Melyik erősítő gumiszalagot válaszd? Válaszd ki a megfelelő típusú és ellenállású edzőszalagot

Sylwia Stwora-Petela 11.03.2024

Az edzőszalag sokoldalú eszköz erőnléti edzéshez, kardióhoz, pilateshez és akár rehabilitációhoz. A típusok, méretek és ellenállási szintek nagy választéka azonban kissé szédítővé teheti a vásárlást. Velünk megtanulhatod, hogy melyik edzőszalag felelhet meg leginkább az igényeidnek és az edzésed szintjének megfelelően. Megismerheted az edzőszalagok típusait és az azokon használt színek jelentését. Tippeket adunk arra vonatkozóan is, hogy hogyan eddz szalaggal úgy, hogy elérd a kívánt eredményt.

Mik azok az edzőszalagok és mire használják őket?

Az edzőgumik, más néven edzőszalagok, ellenállási szalagok, szalagok vagy fitness szalagok olyan rugalmas szalag formájában elérhető, kis formájú felszerelések, amelyek hossza, vastagsága és szélessége változhat. Leggyakrabban latexből vagy nejlonból készülnek, és különböző ellenállási fokozatokban érhetők el. Legnagyobb előnyük a sokoldalúságuk – gyakorlatilag bármilyen típusú edzéshez használhatók: erőnléti, aerobik, nyújtás, mobilizáció, relaxáció vagy rehabilitáció. Lehetővé teszik az ellenállás növelését anélkül, hogy nehéz speciális felszerelésekhez, például súlyzókhoz, kettlebellhez stb. kellene nyúlni. Az edzőszalagokat kis súlyuk, kis méretük és hordozhatóságuk is jellemzi, így helytakarékosak, kényelmesen szállíthatóak és tárolhatóak. Az edzőszalagok nagyszerű eszköznek bizonyulnak mind a kezdők, mind a tapasztalt edzőterem-rajongók számára. Kiválóan alkalmasak otthoni edzéshez, ha nincs hely nagyobb felszereléshez, vagy nem szeretsz edzőteremben edzeni, nyaralás közben (könnyebben elpakolhatók a poggyászban, mint például a súlyzók), illetve változatos gyakorlatok kivitelezéséhez az edzőteremben vagy a parkban. Használhatod őket a tipikus gyakorlatok, például a guggolások, hajlítások, fekvőtámaszok nehézségének növelésére, vagy teljesen új, az egész testet igénybe vevő mozgásokhoz. Az ellenállási szalagok jó választásnak bizonyulnak a megerőltető, súlyzós edzések előtti bemelegítés során is.

Az ellenállási szalaggyakorlatok hatásai

Az ellenállási szalag használatának az edzéstervedbe való beépítése lehetővé teszi, hogy izomerőre tegyél szert, megerősítsd a tested, javíts az általános kondíciódon, atletikus fizikumot érj el, javíts a mozgástartományodon, jobb egyensúlyt és koordinációt érj el, valamint előrelépést érj el a húzódzkodási gyakorlatok végzése során. Az edzőgumik rugalmasabbá és feszesebbé teszik a testet. Ha még csak most kezded a testmozgást, a szalagok segítenek abban, hogy ellenőrzött módon növelhesd az ellenállási tartományodat. A gumik használatának hatása egy sérülésből vagy műtétből való felépülés során az izmok, köztük többek között a helyes testtartásért felelős törzsizmok nagyobb stabilitása és a további sérülések kockázatának csökkentése lesz. Az ellenállási gumiknak korlátozott a nyújtási tartománya, így kisebb a valószínűsége az izom- vagy ízületi megerőltetésnek.

Mini band, power band, pilates szalag, avagy a különböző típusú edzőgumik

Az edzőgumiknak több típusa is elérhető, amelyek felépítésükben és rendeltetésükben különböznek egymástól. Az alábbiakat különböztetjük meg:

  • mini band szalagok
  • power band szalagok
  • pilates szalagok
  • floss band szalagok
  • expanderek
  • space stretch szalagok

Mini band

Az egyik legnépszerűbb edzőszalag. A mini band egy különböző színekben és ellenállási fokozatokban elérhető rövid és vékony hurok, amelyet leggyakrabban a láb, a fenék, a has és a karok edzésére használnak. Súlyzókkal végzett gyakorlatok során kiegészítő terhelésként is használható. Rehabilitációra, nyújtásra és az izmok mobilizálására is alkalmas a bemelegítés során.

