Milyen kapuskesztyűt válassz? Típusok és jellemzők

Sebastian Dzuła 09.02.2024

A megfelelő kapuskesztyű kiválasztása rendkívül fontos lehet minden kapus számára, aki a pályán szeretne kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Sok játékos azonban elgondolkodik azon, hogy a piacon kapható számos lehetőség közül hogyan válasszon a legjobban. A technikai szempontokra érdemes összpontosítani, vagy inkább egy adott márka népszerűsége alapján jobb tájékozódni? Íme egy útmutató az igényeidnek megfelelő, tökéletes kapuskesztyű kiválasztásához.

A kapuskesztyűk típusai

A kapuskesztyűk különböző szabásúak, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy bizonyos előnyöket biztosítsanak, és illeszkedjenek a kapus preferenciáihoz és játékstílusához. A kapuskesztyű megfelelő szabásának kiválasztása fontos, mivel befolyásolhatja a fogást, a kényelmet és a labdakezelést. Három népszerű kapuskesztyű-szabást különböztethetünk meg: flat, negative i roll finger.

Flat Cut (Lapos szabás)

A Flat Cut az egyik leghagyományosabb és legnépszerűbb kapuskesztyű szabás. Az különbözteti meg, hogy az ujjak lapos varrásúak, a kesztyű anyaga pedig szorosan illeszkedik a kézhez. A lapos varrás természetes illeszkedést és nagyobb fogófelületet biztosít. Ez magabiztosságot ad a kapusnak a labda, a hosszú dobások és a magas labdák elkapásában. A lapos szabást általában azok a kapusok használják, akik a szabványos szabást és a lazább illeszkedést részesítik előnyben.

Negative Cut

Ez egy innovatív kialakítás, ahol a kesztyű anyaga belülről van összevarrva, ami azt jelenti, hogy az ujjakat az anyag belseje veszi körül. Ez a kialakítás szorosabb illeszkedést és jobb labdakontrollt biztosít. A Negative Cut minimalizálja az anyagban lévő anyagjátékot az ujjak között, így a kapus számára pontosabb fogást biztosít. Gyakran választják azok a játékosok, akik a testhezálló kesztyűt részesítik előnyben, mivel olyan érzést nyújt, mintha egy második bőr lenne.

Roll Finger (Csavart ujj)

A Roll Finger egy másik népszerű szabástípus, amelynél az ujjak szó szerint szövetbe vannak tekerve. Ez a labdával való nagyobb érintkezés érzetét kelti. A Roll Finger kiváló tapadást biztosít, és gyakran előnyben részesítik azok a kapusok, akik maximális tapadást, nagyobb kontrollt és labdaérzetet szeretnének.

Miből készülnek a kapuskesztyűk?

A kapuskesztyűk különböző anyagokból készülnek, amelyek befolyásolják azok tapadását, tartósságát és teljesítményét. A kapuskesztyűk gyártása során leggyakrabban használt anyagok a következők:

  • Soft hab – puha és rugalmas anyag, amely kiváló tapadást biztosít a labdának. Ez a fajta hab kiváló labdaérzetet biztosít, ami segít a kapusnak abban, hogy magabiztosan és pontosan megállíthassa a lövéseket. A puha habot gyakran használják a normál időjárási körülményekre tervezett kapuskesztyűk gyártása során;
  • Supersoft hab – ez egy még puhább anyag, mint a Soft hab. Nagyszerű tapadást biztosít még nehezebb időjárási körülmények között is, például esőben vagy nedves pályafelületen. A Supersoft hab érzékenyebb az elhasználódásra, és rendszeres karbantartást igényelhet, de a kapusok nagyra értékelik megbízhatóságát;
  • magas kevesérű természetes latexhab – ez egy különleges habfajta, amely kiváló tapadást és tartósságot biztosít. A természetes latexnek ez a más anyagokkal való keveréke tartósabbá és ellenállóbbá teszi a kesztyűt. A természetes latex magas arányú keverékével készült hab népszerű a kapusok körében, akik tartósságot és kiváló tapadást keresnek;
  • Hardground – az úgynevezett Hardground habbal ellátott kesztyűket kemény felületeken, például műfüves pályákon vagy betonon való játékra tervezték. Ez a speciális hab tartósabb és kopásállóbb, ami biztosítja a kesztyűk hosszabb élettartamát;
  • Aqua – az Aqua anyagot kifejezetten nedves és esős körülmények közötti játékra fejlesztették ki. Kiváló tapadással rendelkezik még víz jelenlétében is, segít a kapusnak, hogy esőben vagy nedves felületen is szilárdan meg tudja tartani a labdát.

