Milyen korcsolyát válasszunk kezdőknek és mire gondoljunk vásárláskor?

Sylwia Stwora-Petela 05.12.2022

Első pár korcsolya vásárlását tervezi, és azon gondolkodik, hogy melyik – a figurás vagy a hokikorcsolya – lesz jobb a korcsolyatanuláshoz? Útmutatónkból megtudhatja, hogy milyen korcsolyát válasszon a kezdőknek, hogy gyorsan elsajátíthassa a jégen való korcsolyázáshoz szükséges készségeket, és élvezhesse a városi korcsolyapálya látogatásának előnyeit, és mire kell figyelnie a felnőtt és gyermek korcsolyák kiválasztásakor.

A korcsolyák típusai

Mielőtt rátérnénk az új korcsolyacipő vásárlásakor fontos tényezőkre, kezdjük a korcsolyatípusok és jellemzőik ismertetésével. Megkülönböztetünk úgynevezett műkorcsolyát, hokikorcsolyát, szabadidős korcsolyát és pancsent.

Műkorcsolya

A jégen való mozgás, a táncos gyakorlatok és a különböző akrobatikák (ugrások, piruettek stb.) nagy száma miatt a műkorcsolyát nagyfokú rugalmasság jellemzi. Ennek eredményeképpen széles mozgásterjedelmet tesznek lehetővé, ugyanakkor szorosan illeszkednek a lábfej és a boka köré, hogy megfelelő stabilizációt biztosítsanak. Általában természetes, környezetbarát vagy szintetikus bőrből készülnek, ami nagyfokú mobilitást biztosít és szoros illeszkedést garantál. A műkorcsolya megkülönböztető jegye a végén lévő hosszúkás csúszás (úgynevezett farok) és az elején lévő kis fogak (úgynevezett lábujjhegyek), amelyek a kanyar utáni megállásra szolgálnak, és az ugrásoknál fel- és leszállási pontot biztosítanak.

Hoki korcsolya

A hokikorcsolyákat a jégen való dinamikus mozgásra, gyors fordulókra és nagy sebességgel való közlekedésre tervezték, például egy hokimeccs során. Általában valamivel lazábban illeszkednek a lábhoz, mint a műkorcsolya, és áramvonalasabb formájúak, valamint szélesebb a felsőrészük. Ezenkívül könnyebbek, laposabbak, mint a műkorcsolyák, és keskenyebb, rövidebb, mindkét végén lekerekített pengékkel rendelkeznek a gyors és mozgékony jégen való közlekedés érdekében. Ezenkívül merev héjjal rendelkeznek, amely megvédi őket a sérülésektől, de védelmet nyújt például a bokáknak is a más játékosok ütéseitől.

Szabadidős korcsolya

Ahogy a neve is sugallja, olyan korcsolyázók számára készültek, akik egy szezonban néhányszor járnak korcsolyapályára, és szabadidős céllal szeretnének korcsolyázni gyermekeikkel vagy barátaikkal. A szabadidős korcsolyák hasonlítanak az inline korcsolyákra. Gyakran fűzős kötésekkel vannak felszerelve, hogy könnyen fel- és levehetőek legyenek, valamint illeszkedjenek, továbbá puha szintetikus csizmával és párnázással, PVC talppal és egyszerű lovaglásra alkalmas alappengékkel. Ez a modell nem alkalmas haladó fordulókhoz, ugrásokhoz vagy sportlovagláshoz.

Korcsolya

Ez egy olyan korcsolyatípus, amelyet gyorskorcsolyázásra, azaz speciálisan előkészített pályán való húzásra terveztek (normál jégpályán nem lehet vele korcsolyázni). Hosszú, vékony, a cipőn túlnyúló pengéjük, könnyű súlyuk és a megerősítések hiánya különbözteti meg őket. Egyes pályákon a pengét a bakancs elején lévő csuklós mechanizmushoz rögzítik, amely megakadályozza, hogy a penge beleássa magát a jégbe és veszítsen a sebességéből. A gyorskorcsolya a palacsintázóknak és azoknak való, akik versenyezni akarnak a jégen.

Mire figyeljünk a korcsolya kiválasztásakor?

