Milyen bokszcipő ajánlatos kezdők számára? Hogyan válassz megfelelő férfi vagy női bokszcipőt? 

Sylwia Stwora-Petela 30.01.2024

Míg a kesztyű és az állkapocsvédő gyakran az elsődleges szempont a készlet összeállításakor azok számára, akik bokszedzésbe kezdenek, a cipő más kérdésként van kezelve. Az ütés leadása és az erő kifejtése a bokszoló lábával kezdődik, ezért a megfelelően illeszkedő bokszcipő legalább olyan fontos lehet, mint az alaptechnikák elsajátítása. Milyen bokszcipőt válassz, és mire figyelj oda vásárláskor, hogy necsak kényelmesen, hanem biztonságban is érezd magad és jó teljesítményt nyújts a ringben? Útmutatónkban válaszolunk ezekre a kérdésekre. 

Bokszcipő – legfontosabb jellemzők  

A bokszcipőket számos paraméter jellemzi, amely segíti az ökölvívókat a különböző technikák és mozdulatok végrehajtásában. Először is könnyű kialakításúak, ami lehetővé teszi az ökölvívók számára, hogy szabadon mozogjanak a ringben, ezenkívül támogatást nyújt a gyors irányváltásokhoz és kitérésekhez. A bokszcipők lapos, rugalmas és vékony gumiból készült talpa kiváló tapadást garantál a ring matt felületén, ami fontos a jó talajérzékhez és a megfelelő tempójú mozdulatok végrehajtásához szükséges erőkifejtéshez. A bokszcipő stabilitást és támaszt nyújt a bokaízületnek és a bokának, miközben megvédi azt a sérülésektől. Emellett a megfelelően illeszkedő bokszcipő lehetővé teszi a küzdelem közbeni gyors és gördülékeny reakciót, valamint a mozdulatok és a technika jobb irányítását, ami előnyt jelenthet az ellenféllel szemben. A lélegző anyagok használatának köszönhetően nagyszerű légáteresztő képességet biztosítanak a láb számára, megelőzve a túlzott izzadást és az esetleges bőrfertőzéseket. A megerősített varratok és a strapabíró anyagok fontosak ahhoz, hogy a cipő hosszú ideig bírd a strapát, a magasabb és stabilabb fűzés pedig pontos illeszkedést biztosít

A bokszcipők típusai  

A bokszcipőknek háromféle változata létezik:  

  • alacsony szárú (Low-Top),  
  • közepes szárú (Mid-Top), 
  • magas szárú (High-Top).

Mindegyik lehetőségnek megvannak az előnyei és hátrányai. A végső választást a saját preferenciáid fogják meghozni. A Low-Topok a legkönnyebb, bokáig érő bokszcipők, amelyek segítenek a gyors mozgásban. Ugyanakkor ezek támogatják legkevésbé a bokaízületet. A Mid-Top bokszcipők nagyobb mobilitást, de kevesebb védelmet nyújtanak, míg a High-Top bokszcipők nagyobb oldalsó és bokatámaszt nyújtanak, így jobban megfelelnek a bokasérülésekre (például bokaficamra) hajlamosak számára, de mivel takarják a bokát, számolni kell azzal, hogy korlátozhatják a mozgást. A Mid-Top és High-Top modellek a legelterjedtebbek bármilyen szintű ökölvívó számára. 

Mire érdemes odafigyelni a bokszcipő kiválasztásakor?

A bokszcipő szabásán kívül a megfelelő pár kiválasztása során érdemes odafigyelni olyan dolgokra is, mint a bokszcipő anyaga a súlyával és vastagságával együtt, valamint a bokatámasz és a talp típusa. 