Hip band

A hip band szalagokat elsősorban a láb- és farizmok formálására használják. Legnagyobb előnyük, hogy még nagyon dinamikus mozgások során sem gördülnek vagy mozognak.

Power band

Hosszú, viszonylag vastag, de keskeny hurok alakú, így nagyon sokoldalú eszköz a testsúlyos gyakorlatok (pl. húzódzkodás) támogatására, ellenállásként szolgál (pl. medvekúszás vagy dobozugrás) és rögzítési pontot biztosít. A jelentős ellenállás megteremtése miatt kiváló alternatívát jelent a szabad súlyok vagy a gépi gyakorlatok helyett.

Flossing band

Ez a lapos szalag általában kisebb ellenállással rendelkezik, hogy lehetővé tegye a regenerálódást és a mobilitási tréninget. Egy választott ellenállású loss band szalagot megfelelően körbetekerünk egy megfeszült vagy fájó izom köré (például egy teniszlabda is hozzáadható), és addig végzünk bizonyos mozdulatokat vagy gyakorlatokat, amíg bizsergető érzés nem jelentkezik a területen.

Pilates szalagok

Nagy nyúlásuknak, de nem túl nagy ellenállásuknak köszönhetően a pilates mellett nyújtásra, mobilizációra, rehabilitációra és általános fejlesztő gyakorlatokra is használhatók. A pilates szalagok árusíthatók méterenként (pl. megveszünk egy adott hosszúságot, és felosztjuk a minket érdeklő szálakra), vagy lehetnek fogantyús végűek is (pl. habszivacs).

Expanderek

Az expanderek olyan gumik, amelyeknek a végein fogantyúk találhatók, amelyeket a kézben lehet tartani, vagy a lábon lehet viselni. Lehetnek egyetlen gumiszalag formájúak, vagy olyan fogantyúval rendelkezhetnek, amely lehetővé teszi több különböző ellenállású cső rögzítését. Tökéletesek olyan gyakorlatokhoz, ahol súlyzókat használnál, például bicepszhajlításhoz vagy vállnyomáshoz.

Space stretch

A Gipara Fitness márka által tervezett, híd szerkezetű gumi ellenállás vagy erősítő edzéshez használható különböző intenzitású és különböző testrészek esetén. Speciális lyukakkal rendelkezik a Space Bar számára, hogy lehetővé tegye a további munkát egy erre a célra szolgáló rúddal.

Milyen edzőgumit érdemes választanod?

Piros, zöld vagy fekete? Pánt vagy szalag formájú? Széles, keskeny, hosszú, rövid? Gumiból vagy szövetből készült? A megfelelő edzőgumi megtalálása egyáltalán nem olyan nehéz, mint amilyennek tűnik. Először is válaszolj a legfontosabb kérdésre: mire fogod használni az edzőszalagot? Ha elsősorban egy szépen formás testalkat kialakításához vagy az izmaid megerősítéséhez van rá szükséged, akkor érdemes mini band gumiszalagot választanod. Húzódzkodni szeretnél, nagyobb mozgástartományon szeretnél gyakorolni, vagy a szabad súlyok alternatíváját keresed? Válaszd a power bandet. A gumiszalagot elsősorban nyújtásra, funkcionális gyakorlatokra vagy mobilizációra használnád? A lapos pilates szalag formájú modellek jó választásnak bizonyulnak.

Az optimális választás az lenne, ha 3-5 edzőszalagból álló készletet vásárolnál, így a terhelési tartományt szabadon a gyakorlat típusához, az edzés szintjéhez és az érintett izomrészhez tudnád igazítani.

