Kézilabdacipő – melyiket válaszd és mire érdemes odafigyelned vásárlás során?

Sylwia Stwora-Petela 02.04.2024 ( 03.04.2024 )

A kézilabda dinamikus és kihívásokkal teli sport, ezért a kézilabdázók felszerelésének egyik legfontosabb eleme a speciális lábbeli. A kézilabdacipőket úgy tervezték, hogy megfelelő párnázottságot, stabilitást és tapadást biztosítsanak, akár irányító, akár szélső, akár kapus vagy. Tudd meg, mire érdemes odafigyelned akkor, amikor kézilabdacipőt vásárolsz, hogyan illesztheted azt a játékstílusodhoz és a cipő milyen tulajdonságai és technológiái fontosak a pályán való sikerhez.

Jó kézilabdacipő – vagyis milyen?

A kézilabda tele van gyors mozgásokkal, ugrásokkal, hirtelen irányváltásokkal és a labdáért folytatott küzdelemben a játékosok közötti közvetlen összecsapással, ami jelentős terhelést jelenthet az ízületeknek, különösen a boka-, térd- és csípőízületeknek. A kézilabdához megfelelő lábbeli nemcsak a kényelmet befolyásolja az edzés és a mérkőzés során, hanem a teljesítményt is, továbbá csökkenti a sérülés kockázatát. A játékstílushoz és a játékos igényeihez igazított párnázás, stabilitás és tapadás a 3 legfontosabb paraméter, amellyel a kézilabdacipőnek rendelkeznie kell, hogy teljes mértékben megmutathasd a benned rejlő lehetőségeket és még jobban élvezhesd ezt a lenyűgöző sportot.

Párnázottság

A kézilabdázók általában elég nehéz testalkatúak, így a földre érkezéskor a becsapódási erejük jelentős. Mivel az edzés és a mérkőzés során rendszeresen nagyszámú ugrás ismétlődik, a párnázás minden kézilabdacipő alapvető jellemzője. A kézilabdacipő párnázottsága segít elnyelni a csapatsportok során végzett jellegzetes mozgások során keletkező ütőerőket, ami kényelmesebbé teszi a játékot, kevésbé károsítja az izmokat, az ízületeket és a szalagokat, ezáltal a játékos hosszabb ideig képes fenntartani a magasabb energia- és teljesítményszintjét, csökkentve a sérülésveszélyt. A megfelelő szintű párnázás hatékonyabb és gördülékenyebb mozgást is eredményez a pályán, így a játékra és a taktikára koncentrálhatsz, ahelyett, hogy kellemetlen érzést vagy fájdalmat éreznél a talpadban vagy a lábadban.

Az ASICS évek óta híres az általa kifejlesztett GEL™ TECHNOLOGY-ról, amely a sportcipők középtalpába helyezett zselépárnákon alapuló párnázási rendszer. A kézilabdacipőkben találkozhatsz a lökéseket egyenletesen elnyelő, a FlyteFOAM nevű párnázó habbal is. A Mizuno egy speciálisan kifejlesztett WAVE lemezt alkalmaz. Ez a megoldás elnyeli az ütéseket, majd energiává alakítja át és visszaadja a lábnak a hatékonyabb mozgás érdekében. A Kempa és a Hummel a kétrétegű EVA hab alapú párnázásra támaszkodik, amely kitűnik nagy rugalmasságával és kiváló ütéscsillapításával. A PUMA kézilabdacipőkben viszont IGNITE habot található, amely kényelmes illeszkedést és jó párnázottságot biztosít, ami kevésbé terheli a térdízületeket és a bokákat.

Stabilitás

A kézilabda olyan sport, amely sok futással, ugrással és gyors tempóváltással jár. A stabilitás, különösen a boka területén, segít stabilan tartani a lábat, függetlenül attól, hogy milyen típusú mozgást végzel. Ez csökkenti a bokaficam és más sérülések kockázatát. A jó stabilitást biztosító kézilabdacipők lehetővé teszik a pályán a mozgás hatékonyabb irányítását, így az pontosabb és hatékonyabb lehet, ami rendkívül fontos, különösen a hosszú mérkőzések és a kimerítő edzések során. A megfelelő szintű stabilitás általános magabiztosságot és kényelmet is jelent a játék során, és segít csökkenteni a lábizmok terhelését, aminek köszönhetően a kézilabdázók kevésbé hajlamosak a túledzésre és az izomfáradtságra.

