Milyen pumpát válassz a kerékpárodhoz? Kerékpárpumpa típusok és vásárlási tippek 

Sylwia Stwora-Petela 22.01.2024

Defektes gumi felfújása vagy a nyomás ajánlott értékekre való feltöltése olyan alapvető feladatok, amelyeket minden kerékpárosnak tudnia kell. E feladatok elvégzéséhez kerékpárpumpa szükséges. Ebben a cikkben megnézzük a kerékpárpumpa típusokat, és válaszolunk arra, hogy mely modellek alkalmasak országúti kerékpárokhoz, és melyek MTB-khoz. Valamint azt is megtudhatod, mire érdemes odafigyelned, ha kerékpárpumpát vásárolsz.

Jó kerékpárpumpa, vagyis milyen?

A jó kerékpárpumpa olyan alapvető felszerelés, amit minden kerékpártulajdonosnak mindig magánál kell tartania, hogy gyorsan és pontosan fel tudja fújni kerékpárja kilyukadt gumiját. Persze, használható benzinkútnál lévő kompresszor is, de ez nem biztos, hogy mindig elérhető vagy működik azon az útvonalon, amelyen éppen tekersz, ráadásul szükséged lehet a szelephez adapterre. Továbbá tudnod kell, hogy milyen erősen kell felfújnod a kerékpárod kerekeit, hogy ne csak a belső gumi ne durranjon szét, de ami még fontosabb, hogy biztosítsd a sima és hatékony haladást, a gumi élettartamát és csökkentsd a veszélyes helyzetek kockázatát. Ezenkívül nem minden kompresszor teszi lehetővé, hogy egy országúti belső gumit egy bizonyos bármennyiségig felfújhass. Mielőtt egy adott kerékpárpumpa modellhez nyúlnál, érdemes megválaszolni néhány kulcsfontosságú kérdést:

  • Milyen típusú kerékpárhoz kell a pumpa – országúti, MTB, városi, gyerek vagy trekking kerékpárhoz?
  • Milyen típusú szelep van a kerékpárgumiban – Presta, Schrader vagy Dunlop?
  • Milyen maximális nyomásig képes a pumpa felfújni a gumit?
  • Közúti vagy otthoni használatra való pumpára van szükséged?

A kerékpárszelepek típusai 

A Schrader és a Presta szelepek a kerékpárgumi gyártók által leggyakrabban használt szeleptípusok. A Dunlop szelepek kevésbé elterjedtek. Az előbbi az autógumikban is megtalálható, az utóbbi pedig leginkább a magasabb kategóriájú országúti és hegyi kerékpároknál használatos (beleértve a cső nélküli rendszerrel ellátottakat is). Bár a legtöbb kerékpárpumpa kompatibilis a Presta- és a Schrader-szelepekkel, egyes olcsóbb modellekhez adapterre lehet szükség.

Schrader szelep (AV)

Ez az AV (Auto Valve) feliratú kerékpár- (és autó-) szeleptípus úgy működik, hogy egy rugó tartja zárva. Könnyen kezelhető. A Schrader szelepek leggyakrabban a hibrid, városi, trekking és gyermekkerékpárok felszerelésének részét képezik.

Presta szelep (FV, SV)

A Zefal márka által kifejlesztett és a FV (French Valve) vagy SV (Sclaverand Valve) jelöléssel ellátott szelepek a legtöbb országúti és terepkerékpáron (MTB, Gravel, Enduro, Downhill) használatosak. Megkülönböztethetők hosszú és vékony szerkezetükről, valamint menetes végükről, amely az óramutató járásával ellentétes irányban elforgatva nyitható ki a gumi felfújásához. Mivel a belső szelep elzárásához ellennyomást használatos, a Presta szelepek kevésbé érzékenyek arra, hogy szennyeződés vagy homok kerüljön beléjük. Másrészt viszont könnyebben sérülnek meg a figyelmetlen közlekedés során.

Dunlop szelepek (DV) 

A DV (Dunlop Valve) betűkkel jelölt szelepek a legritkábban használt kerékpár-szeleptípusok. Felfújásuk megegyezik a Presta modellekével – ugyanolyan végződésre van szükség. A levegő leeresztéséhez a teljes belső betét eltávolítása szükséges.

Mennyire nehéz felfújni a kerékpár kerekét? Maximális nyomás 

A guminyomás pontos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy kényelmesen, hatékonyan és biztonságosan tudjunk kerékpárral közlekedni. Ezzel elkerülhetők azok a helyzetek, amikor túlságosan felfújjuk a belsőt és megsérül (beleértve a gumit is), vagy túl alacsony a nyomás a kerékben, ami viszont például megnehezítheti a kerékpár irányítását (különösen hirtelen manőverek során), a belső és a gumi gyors kopását okozhatja.

A gyártó által ajánlott maximális légnyomást általában a gumi oldalán jelölik, és PSI-ben (pounds per square inch), illetve bárban adják meg. A helyes abroncsnyomást olyan tényezők is befolyásolják, mint a gumiabroncs mérete, az oldalfal vastagsága, a kerékpáros súlya vagy a vezetési körülmények. Például a teljesen felfújt gumiabroncsok egyenes felületen, míg az alulfújt abroncsok durva terepen és hegyi utakon nyújtanak jó teljesítményt.

