Hogyan válasszam ki a snowboard bakancsomat? A legfontosabb tippek egy kezdő snowboardosnak

Sylwia Stwora-Petela 26.01.2023

A snowboard és a kötés mellett a snowboardcipő az egyik legfontosabb része a snowboard felszerelésnek. Ezért vásárláskor fontos, hogy a méret, a flex, a képességek vagy a lovaglási stílus szempontjából a megfelelő illeszkedésre figyeljünk, és ne elsősorban az egyedi kialakítás irányítson. Javasoljuk, hogyan válasszon snowboardcipőt, hogy kényelmes legyen, és jól működjön a kötésekkel és a deszkával.

Miért fontos a snowboard bakancs megfelelő illeszkedése?

A megfelelő méretű bakancsok elengedhetetlenek a funkcionalitás, a teljesítmény és a deszka maximális kontrollja szempontjából lovaglás közben. Ha a deszkád túl széles a cipőméretedhez, nehezebb lesz a manőverezés, míg ha túl keskeny, akkor a sarok és a lábujjak ellenállását okozza, így elveszítheted az irányítást a kanyarokban. A túl kicsi vagy túl nagy snowboard bakancsok megvásárlása nem csak a kényelmetlenség és a frusztráció kockázatának teszi ki Önt a láb nyomása vagy csoszogása és a haladás hiánya miatt, ami egy sikertelen napot eredményez a lejtőkön. De mindenekelőtt a rossz méret megvásárlásával növeli a fájdalmas horzsolások, sérülések vagy traumák kockázatát. Ne feledje, hogy a csizma az a felszerelés, amelyben a legtöbb időt fogja tölteni, ezért a választásnál ne elsősorban a trendek és a dizájn, hanem a kényelem és az egyéni illeszkedés vezérelje. Ne vedd természetesnek más snowboardosok véleményét sem, akiknek megvan a kedvenc márkájuk és kipróbált modelljük. Mindenkinek más a lábformája, a tudásszintje vagy az igényei, ami azt jelenti, hogy az a cipő, amelyik egy embernek tökéletes, nem feltétlenül jó Önnek. Igen, a tapasztalt lovasok tanácsai hasznosak lehetnek, de a végső döntést a saját paraméterei és preferenciái alapján kell meghoznia.

Hogyan válasszam ki a snowboard bakancsomat? Méret és illeszkedés

A megfelelő talpbetét hosszának kiválasztása a snowboardozás kényelmének és teljesítményének egyik elemi tényezője, ezért kezdje a lábhossz mérésével. Helyezze a bal lábát egy tiszta A4-es papírlapra (tegye a falhoz, hogy véletlenül se mozduljon el), és rajzolja meg az alakját. Ugyanezt tegye a jobb lábával is. Egy mérőszalaggal mérje meg a távolságot a nagylábujja hegye és a sarka vége között. Növelje az eredményt 0,5-1 cm-rel.

Érdemes szem előtt tartani, hogy bár hagyományos európai vagy amerikai számozást használnak, a snowboardcipők tényleges mérete gyártónként, sőt, még ugyanazon márkán belül is modellről modellre változhat. Ezért mindig ellenőrizze az egyes lábbelik mérettáblázatát. A mérettáblázatok megtekintésekor győződjön meg arról is, hogy a deszka szélessége és a bakancs mérete kiegészíti egymást.

Nincs szükség arra, hogy extra helyet hagyjon egy vastag pamutzokninak. A technikai anyagokból készült, speciális snowboard zoknikat úgy tervezték, hogy a lábaddal és a bokáddal együtt dolgozzanak, és vékony szerkezetük ellenére megfelelő hőkomfortot és hatékony nedvességelvezetést biztosítanak. Ezenkívül a snowboard csizmák hőformázható talpbetéttel vannak ellátva, amely tökéletesen alkalmazkodik a láb formájához. Néha kell néhány ülés a lejtőkön, hogy a megfelelő méretre formálódjon, ezért a snowboardcipő felszerelésekor először úgy kell éreznie, hogy elég szűk. A következő elem annak ellenőrzése, hogy a csizma megfelelően tartja-e a bokádat. Ehhez helyezkedjen úgy, hogy szimulálja az átmenetet az elülső élre – helyezze a testsúlyát a lábujjaira, és óvatosan hajoljon előre. Ha a cipő nem változtatja meg a helyzetét, de a sarka megemelkedik, az azt jelenti, hogy a modell nem tartja megfelelően, és többek között görcsöket okoz a lábban lovaglás közben, ezért érdemes körülnézni egy másik pár után. Egy megfelelően illeszkedő cipőben a lábujjak közel vannak a talpbetét végéhez, és finoman érintik az elejét. Figyeljen arra is, hogy a lábujjakat mozgatni tudja-e.

Érdemes megemlíteni, hogy a női snowboard cipők a női láb speciális anatómiájához igazítják, például keskenyebbek a saroknál. A gyermek snowboardbakancsok viszont levehető rétegű talpbetétekkel rendelkezhetnek, hogy a növekvő lábakhoz igazodjanak. Ne feledje, hogy ne vegyen gyermekének néhány mérettel nagyobb csizmát, hogy néhány szezont kibírjon. A megfelelő illeszkedés elmulasztása elriaszthatja a fiatal lovasokat attól, hogy elkezdjék ezt a téli sportot, ráadásul sok kellemetlenséget okoz, és veszélyes is.