Tapadás

A kézilabdacipőknek jól kell tapadniuk a talajhoz, hogy a játékosok képesek legyenek megtartani mozgásuk irányítását, ami döntő fontosságú a pályán végzett mozgásuk pontossága és hatékonysága szempontjából. A jól tapadó cipők magabiztosabb passzolást, védekezést és dobást tesznek lehetővé, ami befolyásolja a játék hatékonyságát. A megfelelő tapadás hiánya megcsúszáshoz és eséshez vezethet, ami növeli a sérülés kockázatát. Emellett a játékosoknak több erőt és erőfeszítést kell fordítaniuk az egyensúly fenntartására és a mozgás irányítására, ami gyorsabb fáradáshoz és a teljesítmény csökkenéséhez vezethet. A jó kézilabdacipők segítenek elkerülni az ilyen helyzeteket, mivel nagyfokú stabilitást nyújtanak a pályán, növelik a magabiztosságot és gyors döntések meghozatalára adnak lehetőséget. A kézilabdát sokféle felületen lehet játszani, például padlón, sportcsarnokban vagy akár a szabadban is. A megfelelő tapadású cipőket az adott felülethez szükséges igazítani, ami javítja a játék minőségét.

Kézilabdacipő – mire érdemes még odafigyelni a vásárlás során?

Ahhoz, hogy a kézilabdacipő megfelelő tartást és kényelmet nyújtson az edzés és a mérkőzések során, fontos az is, hogy légáteresztő anyagból készüljön és tartós, jó tapadású talppal rendelkezzen.

Anyag

Érdemes olyan kézilabdacipőt választanod, amelynek felsőrésze rugalmas, tartós és légáteresztő anyagból készült, amely megfelelően alátámasztja a lábat anélkül, hogy korlátozná a mozgást vagy az intenzív edzés során a túlzott izzadás okozta kellemetlenséget. Jó választás lehet például egy könnyű és lélegző hálós anyagból készült felsőrész, amely megakadályozza a láb túlmelegedését. Strapabíró felsőrészre van szükséged, amely megfelelő illeszkedést és magas tartást biztosít? Válaszd a bőrből készült modelleket. Kompromisszumot keresel a könnyű súly, a tartósság, a szilárd tartás és a rugalmasság között? A szintetikus anyagokból vagy műbőrből készült cipők a megfelelő választást jelentik a számodra. Érdemes megemlíteni, hogy bár a műanyag szakadásálló, gyakran egy darabból áll (varrás nélkül készül) és közvetlenül a talphoz van rögzítve, ami nagy stabilitást garantál és csökkentheti a rugalmasságot.

Külső talp

A tartós, kopásálló, ugyanakkor nem nyomvályús (non-marking) gumitalp a legjobb választás kézilabdázáshoz. Érdemes figyelmet fordítani a profilozásra, a csúszásmentességre és a jó tapadást garantáló futófelületi mintázatra.

Súly

Bár a párnázottság, a támasz és a stabilitás nagyon fontos tényezők a kézilabdacipőkben, nem szabad elfelejteni, hogy ezek plusz súlyt adnak a lábbelinek. Minél nehezebb a cipő, annál nehezebb benne sprintelni, magas ugrást vagy gyors irányváltásokat végrehajtani, ami miatt akadályozhatja a játékot. Keresd a lehető legkönnyebb cipőt, amely segít a legjobb teljesítményt nyújtani, ugyanakkor jó párnázottságot és stabilitást is biztosít.

