a lábfej boltozatát és további stabilizáló elemeket, például gumibevonatú megerősítéseket kínálnak a lábujjak területén, hogy megvédjék azt például egy sziklával, kővel vagy gyökérrel való ütközéstől; 
  • anyag – az aszfaltra szánt futócipők légáteresztő és könnyű anyagokból készülnek, amelyek elősegítik a sebességet és a reakciókészséget. A terepfutó cipőknek ezzel szemben sokféle felülettel és akadállyal kell megbirkózniuk, ezért a talp kialakítása során strapabíró gumikeveréket alkalmaznak, a szár pedig merevebb, ellenállóbb anyagokból készül; 
  • vízállóság – a terepfutó cipők általában speciális membránnal rendelkeznek, amely védelmet nyújt a víz és a nedvesség ellen (pl. Gore-Tex®), a kisebb légáteresztő képesség rovására. A maximális kényelem érdekében gyorsan száradó anyagokból is készülnek. A városon belüli terepfutó edzésre szánt cipők nem igényelnek membránt vagy egyéb technológiát, amely növeli ellenálló képességüket a nehezebb időjárási körülményekkel szemben.

Mire érdemes odafigyelni a kemény felületre szánt futócipő kiválasztása során? 

Az aszfalt nem rendelkezik természetes ütéscsillapítással, így a lábad futás közben jelentős ütőerőnek van kitéve, ami negatívan hathat az ízületeidre és az izmaidra. Az ilyen jellegű helyzetek elkerülése, valamint lábfejed, boka- és térdízületeid védelme érdekében a kemény felületen használatos futócipőknek megfelelő szintű párnázottságot kell biztosítaniuk. Ez azonban nem az egyetlen meghatározó tényezője az ilyen típusú talajra szánt jó futócipőnek. A talp és a középtalp is fontos, akárcsak a cipő szárának az anyaga

Párnázottság

Ahogy feljebb említettük, párnázottság nélkül a rendszeres edzés fájdalmat okoz, és különböző sérülések kockázatának teszi ki a lábadat, bokádat és térdedet. Ez különösen igaz, ha kezdő futó vagy, ha túlsúlyos vagy, ha hosszú szünet után kezdesz el ismét futni, vagy ha a helytelen futótechnika miatt hajlamos vagy a lábaddal nehezen földet érni. Az aszfaltra szánt futócipő megfelelő párnázottsága segíthet nagyobb stabilitást és egyensúlyt fenntartani futás közben, ezáltal hatékonyabban mozoghatsz, és javulhat a teljesítményed, mivel nem pazarolja az energiát a túlzott mértékű ütődésekből adódóan. Emellett a nagyobb rugalmasság javítja a kényelmet a hosszú futóedzések során. A párnázottság szintje, a láb biomechanikája és a futótechnika szempontjából személyes preferenciádtól függően választhatsz magasabb vagy alacsonyabb dropot, ami a talp vastagsága közötti különbség a sarok és az elülső lábfej területén (mm-ben megadva). Ha olyan futó vagy, aki a sarokütést részesíti előnyben, érdemes magasabb dropot választanod, és fordítva, ha közép- vagy előlábra szoktál futni, akkor az alacsony vagy akár nullás drop az előnyösebb

A párnázás egyik újabb formáját a Saucony márka kínálja. A PWRRUN párnázás kiemelkedik érzékenységével és puhaságával, így a kemény földet érést bármilyen felületen jól kezelheted. Az Under Armour az UA HOVR™ párnázást kínálja, amely szintén visszaadja a talpnak az energiát a tereppel való érintkezés során, így hatékonyabban és eredményesebben futhatsz. A Nike aszfaltra szánt futócipői viszont könnyű és strapabíró Zoom Air párnázással rendelkeznek, amely az ütéselnyelés mellett jobb talajérzetet és nagyfokú alátámasztást biztosít a gyors irányváltások közben.  

Külső talp  

A jó, aszfaltra szánt futócipők különböző futófelületi mintázattal vagy kontúrozott barázdákkal rendelkeznek, amelyek segítik a tapadás fokozását a kemény talajon. Futás közben elengedhetetlen a magas szintű tapadás a nagyfokú stabilitás és a magabiztos lépés érdekében. Az aszfaltra, betonra vagy járdára szánt futócipők külső talpának kopásálló anyagból kell készülnie. Jó választás lehet a kiváló minőségű gumi, amely ellenáll az UV-sugárzásnak és az időjárási körülményeknek.  

Egy másik fontos szempont a rugalmasság, amely lehetővé teszi, hogy futás közben alkalmazkodjon a láb mozgásához. A rugalmas talp lehetővé teszi a láb természetes hajlítását és kiegyenesítését, ami javítja a kényelmet és a futás hatékonyságát. Ugyanakkor elég merevnek kell lennie ahhoz, hogy stabilitást és védelmet nyújtson a láb túlzott mozgása ellen. A szilárd, de könnyű és rugalmas talp lehetővé teszi, hogy a szóban forgó cipőben több szezonon át futhass, így a cipő maximális élettartamot biztosítson.