Meccs- vagy edzőkesztyű – melyiket válaszd?

A kapuskesztyűk két fő változatban kaphatók: edző- és meccskesztyűk. A konstrukcióbeli különbségek a rendeltetésszerű használathoz kapcsolódnak. Az edzéskesztyűk tartósabbak, és olyan edzésekre tervezték őket, ahol a kapus a technikán, az erőnléten és a kondicionáláson dolgozik. A meccskesztyűk ezzel szemben a kiváló fogást és labdaérzetet helyezik előtérbe, lehetővé téve a kapus számára, hogy magabiztosan foghassa a lövéseket, és hatékonyan védekezhessen a mérkőzések és fontos mérkőzések során. Sok kapus használ edző- és meccskesztyűt is, hogy megfeleljen a különböző edzési és meccsszituációknak és követelményeknek.

Edzőkesztyűk

Az edzőkesztyűket elsősorban a mindennapi edzésekhez és a kapusedzésekhez tervezték. Elsődleges céljuk a játékos kezének védelme számos védekezés vagy labdalövés során. Tartósabb anyagokból készülnek, hogy ellenálljanak az intenzív edzéseknek és a számos labdalövésnek. Ezenkívül az edzőkapuskesztyűket gyakran speciális merevítőkkel látják el az ujjakon vagy a tenyér belső oldalán, hogy növeljék a tartósságot és védelmet nyújtsanak az esetleges sérülések ellen.

Meccskesztyűk

A meccskesztyűket mérkőzések és hivatalos mérkőzések során történő használatra tervezték. Fő céljuk, hogy a lehető legjobb minőségű fogást és labdakontrollt biztosítsák. A meccskesztyűk általában puha és finom anyagokból készülnek, amelyek kiváló labdafogást tesznek lehetővé. A meccskesztyűk ujjai keskenyebbek lehetnek, hogy pontosabb illeszkedést és jobb labdaérzetet biztosítsanak. Az ilyen modellek általában kényelmesebbek és rugalmasabbak, lehetővé téve a kapus számára, hogy szabadon mozogjon és megfelelően reagáljon a mérkőzés gyors akcióira.

Milyen méretű kapuskesztyűt válassz?

A jól illeszkedő kesztyű rendkívül fontos a kapus számára, mivel befolyásolja a kényelmet, a tapadást és az irányítást a játék során. Íme néhány tipp a megfelelő méretű kapuskesztyű kiválasztásához:

  1. Mérd meg a kezed: Egy szabó mérőszalaggal mérd meg a kezed hosszát a kézfejtől (a csukló melletti vonal) az ujjhegyekig. Győződj meg róla, hogy a kezed laza és nem feszült. Ezenkívül érdemes ellenőrizned a kéz kerületét is, mivel sok gyártó ezt a paramétert is figyelembe veszi, amikor megadja az egyes modellek méreteit. Ehhez tekerd körbe a kezed legszélesebb részét egy mérőszalaggal, azaz nagyjából a hüvelyk- és mutatóujjad ujjpercének magasságában.
  2. Nézd meg a mérettáblázatot: A kapuskesztyűk minden gyártójának kissé eltérő méretezési rendszere lehet, ezért érdemes leellenőrizni az adott modell mérettáblázatát.
  3. Kesztyű illeszkedése: A kesztyűnek illeszkednie kell, de nem szabad túl szorosnak lennie, hogy lehetővé tegye a mozgásszabadságot és a kényelmet. Az ujjaknak el kell érniük a kesztyű végét, a csuklónak pedig jól le kell, hogy legyen takarva.

Akár tapasztalt kapus vagy, akár csak most kezded a futballt, a Sportano.hu weboldalon olyan neves márkák kiváló minőségű kapuskesztyűinek széles választékát kínáljuk, mint a 4keepers, SELEC, PUMA, Football Masters, Joma, New Balance, Reusch, RG vagy az uhlsport. Az általunk kínált modellek teljesítik az elvárásainak. Nemcsak szilárd védelmet és megbízhatóságot, hanem kiváló labdaérzetet és fogásbiztonságot is nyújtanak.

Polecane produkty