A pályán elfoglalt poszt és a kézilabdacipő jellemzői

A kézilabdacipő kiválasztásakor fontos, hogy alaposan elemezd az adott pozícióban való játékhoz szükséges követelményeket. Az ideális cipőnek az irányító számára stabilitást és mozgékonyságot kell biztosítania. Lapos talppal, megfelelő párnázottsággal, rugalmas és az extra kényelem, stabilitás és alátámasztás érdekében enyhén megemelt felsőrésszel kell rendelkeznie. Egy irányítónak stabilitásra van szüksége ahhoz, hogy magabiztosan blokkolhasson, megtarthassa az egyensúlyát fekvőtámasz közben, biztonságosan érhessen földet a gyakori egylábas ugrások után, valamint jó párnázottságot és támaszt nyújthasson a lábfej és a boka számára. Milyen cipő való a szélsőjátékosok számára? Könnyű és mozgékony, hogy nagy rugalmasságot biztosítson és lehetővé tegye a sprinteket valamint a rengeteg mennyiségű ugrást. A sarokrésszel, lapos talppal és rugalmas felsőrésszel rendelkező cipőket érdemes választani. A kapusnak viszont gyorsan kell tudnia reagálni a pályán kialakult helyzetre, ezért fontos, hogy minél jobban érezze a talajt és gyorsan tudjon irányt váltani. A jó kézilabdás kapuscipőket rugalmas felsőrész, megerősített elülső rész, kis mértékű párnázottság és vékony gumitalp jellemzi.

Hogyan válaszd ki a megfelelő méretű kézilabdacipőt?

Ahhoz, hogy a kézilabdacipő a kényelem, a hatékonyság és a biztonság szempontjából jól teljesíthessen, a helyes méretválasztás elengedhetetlen. Állj rá mezítláb egy papírlapra, és rajzold körbe először a jobb, majd a bal lábadat. Egy szabásmérő vagy vonalzó segítségével mérd meg a lábfejed hosszát a sarkadtól a leghosszabb lábujjad hegyéig. Ezután hasonlítsd össze az eredményt az adott kézilabdacipő-modell mérettáblázatával. Ne feledd, hogy az egyes márkák kissé eltérő méretezési rendszert használhatnak.

Ha lehetséges, próbáld ki a cipőt azon a pályán vagy hasonló felületen, amelyen játszol. A próba során (a legjobb, ha este, fáradt lábbal és olyan zokniban próbálod fel a cipőt, amelyben játszani szándékozol), teszteld le a cipő viselkedését és tartását gyors járással, ugrálással, futással, hirtelen irányváltoztatással. Győződj meg róla, hogy megfelelően illeszkedik a lábadhoz anélkül, hogy nyomást, kényelmetlenséget vagy a láb túlzott mozgását éreznéd. Jól kell illeszkednie a lábfejed formájához és szélességéhez, mivel ez közvetlenül befolyásolja a pályán való tartást, irányítást, kényelmet és teljesítményt. Ne feledd, hogy a cipőméretek márkánként és modellenként kissé eltérhetnek, ezért mindig érdemes kipróbálnod néhány különböző párt, ha lehetőséged van rá.

Összefoglalva, a kézilabdacipő kiválasztása a személyes preferenciádtól és a játékstílusodtól függ. Vásárláskor érdemes különös figyelmet fordítani az olyan szempontokra, mint a tapadás, a párnázás, a boka stabilizálása és a megfelelő illeszkedés a pályán betöltött szerepednek és a felület típusának megfelelően. Fontos továbbá a megfelelő légáteresztő képesség és a lábfejhez igazított méret is. A végső cél az, hogy olyan cipőt válassz, amely jelentősen növeli a pályán nyújtott teljesítményedet, kényelmet biztosít játék közben, ugyanakkor minimalizálja a sérülés kockázatát. A kézilabdacipő kiválasztásakor célszerű olyan neves gyártó mellett dönteni, amely elkötelezett a magas minőségű kivitelezés mellett, és figyelembe veszi e dinamikus sportág speciális igényeit, mint például az ASICS, a Mizuno, a Kempa, a Hummel vagy a PUMA. A Sportano.hu áruházban remek kézilabdacipőket találsz, amelyek felbecsülhetetlen támogatást nyújtanak a pályán.

Polecane produkty