Anyag, súly és vastagság 

A bokszcipő vásárlásakor az egyik tényező, amit szükséges szem előtt tartani, a vastagság és a súly, ami nagyban függ a gyártás során felhasznált anyagoktól. Ezek leggyakrabban bőr vagy modern szintetikus anyagok. A bőr bokszcipők általában nehezebbek és korlátozhatják a mozgást, de időtállóbbak és jobb védelmet nyújtanak. A szintetikus bokszcipők ezzel szemben kevésbé tartósak, de könnyedségüknek köszönhetően nagyobb mobilitást biztosítanak. A legújabb modellekben a szár innovatív technológiákkal támogatott szintetikus bőrből készül, ami jobb légáteresztő képességet és párnázottságot biztosít. Érdemes megemlíteni, hogy a bokszcipő súlya meghatározza a mobilitás szintjét. A vékonyabb cipők könnyebbek és gyorsabb mozgást tesznek lehetővé a ringben, míg a vastag talppal és szárral rendelkező nehezebb cipők nagyobb stabilitást és kontrollt biztosítanak. Érdemes olyan cipőt választani, amely hálós panelekkel vagy szellőzőnyílásokkal rendelkezik a láb megfelelő szellőzése érdekében. 

A boka megtámasztásának mértéke 

A bokatámasz egy másik fontos szempont, amelyet érdemes figyelembe venni, ha jó bokszcipőt szeretnél választani, akár most kezded a sportot, akár már nagy tapasztalattal rendelkezel a ringben. A boka és a bokaízület védelme kulcsfontosságú a bokszban, ahol folyamatosan egyik lábról a másikra helyezed át a súlyt, és változtatod a testhelyzeted szögét. A megfelelő bokatámasztás tehát nem hagyható figyelmen kívül. Mint már említettük, 3 fajta bokszcipő létezik: Low-Top, Mid-Top i High-Top. A szabály egyszerű – minél magasabb a cipő, annál nagyobb a támasz. Egyes bokszcipők bokapántokkal is rendelkeznek, amelyek további bokatámaszként szolgálnak és gátolják a láb túlzott mozgását.

A talp típusa 

A talp befolyásolja a mozgást, az egyensúlyt, a súlyátvitelt, a forgást és az edzés közbeni kényelmet. Ha bokszolásról van szó, a barázdált, gumitalppal ellátott cipők a legjobbak, mivel kiváló tapadást biztosítanak, ugyanakkor könnyűek ahhoz, hogy jobb mozgássebességet generáljanak. Érdemes odafigyelni a vastagságára. Minél vastagabb a talp, annál strapabíróbb a cipő, de ez zavarhatja a talajjal való érintkezés érzetét, és fordítva – a vékonyabb talp rugalmasabb és jobb érzetet biztosít a ringben.  

Rögzítő rendszer 

A cipőfűző a legnépszerűbb megoldás, mivel lehetővé teszi a pontos illeszkedés és a feszesség beállítását, bár néhány bokszcipő cipzárral és pánttal rendelkezik, amely gyorsabban beállítható. 

Sarok- és lábujjpárnák

A lábujjak körüli megerősítés segít megnövelni a cipő tartósságát a sok fordulat és a lábujjakon való tartózkodás során, de a lábfej ezen részét is védi a véletlen ütések vagy az ellenfél általi rálépés következményeitől. Ezenkívül a sarokvédő helyén tartja a sarkat. 

Hogyan határozd meg a bokszcipőd méretét? 

A bokszcipő méretének kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy felépítésük általában keskenyebb és szűkebb szabású, mint a hétköznapi lábbeliké. Mérd meg lábfejed hosszát egy mérőszalaggal – a leghosszabb lábujj hegyétől a sarokig, és hasonlítsd össze az eredményt a gyártó mérettáblázatával. A méretre meghatározásakor azt a sportzoknit használd, amelyben edzeni szándékozol. Állj a cipőben néhányszor lábujjhegyen, ugrándozz, kocogj helyben, végezz néhány guggolást és fordulást. Ne feledd, hogy a próba során egy kis kellemetlenség is nagy problémává válhat a ringben.

Miért érdemes profi bokszcipőt vásárolni?  

