Hogyan válassz snowboard bakancsot? Legfontosabb tippek kezdő snowboardosoknak 

Sylwia Stwora-Petela 31.01.2024

A snowboard és a kötés mellett a snowboard bakancs az egyik legfontosabb része a snowboard felszerelésnek, ezért vásárláskor fontos, hogy a méret, a viselet és a felszerelés is a snowboard bakancshoz igazodjon. Válaszolunk arra a kérdésre, hogy hogyan érdemes snowboard bakancsot választani, hogy kényelmes legyen és jól passzoljon a kötésekhez és a deszkához.

Miért fontos a snowboard bakancs megfelelő illeszkedése?

A megfelelő méretű csizma elengedhetetlen a funkcionalitáshoz, a teljesítményhez és a deszka maximális irányításához. Ha a deszkád túl széles a bakancsodhoz, nehezebbé válik a manőverezés, míg ha túl keskeny, az sarok- és lábujjhúzást okoz, így elveszítheted az irányítást kanyarodás során. Ha túl kicsi vagy túl nagy snowboard bakancsot viselsz, azzal nemcsak a kényelmetlenség és a frusztrációt kockáztatod a lábad nyomása vagy csoszogása miatt, ami egy sikertelen napot eredményez a sípályán, de mindenekelőtt a rossz méret megvásárlásával növeled a fájdalmas kopások, sérülések vagy traumák kockázatát. Ne feledd, hogy a bakancs az a felszerelés, amelyben a legtöbb időt fogod tölteni, ezért a kiválasztása során elsősorban ne a trend és a dizájn, hanem a kényelem és az egyéni illeszkedés vezéreljen. Ne vedd természetesnek más snowboardosok véleményét sem, akiknek megvannak a kedvenc márkáik és bevált modelljeik. Mindenkinek más a lábformája, a tudásszintje és az igényei, ami azt jelenti, hogy az a cipő, amelyik az egyik embernek tökéletes, nem feltétlenül az a számodra is. Igen, a tapasztalt riderek tanácsai hasznosak lehetnek, de a végső döntést a saját paramétereid és preferenciáid alapján érdemes meghoznod.

Hogyan válassz snowboard bakancsot? Méret és illeszkedés

A megfelelő talpbetét hosszának kiválasztása a snowboardozás kényelmének és teljesítményének egyik elemi tényezője, ezért javasolt a lábhossz megmérésével kezdeni. Helyezd a bal lábfejed egy üres A4-es papírlapra (tedd a lábadat a falhoz, hogy véletlenül se mozduljon el), és rajzold körbe az alakját. Egy mérőszalaggal mérd meg a távolságot a nagylábujjad hegye és a sarkad vége között. Az eredményt növeld meg 0,5-1 cm-rel.

Érdemes szem előtt tartani, hogy bár a hagyományos európai vagy amerikai számozást szokták alkalmazni, a snowboard bakancsok tényleges mérete gyártónként, sőt még ugyanazon márkacsaládon belül is modellenként eltérhet. Ezért mindig ellenőrizd az egyes lábbelikhez tartozó mérettáblázatot. A mérettáblázat ellenőrzése során győződj meg arról is, hogy a deszka szélessége és a bakancs mérete kiegészíti egymást.

Nincs szükség arra, hogy extra helyet hagyj egy vastag pamutzokninak. A technikai anyagokból készült, kifejezetten snowboardozásra szánt snowboard zoknik úgy vannak kialakítva, hogy a lábaddal és a bokáddal együtt dolgozzanak, és vékony szerkezetük ellenére megfelelő hőkomfortot biztosítanak, ezenkívül hatékonyan elvezetik a nedvességet. A snowboard bakancsok hőformázható talpbetéttel vannak ellátva, amely tökéletesen alkalmazkodik a láb formájához. Néha csupán néhány alkalomra van szükség a sípályán, hogy a megfelelő méretre formálódjon, ezért a snowboard bakancs felpróbálásakor először elég szűknek fogod érezni. A következő lépés annak ellenőrzése, hogy a bakancs megfelelően tartja-e a bokádat. Ehhez helyezkedj el úgy, hogy szimuláld az első élre való átmenetet – helyezd át a testsúlyodat a lábujjaidra, és óvatosan hajolj előre. Ha a cipő nem változtatja meg a helyzetét, de a sarka megemelkedik, az azt jelenti, hogy a modell nem tart megfelelően, és többek között görcsöt fog okozni a lábfejedben snowboardozás közben, ezért javasoljuk, hogy keress egy másik párt magadnak. A megfelelően illeszkedő bakancsban a lábujjak közel lesznek a talpbetét végéhez és finoman érintik annak elejét. Figyelj arra is, hogy tudd mozgatni benne a lábujjadat.

Érdemes megemlíteni, hogy a női snowboard bakancsokat leggyakrabban a női láb sajátos anatómiája szerint szokták kialakítani, például keskenyebbek a sarokrészen. A gyermek snowboard bakancsok viszont eltávolítható talpbetéttel rendelkezhetnek, hogy alkalmazkodjanak a növekvő lábhoz. Ne feledd, hogy nem érdemes gyermekednek néhány mérettel nagyobb csizmát venned azért, hogy néhány szezont kibírjon. A nem megfelelő illeszkedés elriaszthatja a fiatal versenyzőt attól, hogy elkezdje ezt a téli sportot, ráadásul sok kellemetlenséget okozhat és veszélyes is.

A snowboard bakancs merevsége

A snowboard bakancsok különböző merevséggel rendelkeznek. A bakancsok keménységének mértékére nincs szabványosított értékelés – a márkák különböző módokon osztályozzák ezt a paramétert. A legelterjedtebb az 1-10-es skála használata, ahol az 1 a legkisebb, a 10 pedig a legnagyobb merevséget jelenti. A snowboard bakancs keménységének megválasztása egyéni kérdés. A kezdő snowboardosoknak ajánlott az 1-4 merevségi tartományt választaniuk.