Mielőtt megvásárolná a legjobb pár korcsolyát, fontolja meg, hogy mi lesz a fő felhasználási területük – jégkorong, műkorcsolya, szabadidős korcsolyázás, gyorskorcsolyázás stb., így leszűkítheti a választást egy adott típusra. Vegye figyelembe a tapasztalati szintjét és azt is, hogy milyen gyakran fogja használni a korcsolyát. Kezdetnek, ha nem tervez néhány látogatásnál többet a jégpályán egy szezonban a családdal vagy a barátokkal, válasszon egy egyszerű, jól illeszkedő, megfelelő láb- és bokatámasszal rendelkező modellt, amely lehetővé teszi, hogy megtanulja a korcsolyázás alapjait, és a költségvetésén belül marad. Ahogy a képességeid és a tapasztalatod növekszik, úgy tudsz majd egy technológiailag fejlettebb, nagyobb rugalmasságot nyújtó korcsolyatípusra váltani. Mit kell még figyelembe venned, amikor kiválasztod az első pár korcsolyádat?

Méret és illeszkedés

A korcsolya mérete és illeszkedése kulcsfontosságú a kényelmes és biztonságos motorozáshoz. Kezdje a lábfej hosszának megmérésével. Készítsen készenlétben mérőszalagot, tollat vagy ceruzát és egy tiszta papírlapot. Helyezze a papírlapot egy falra, és álljon rá a lábával úgy, hogy a sarka a falhoz érjen. Vázolja fel az egész lábfejet, a tollat/ceruzát függőlegesen tartva. Ismételje meg a másik lábbal. Most mérje meg a távolságot a sarka és a hüvelykujja hegye között. Hasonlítsa össze eredményeit a mérettáblázattal, hogy megtudja, melyik méret illik Önre. Fontos: a mérettáblázatok márkánként eltérőek, ezért mindig ellenőrizze őket, mielőtt megvásárol egy adott modellt.

Itt az ideje, hogy a korcsolyát jól felszerelje. A legjobb, ha azzal a zoknival méri őket, amelyben a pályán korcsolyázni kíván. A csizmának mindenekelőtt szorosan kell illeszkednie a lábhoz, és enyhe nyomásérzetet kell adnia, ugyanakkor kényelmesnek kell lennie. A lábfejének majdnem érintenie kell a cipő végeit, de úgy, hogy a lábujjak ne érjenek az elejéhez, a sarkának rögzített helyzetben kell lennie, a bokájának pedig jól kell támaszkodnia az oldalán, de anélkül, hogy túl nagy nyomást érezne. Győződjön meg arról is, hogy a felső végződés olyan helyen végződik, amely kényelmes a lábának és a bokájának, és nem vágja be a bőrt, ami kellemetlenséget okoz.

Anyag

Szorosan kapcsolódik a korcsolya típusához. A hokikorcsolya műanyagból készül, belül puha szintetikus szövetbéléssel. A műanyag használatának köszönhetően a hokikorcsolyák számos színben kaphatók és vonzó kialakításúak. A műkorcsolya viszont bőrből készül, amely meglehetősen merev, de idővel alkalmazkodik a lábhoz, és megfelelő légáteresztő képességet biztosít a bőr számára (a természetes bőr biztosítja a legnagyobb légáramlást). Hátrányuk a kis színválaszték és gyakorlatilag a dizájn hiánya.

A rögzítés típusa

A hokikorcsolyák rögzítése általában műanyag patentok vagy kétoldalas csatok formájában történik (például Auto Lock biztonsági zárral). Vásárláskor figyeljen arra, hogy mennyire simán záródnak és nyílnak, valamint az anyag tartósságára és kiváló minőségére. A gyermekkorcsolyák esetében a könnyen és gyorsan működtethető csatok vagy tépőzáras pántok jól működnek.

Más a helyzet a (főként műkorcsolyában található) fűzőkkel, amelyek általában a csizma tetejétől a felsőrész végéig futnak. Ez hosszú felhúzási időt jelent, ugyanakkor lehetővé teszi a kompressziós tartomány jobb szabályozását és a lábhoz való jó illeszkedést.

A rögzítés innovatív típusa a BOA® Fit System, amely egy mikroszabályozható tárcsából és erős fűzőből áll, és lehetővé teszi, hogy a cipőt milliméterre pontosan a lábához és a bokájához igazítsa.

Cipő merevsége

Általában a tapasztalt vagy nehezebb korcsolyázók számára a merevebb csizmák jobb választásnak bizonyulnak, mivel jobban megtámasztják a bokát. A közepes merevség a kezdőknek és a könnyű korcsolyázóknak megfelelő. A műkorcsolya kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a bokarögzítő szilárd legyen, és jól stabilizálja a bokaízületet.