A Salomon márka például 3D Advanced Chassis™ technológiával egészíti ki aszfaltra szánt futócipőit, amely a talpváz speciális felépítésének köszönhetően javítja a stabilitást. A cipő elülső része puha és rugalmas, míg a boka környéke tovább lett erősítve. A Nike ezzel szemben a Waffle Pistons-t alkalmazza, ami egy csúszásmentes talp, amelynek gofri-szerkezete (a stratégiai helyeken speciális panelek vannak elhelyezve) fokozza a talajérzetet

Középső talp 

A kemény talajt kedvelő futók cipőinek középtalpának jól formázottnak kell lennie, hogy megfelelő alátámasztást és rugózást biztosítson a lábnak a nagyobb stabilitás és a kisebb fáradtság érdekében, különösen a hosszú futóedzések során. Ez készülhet EVA habból vagy PU (poliuretán) habból. Mindkét anyag könnyű, tartós és megfelelő párnázottságot biztosít.  

A stabilitás fontos szempont a kemény felületekre kialakított futócipőknél, ezért számos futócipőmodell extra támogatást nyújt a lábfej boltozatának, és oldalirányú stabilizációt, hogy a lábfej megfelelő helyzetben legyen futás közben. Ez segíti az egyensúly megtartását, és csökkenti a túlzott csavarodó mozgások miatti sérülés kockázatát. Az Asics márka például a Trusstic technológiát, a Salomon az EndoFit™-et, a New Balance pedig a FreshFoam-et alkalmazza.

Szellőzés 

A kemény felületeken való futás a láb nagyobb mértékű izzadásához vezethet, ezért az aszfaltra vagy betonra szánt futócipők légáteresztő anyagokkal készülnek a magas légáteresztő képesség biztosítása érdekében. Ez jobb szellőzést és nedvességcsökkentést jelent a lábnak, ami végső soron hozzájárul a nagyobb futási kényelemhez. A cipő felsőrésze legtöbbször légáteresztő, vékony hálóból készül, hogy a lábat szárazon és hűvösen tartsa még a nagyon meleg napokon is.

Hogyan válaszd ki az aszfaltra szánt futócipőd méretét? 

A női és férfi, aszfaltra szánt futócipők helyes méretének meghatározásához fontos, hogy mindkét lábadat megmérd. Ez nemcsak az első futócipőjüket vásárlókra vonatkozik, hanem a jelenlegi modelljükről új modellre váltó futókra is. Ennek oka, hogy az idő múlásával magában a lábfejben is történhetnek változások, valamint az, hogy a különböző gyártók termékei eltérő méretűek lehetnek.  

A lábfej hosszának megméréséhez szükséged lesz egy mérőszalagra, egy darab papírra és egy tollra/ceruzára. Állj a lábaddal a papírlapra, majd támaszd a sarkadat a falhoz. Vázold fel mindkét lábadat, és mérd meg a sarkad és a leghosszabb lábujjad csúcsa közötti távolságot. Ezután hasonlítsd össze az eredményt a kiválasztott márka mérettáblázatával.  

Ha felpróbálsz egy adott modellt, ne feledd, hogy ezt a nap végén vagy egy hosszú séta után érdemes megtenned – a lábad ilyenkor kissé megduzzad (ahogyan futás közben is), ami pontosabb illeszkedést tesz lehetővé. Próbáld meg felpróbálni a futócipőt abban a zokniban, amelyben edzeni szándékozol. Mivel egyesek egyik lába nagyobb, próbáld fel mindkét cipőt, és keresd meg azt a párt, amelyik a nagyobb lábadhoz illik. Ha speciális ortézist, például ortopéd talpbetétet viselsz, azt is vedd figyelembe a felpróbálás során

Bizonyosodj meg afelől, hogy a lábujjak területén van körömhossznyi szabad tér – a lábujjakat szabadon kell tudnod mozgatni (így elkerülheted például a vízhólyagok kialakulását vagy a körömvesztést). A futócipő szélességének jól kell illeszkednie, de hagyj némi mozgásteret a lábnak anélkül, hogy súrlódna vagy összenyomódna. Figyelj a sarok körüli illeszkedésre is, hogy a cipő ne mozogjon fel-le

Akár csak most kezdesz kemény talajon futni, akár már részt vettél félmaratonon vagy maratonon, a Sportano.hu webáruházban megtalálod a számodra legmegfelelőbb női és férfi, aszfaltra szánt futócipőt. A futóknak szánt kínálatunkban különböző modelleket gyűjtöttünk össze, amelyeket a párnázás, a stabilitás, a felsőrész, a középtalp és a külső talp felépítése tekintetében innovatív technológiák támogatnak olyan márkáktól, mint a Mizuno, a Nike, a Saucony, a New Balance, a Brooks, a HOKA, a Joma, az On Running, a PUMA vagy az Under Armour.  

Polecane produkty