A snowboard bakancsok és a snowboardozási stílus

Az ideális bakancs kiválasztásában segít az, ha meghatározod, hogy milyen típusú snowboardos vagy és milyen a snowboardozási stílusod. A bakancsok eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek a rendeltetésük, a sajátosságuk és a snowboardozási körülmények függvényében. Snowboardos kalandod kezdetén általában a gondozott lejtőn való snowboardozást választod, ezért rugalmas all-mountain bakancsot érdemes választanod, amely a jó mobilitás érdekében puha vagy közepes merevséggel rendelkezik. Ez megkönnyíti a deszka irányítását, mivel nem engedi, hogy nagyon gyorsan felgyorsulj. Emellett sok hibát megbocsát. A puha vagy közepesen puha bakancsok a snowpark és a freestyle rajongóknak is megfelelnek (half-pipe, rails, ugrások, jibbing és trükkök), mivel könnyebben manőverezhetőek. A haladó szintű riderek számára, akik a backcountry, freeride vagy a technikai pályákon való snowboardozást részesítik előnyben, 6-10-es merevség ajánlott, hogy nagy sebességnél, egyenetlenségeknél és nehéz időjárási körülmények között is megfelelő kontrollt tudjon biztosítani a deszka felett.

BOA® rendszer, Quicklace vagy hagyományos fűző – melyik snowboard bakancs-kötést válaszd?

A snowboard bakancsok fűzőrendszerének három fő típusa létezik: hagyományos fűző, „gyorsfűző” és BOA® rendszer. Egyes modellek hibrid megoldást alkalmaznak, amely ötvözi a két rendszer tulajdonságait. Minden kötéstípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, így a végső választás az egyéni preferenciádtól és költségvetésedtől függ.

Hagyományos cipőfűző

A klasszikus kötési mód olcsó, nagy rugalmasságot biztosít a nyomásszint beállítása, a csere és a személyre szabás (pl. szín, design) tekintetében. Fő hátránya azonban az, hogy megkötése meglehetősen időigényes, napközben meglazul és gyakori igazítást igényel, ami például a kesztyű levételét igényli, vagy megnehezíti a megkötést, ha a kezed át van fagyva.

BOA® rögzítő rendszer

A BOA® rögzítő rendszer egy gombból és vékony, rozsdamentes acélkábelekből áll. Gyors, pontos és egyszerű mikrobeállítást biztosít, amely egy kézzel is elvégezhető, még kesztyű viselése esetén is. A BOA® rendszer dupla vagy tripla rendszerben is kapható, ahol az egyik gomb az elülső lábfej nyomástartományának beállítására szolgál, egy vagy kettő pedig a felső mandzsetta tartományát szabályozza.

Quick-pull Laces

Az úgynevezett gyorshúzó fűző köztes megoldás a hagyományos fűző és a BOA® gombtárcsa között. A fűzőhöz hasonlóan működik, és lehetővé teszi a cipő gyors és egyszerű befűzését még kesztyű viselése esetén is. Leggyakrabban a Quick-pull Lances rendszer lehetővé teszi a zónás fűzést, azaz a tömörítés mértékének egyéni beállítását a lábfej, az alsó lábszár és a boka számára.

Belső bakancs és külső talp – a snowboard bakancsok fontos elemei

Az úgynevezett bélés, vagy talpbetét a snowboard bakancs belsejében található, kivehető és 3 típusra osztható:

  • formázás nélküli – ritkán használatos. A talpbetét idővel alkalmazkodik a lábfejhez, de ez általában hosszadalmas folyamat, amely végül úgysem biztosít tökéletes illeszkedést;
  • termoformázható – az ilyen típusú talpbetétek a test által termelt természetes hőt használják fel, hogy nagyszerű illeszkedést biztosítsanak a bokának, a vádlinak és a lábfejnek. Minél gyakrabban használod a cipődet, annál pontosabbá válik az illeszkedés;
  • hőformázható – ezeket a talpbetéteket először egy erre a célra szolgáló kemencébe helyezik, felmelegítik, majd beletesznek egy lábalakot és megvárják, amíg lehűl. Ez lehetővé teszi, hogy a talp egyedi formájához idomuljanak, és csökkentsék a sarokemelkedés kockázatát, mivel az összes erő a cipőből a kötésbe kerül.

A snowboard bakancs kiválasztásakor a deszkával közvetlenül érintkező külső talp is fontos. Leggyakrabban EVA habból, gumiból vagy a kettő kombinációjából készül. A külső talp többek között a tapadás mértékét és a deszka érzéstartományát befolyásolja, ezért a snowboardozási stílusodnak megfelelően szükséges kiválasztani. Az EVA habból készült külső talp puha és könnyű, ezenkívül jó párnázást, míg a gumiból készült változat tartósabb és jobb tapadást biztosít.

A snowboardozási stílusodhoz, képességeidhez, deszkádhoz és kötéseidhez megfelelő snowboard bakancs nemcsak kényelmes és biztonságos használatot biztosít, hanem fontos szerepet játszik a következő mutatványaid csiszolásában és a tudásszinted növelésében is. Válaszd olyan top rider felszerelésgyártók kipróbált és megbízható modelljeit, mint a K2, a HEAD, a RIDE, a DC, a THIRTYTWO, a DEELUXE vagy a Salomon. A Sportano.hu webáruházban megtalálod őket.

Ha kétségeid merülnének fel azzal kapcsolatban, hogy a több kiválasztott modell közül melyik számodra a legjobb választás, ügyfélszolgálati munkatársaink szívesen segítenek neked.

Polecane produkty