Szükségem van profi bokszcipőre, ha csak most kezdem az edzést, vagy elegendő a hagyományos edzőcipő vagy futócipő? Ez a kérdés általában azoknak az embereknek a fejében szokott megszületni, akik úgy döntenek, hogy elmennek az első bokszedzésükre. Igen, választhatsz más sportcipőt is, de ha komolyan veszed a bokszot, és célod, hogy profi legyél, akkor olyan cipőre van szükséged, amely száraz és izzadságtól nedves felületen egyaránt stabilan tart, és segít elég erőt és sebességet kifejteni az ütések kivitelezéséhez. Egy profi bokszcipő biztosítja a megfelelő lábmunkához szükséges támogatást bármilyen területen, legyen szó akár a ringben való mozgásról vagy akár a kellő ütőerő megszerzéséről. A szár és a talp célzott felépítése, valamint a kiváló minőségű anyagok innovatív technológiákkal való kiegészítése garantálja a megfelelő mozgásszabadságot, a maximális bokatámaszt és a jobb teljesítményt. A jó párnázás pedig még a hosszú edzések során is növeli a kényelmet. A professzionális bokszcipők általában tartósabbak, mint a futócipők vagy más edzőcipők, így hosszabb ideig használhatók. A professzionális bokszcipő viselése az önbizalomérzetre és a profizmusra is hatással lehet az edzés és a küzdelem során.

Használható-e a birkózócipő bokszcipőként? 

Valójában igen is, meg nem is. Bár a birkózócipő használatos a bokszban is, akár profi ökölvívók körében is, nem biztos, hogy a legjobb fogást biztosítja a ringben. Ha nehezen találsz bokszcipőt, a birkózócipő alternatív megoldást jelenthet. Ha azonban profi bokszolásban gondolkodsz, jobb, ha speciális lábbelibe fektetsz be.

Milyen bokszcipő felel meg kezdőknek? A Sportano.hu weboldalon található legjobb bokszcipők

A jó bokszcipő a kényelem, a stabilitás és a támogatás alapja, amely lehetővé teszi a megfelelő stabilitást, hatékonyságot és teljesítményt az edzés és az esetleges küzdelmek során, ami különösen fontos lehet a küzdősportban tett kalandozás kezdetén. Ha rendszeres bokszolást tervezel, válassz profi bokszcipőt a vezető gyártóktól: adidas, Everlast, LEONE 1947 és Nike. Így biztos lehetsz benne, hogy kiváló minőségű, minden ökölvívó igényeinek megfelelő kialakítású lábbeliben edzel.  

A Sportano.hu weboldalon olyan bokszcipőket találsz, amelyek ötvözik a funkcionalitást, a modern stílust és az innovatív technológiákat, hogy még nagyobb hatékonyságot és kényelmet nyújtsanak az edzés során. A női bokszcipők közül érdemes kiemelni a Nike Air Max Box-ot és a LEONE 1947 Legend Boxingot. Mindkét modell az alacsony súly tökéletes kombinációját kínálja tartóssággal, stabilitással, légáteresztő képességgel és tapadással együtt, hogy a legkeményebb kihívásoknak is megfeleljen. A Nike Air Max Box cipőben az Air Max technológia, a LEONE 1947 Legend Boxing-ban pedig az EVA hab felel a párnázásért, amely mérsékeli a rezgéseket és az ütéseket, ezáltal csökkenti a sérülések kockázatát.  

Az a férfi bokszcipő, amelyre érdemes odafigyelni, a szellős szárrall, EVA habos középtalppal és a lábujjak körüli megerősítésekkel rendelkező adidas Box Hog 4. A másik a Nike Hyperko 2. Az ezekben a cipőkben használt, fejlett Flyknit és Flywire technológiáknak köszönhetően könnyűek és strapabírók, ugyanakkor nagy stabilitást és pontos illeszkedést biztosítanak.  

Ne feledd, hogy a bokszcipő kiválasztásának az egyéni igényeidhez, preferenciáidhoz és bokszstílusodhoz kell igazodnia. A jól megválasztott bokszcipő segít edzeni és fejleszti a képességeidet a ringben. 

Polecane produkty