Cipő párnázás

Célszerű olyan modellt választani, amelynek bélése termikus szálakból készült, ami segít hatékonyan elvezetni a felesleges nedvességet. A zselés talpbetét nagyobb kényelmet is biztosít, és csökkenti a tyúkszem vagy a kopás kockázatát.

A penge típusa

A korcsolyák pengéjét leggyakrabban krómmal bevont szénacélból (tartós és éles) vagy edzett vagy szalagcsiszolt rozsdamentes acélból (tartós) gyártják. A legtöbb penge körülbelül 4 mm vastag, de a végső választás az Ön preferenciáitól, korától, súlyától és képzettségi szintjétől függ. Minél vékonyabb a penge, annál kevésbé stabil, és fordítva.

Figurás vagy hokikorcsolya – melyik korcsolya a kezdőknek?

Egyrészt a kezdő korcsolyázóknak a hokikorcsolya használata ajánlott, mivel ezeken nincsenek lábujjak, amelyekbe könnyen beleakadhatnak és megbotolhatnak. Ezenkívül kevésbé merevek és rövidebbek, így kényelmesebb utazást biztosítanak. Rövid és keskeny csúszófelületük azonban nem nyújt megfelelő stabilitást, és ez nehézséget okozhat az egyensúly fenntartásában, ami fontos elem a korcsolyázás tanulásakor.

Másrészt a szakemberek a jégen való csúszás kalandjának kezdetére műkorcsolyát ajánlanak, amelynek hosszúkás csúszófelülete segíti az egyensúly fenntartását és befolyásolja a menetstabilitást. Magasabb, bokapárnázott felsőrészük és szorosabb illeszkedésük miatt csökkentik a bokasérülések kockázatát is.

Tehát melyik kezdő korcsolyát érdemes választani? Érdemes kipróbálni mindkét típusú korcsolyát, és azt választani, amelyikben magabiztosabbnak érzi magát. Elmehet egy városi jégpályára egy kölcsönző céggel, és kipróbálhatja mindkét lábbelitípust.

Korcsolya gyerekeknek? Válasszon állítható korcsolyát

Gyermeke első korcsolyájának kiválasztása előtt áll? Válasszon olyan állítható modellt, amely lehetővé teszi a csizma hosszának 3-4 mérettel történő növelését. Így az állítható korcsolya együtt fog nőni a gyermekével, és több szezonon át fog tartani. Fontos: az ilyen típusú korcsolyák kizárólag szabadidős használatra szolgálnak.

Egy másik lehetőség a gyermekek számára a levehető csúszókorcsolya, amely egy bakancsból áll, amelyhez jégpengét vagy görkorcsolya kerekeket lehet csatlakoztatni. Ez lehetővé teszi, hogy a korcsolyát nyáron és télen egyaránt lehessen használni. A szakértők azonban nem ajánlják ezt a fajta megoldást, mivel csak a cipő hossza változik, a csúszók nem, ami megnehezítheti a gyermek számára a súlypont helyes elhelyezését.

Már ismered a korcsolyák típusait és azt, hogy milyen tényezők fontosak a választásnál, így ideje továbblépni a vásárláshoz. Nézze meg a női, férfi és gyermek műkorcsolyák, hokikorcsolyák és szabadidős korcsolyák széles választékát a Sportano.hu oldalon. Itt olyan neves márkákból, mint a BAUER, K2, FILA, CCM, Rollerblade vagy Tempish, találsz modelleket kezdőknek és tapasztaltabb korcsolyázóknak egyaránt. Ha kétségei vannak, lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal, vagy látogasson el Varsóban, a Homepark Targówekben található papíráru üzletünkbe, ahol szakértői segítséget kaphat az Ön számára optimális megoldás kiválasztásához.

Ha kiválasztotta a számára legmegfelelőbb korcsolyapárt, ne felejtse el megfelelően ápolni a korcsolyázások között és a szezon után. Ha befejezte a korcsolyázást, tisztítsa meg őket a víztől, hótól és jégtől, és szárítsa meg őket. Mielőtt a szekrényben tárolja őket, védje a pengét egy pengevédővel. Ne felejtse el rendszeresen élezni a pengéket. Ha megfelelően gondozza a korcsolyáját, az sok szezonon át fog tartani.

Nem tudod, hol kezdj neki a gördeszkás kalandnak? Nézze meg a kezdő korcsolyázóknak szóló útmutatót: Korcsolyázás – mi kell hozzá és hogyan tanulja meg, amely segít megtenni az első lépéseket a jégen.

Polecane produkty