Flex, vagy a snowboardcipő merevsége

A snowboard bakancsok különböző merevségűek, vagy más néven flexesek. A csizmák keménységének mértékére nincs szabványosított minősítés – a márkák különböző módon osztályozzák ezt a paramétert. A leggyakoribb az 1-10-es skála használata, ahol az 1 a leglágyabb flexet, a 10 pedig a legmerevebb flexet jelenti. A snowboardcipő keménységének megválasztása egyéni kérdés. A kezdő snowboardosoknak ajánlott az 1-4-es flex tartományt választaniuk.

Snowboard bakancsok és lovaglási stílus

Ha megtudod, milyen típusú snowboardos vagy, és milyen a lovaglási stílusod, az segíteni fog a tökéletes csizma kiválasztásában. A cipők különböző tulajdonságokkal rendelkeznek a rendeltetésük, a sajátosságaik és a lovaglási körülményeik függvényében. A snowboardos kaland kezdetén általában a gondozott lejtőn való motorozást választja, ezért a jó mobilitás érdekében rugalmas, lágy vagy közepes hajlékonyságú all-mountain bakancsot kell választania. Ezek megkönnyítik a deszka irányítását, mivel nem engedik, hogy nagyon gyorsan gyorsulj. Sok hibát is megbocsátanak. A puha vagy közepesen puha bakancsok a snowpark és a freestyle rajongók számára is alkalmasak (félcső, korlátok, ugrások, jibbing és trükkök), mivel könnyebb velük manőverezni. A haladó riderek számára, akik a backcountry, freeride vagy technikai pályákon való lovaglást részesítik előnyben, a 6-10-es flex ajánlott, hogy nagy sebességnél, egyenetlenségeknél és nehéz körülmények között is megfelelő kontrollt biztosítson a deszkán.

BOA® rendszer, Quicklace vagy hagyományos fűző – melyik snowboardcipő kötést válasszuk?

A snowboard bakancsok fűzőrendszerének három fő típusa létezik: hagyományos fűző, „gyorsfűző” és a BOA® rendszer. Egyes modellek hibrid megoldásokat alkalmaznak, amelyek két rendszer jellemzőit ötvözik. Minden kötéstípusnak megvannak az előnyei és hátrányai, így a végső választás az egyéni preferenciáktól és a költségvetéstől függ.

Hagyományos csipkék

A klasszikus fűzők olcsók, nagy rugalmasságot biztosítanak a nyomásszintek beállítása, a csere és a testreszabás (pl. szín, design) tekintetében. Fő hátrányuk azonban az, hogy megkötésük meglehetősen időigényes, napközben meglazulnak, és gyakori igazítást igényelnek, ami például a kesztyű levételét igényli, vagy megnehezíti a kötést, ha a kéz megfagyott.

BOA® rögzítési rendszer

A BOA® csatrendszer egy gombból és vékony rozsdamentes acélkábelekből áll. Gyors, pontos és egyszerű mikrobeállítást biztosít, amely egy kézzel, akár kesztyűben is elvégezhető. A BOA® rendszer dupla vagy tripla rendszerben is kapható, ahol egy gomb az elülső lábfej nyomástartományának beállítására szolgál, egy vagy két gomb pedig a felső mandzsetta tartományát szabályozza.

Gyorshúzó fűző

Az úgynevezett gyorshúzó fűző egy köztes megoldás a hagyományos fűző és a BOA® tárcsa között. A fűzőhöz hasonlóan működik, és lehetővé teszi a cipő gyors és egyszerű befűzését még kesztyű viselése esetén is. Leggyakrabban a Quick-pull Lances rendszer lehetővé teszi a zónás fűzést, azaz a kompresszió mértékének egyéni beállítását a lábfej, az alsó lábszár és a boka számára.

Belső cipő és talp – a snowboard csizma fontos összetevői

Az úgynevezett bélés vagy talpbetét a snowboardcipő belsejében található, kivehető, és 3 típusra osztható:

  • formázás nélkül – ritkán használják. A bélés idővel alkalmazkodik a lábfejhez, de ez általában egy hosszadalmas folyamat, amely végül úgysem biztosít tökéletes illeszkedést;

  • hőformázható – ez a típusú talpbetét a test által termelt természetes hőt használja fel, hogy nagyszerű illeszkedést biztosítson a bokához, a vádlihoz és a lábfejhez. Minél gyakrabban használja a cipőjét, annál pontosabb lesz az illeszkedés;

  • hővel formázható – ezeket a talpbetéteket először egy erre a célra szolgáló kemencébe helyezik, felmelegítik, majd a lábát beléjük helyezik, és megvárják, amíg kihűl. Így alkalmazkodnak a lábfej egyéni formájához, és csökkentik a sarokemelkedés kockázatát, mivel lehetővé teszik, hogy az összes erő a cipőből a kötésbe kerüljön.

A snowboard bakancs kiválasztásakor nagyon fontos a külső talp, amely közvetlenül érintkezik a deszkával. Leggyakrabban EVA habból, gumiból vagy a kettő kombinációjából készül. A talp többek között befolyásolja a deszka tapadási szintjét vagy érzéstartományát, ezért azt a lovaglási stílusodnak megfelelően kell kiválasztani. Az EVA habszivacs talp puha és könnyű, és jó párnázást biztosít, míg a gumiváltozat tartósabb és jobb tapadást biztosít.

Az Ön lovaglási stílusához, képességeihez, deszkájához és kötéseihez megfelelő snowboard bakancsok nemcsak kényelmes és biztonságos utazást biztosít, hanem akkor is fontos szerepet játszik, amikor a következő mutatványát csiszolja vagy a tudásszintjét javítja. Válassza a legjobb lovas felszerelésgyártók kipróbált és tesztelt modelljeit: K2, HEAD, RIDE, DC, THIRTYTWO, DEELUXE vagy Salomon, amelyeket a Sportano.hu webáruházban talál.

Polecane produkty