A következő dolog, amire érdemes odafigyelned edzőgumi vásárlásakor a szélesség, a vastagság és az ellenállás tartománya. A gyártók különböző típusú jelöléseket használnak:

  • színek – például a sárga, a rózsaszín és a zöld leggyakrabban alacsony ellenállású, a piros és a kék a közepes ellenállású szalagokat, a szürke, a fekete, a lila és az arany pedig a nagyon magas fokú ellenállást jelzi;  
  • jelölések száma festett körök/négyszögek/négyzetek formájában;
  • feliratok, például easy/light, medium, heavy/super heavy;
  • szélességáltalában minél keskenyebb a szalag, annál kisebb ellenállást biztosít, pl. a 13 mm szélesség könnyű ellenállásra utal (9-10 kg-ig), a 32 mm közepes ellenállást jelent (25 kg-ig), míg a 64 mm széles gumik nagy ellenállást biztosítanak (55 kg-ig);
  • vastagságminél vastagabb a szalag, annál nagyobb ellenállást tud nyújtani, és annál alkalmasabb a nagyobb testrészeket, például a hátat, a mellkast érintő gyakorlatokhoz

Az edzőgumi anyagának kiválasztása nagyrészt egyéni preferencia kérdése. Például a szövetből készült edzőgumik (pamut vagy poliészter) kényelmesebbek (nem görbülnek és nem mozognak), ezenkívül tartósabbak, mint a latexszalagok, de vedd figyelembe azt is, hogy kevésbé nyúlnak. Ezek a legalkalmasabbak az alsó testgyakorlatokhoz. A természetes vagy szintetikus latexből, nejlonból vagy szintetikus gumiból készült szalagok (kiválóak latexallergiások számára) viszont jobban nyúlnak, így felsőtest-edzéshez, robbanékony mozgáshoz, nyújtáshoz és stabilizációs gyakorlatokhoz használhatók.

Hogyan eddz gumiszalaggal?

Ha be szeretnéd építeni az edzőszalagot az edzéseidbe, akkor javasoljuk, hogy egy vékony szalaggal kezdj, amely viszonylag alacsony ellenállást biztosít. Egy egyszerű teszt, hogy egy edzőgumi megfelelő-e a te számodra, az lenne, ha megpróbálnál 15-20 ismétlést végezni vele egy adott gyakorlatból. Ha nem kell szünetet tartanod közben, akkor a megfelelő ellenállást választottad. Elkezdhetsz olyan gumikkal is próbálkozni, amelyek nagyobb ellenállást biztosítanak. Ha az ismétlések közben szünetet kell tartanod, válts könnyebb szalagra. Fontos: minél jobban feszíted a szalagot, annál nagyobb ellenállást fejt ki az izmaidra, és ez intenzívebb munkát jelent.

Kezdőként használd a fitness szalagokat a mozgásminták elsajátításához, ahelyett, hogy rögtön a szabadsúlyokhoz nyúlnál. Könnyebben tudsz majd koncentrálni és irányítani a mozgást, miközben stabilizálod az izmaidat. Amikor farizom- vagy lábgyakorlatokat végzel, viseld a szalagot a térded vagy a bokád felett – kerüld el, hogy közvetlenül a térd- vagy bokaízületeden tartsd. Az erőszalagokat a lábad köré tekerheted, hogy segítsen megtanulni a felhúzást, vagy tekerheted egy súlyzó köré is, hogy a súlyzóra plusz feszültséget adjon fekvenyomás vagy guggolás közben. A gumit egy oszlophoz vagy állványhoz is rögzítheted, vagy a fejed fölé akaszthatod, aminek köszönhetően ellenállási gyakorlatokat végezhetsz vele.

Ha repedést vagy sérülést veszel észre rajta, az annak a jele, hogy ideje kicserélni az adott gumiszalagot.

Mini band szalagok, power band szalagok, floss band szalagok és fitness szalagok széles választéka elérhető olyan elismert gyártóktól, mint: Bauer Fitness, BLACKROLL, Gipara Fitness, HMS, inSPORTline, PeachPerfect, Pure2Improve, Spokey és THORN FIT a Sportano.hu weboldalon.

Polecane produkty