A jól megválasztott kerékpárpumpának meg kell felelnie a megadott értékeknek, vagy meg kell haladnia azokat. Ha a pumpa maximális nyomása túl alacsony, bármilyen erővel is pumpálod a gumit, nem fogja tudni elérni a megfelelő szintet. Azt is érdemes észben tartani, hogy az országúti kerékpárgumik általában magasabb nyomást igényelnek, mint az MTB vagy hibrid kerékpárgumik.

Az ajánlott maximális guminyomás a kerékpár típusától függ:

  • az országúti kerékpárgumikat 80 és 130+ PSI (5.5-9 bar) közötti nyomásig szokták felfújni;
  • a hibrid kerékpárgumik 50-80 PSI (3.45-5.5 bar) nyomásig fújhatók fel;
  • a mountain bike gumik 30-60 PSI (2.1-4.2 bar) nyomásig fújhatók fel;
  • a túra- vagy városi kerékpárgumik 20 és 50 PSI (1.4-5.5 bar) nyomásig fújhatók fel;
  • a gyermekkerékpár-gumik 15 és 40 PSI (1-2.8 bar) nyomásig fújhatók fel

Melyik pumpa illik leginkább a te kerékpárodhoz? Típusok  

A piacon elérhetők álló (padlós), kézi (minipumpák vagy keretes pumpák), CO2 (szén-dioxid) patronos, elektromos és teleszkópos kerékpárpumpák.

Fontos: A legjobb, ha két kerékpárpumpával szerelkezel fel – egy hordozhatóval, amelynek köszönhetően gyorsan megbirkózhatsz a vészhelyzetekkel (útközben előforduló kisebb meghibásodások, például kilyukadt gumiabroncs, túl alacsony nyomás esetén), és egy állóval – az abroncsnyomás túra előtti ellenőrzésére és pontos feltöltésére. Egy ilyen duó nemcsak a profik, hanem a szabadidős kerékpárosok számára is hasznos szokott lenni.

Álló kerékpárpumpa

Az álló kerékpárpumpák ideálisak otthoni, karbantartási munkákhoz, például a szezon vagy minden kirándulás előtt. Ez a leggyorsabb és legbiztonságosabb formája a kerekek felfújásának. Nagy légfúvási teljesítményt nyújtanak (egyes modellek akár 220 PSI/10 bar értéket is elérnek). A legtöbbjük beépített nyomásmérővel és könnyen leolvasható tárcsával rendelkezik, ami megkönnyíti a nyomás pontos leolvasását és a pumpálást. Az álló pumpák működése nem bonyolult, elég a lábakat a termék stabil alapjára helyezni, a pumpa végét a kerékpárszelephez csatlakoztatni, és a pumpakilincs megfelelő megnyomásával és elengedésével a kívánt nyomásszintre pumpálni a kereket.

Kézi kerékpárpumpa (manuális, hordozható)

A kézi kerékpárpumpák leggyakrabban a vázra rögzíthető modellek (optimális megoldás országúti kerékpárokhoz) vagy mini pumpák. Elsődleges céljuk, hogy lehetővé tegyék a menet közbeni gyors javítást.

A minipumpák általában konzollal vagy hevederrel vannak ellátva, amelyek lehetővé teszik a keretre való felhelyezésüket. A kerékpár zsebében, az üléstáskában vagy a hátizsákban is szállíthatók. A gumi megfelelő nyomásra történő felfújása ezzel a típusú pumpával nagyobb erőfeszítést igényel a kisebb légkamrák és az egy mozgásra jutó kisebb térfogat miatt. A hordozható kerékpár felfújók általában 90 PSI (hegyi kerékpárokhoz megfelelő) – 160 PSI (országúti kerékpárokhoz tökéletes) nyomástartományt kínálnak. Egyes minipumpák kettős működésűek – lehetővé teszik a levegő le és felfelé történő pumpálását a pumpálás hatékonyságának növelése érdekében, vagy beépített tömlővel vannak felszerelve.

A vázas kerékpárpumpák homorú, gumírozott végződéssel és rugós kialakítással rendelkeznek, amely két kerékpárcső közé rögzíthető. S, M, L stb. méretben kaphatók, amelyek megfelelnek a váz teljes méretének (cm-ben) vagy a felső cső hosszának (mm-ben).

CO2 kerékpárpumpa

Lehetővé teszi a gumi gyors felfújását a kis patronokba sűrített CO2 és egy fúvóka formájú pumparendszer segítségével, amelybe a tartályt be kell csavarni. Ezek a pumpák különösen népszerűek az országúti kerékpárosok körében, mivel kisebbek és könnyebbek, mint más modellek. Egyetlen patron általában elegendő egy üres gumiabroncs felpumpálásához (pl. egy 16 g-os patron egy 700c országúti gumiabroncshoz alkalmas, és körülbelül 90 PSI értékre fújja fel, míg egy 20 g-os patron jól használható egy országúti kerékpárhoz, és 130+ PSI értékre fújja fel, vagy egy hegyi kerékpárt körülbelül 45-55 PSI értékre). A patronok eldobhatóak.

Elektromos kerékpárpumpa

Legnagyobb előnye a gyorsasága és a precíz használata. Az elektromos kerékpárpumpák nem igényelik erő alkalmazását – elég a készüléket megfelelően beprogramozni, a végződést a szelephez csatlakoztatni, bekapcsolni és megvárni, amíg a megfelelő nyomás a kerékbe kerül. Mi több, ez a pumpatípus automatikusan kikapcsol, amikor a beállított paramétert eléri. Különböző háztartási cikkek, például matrac, labda stb. felfújására is használható (a kiegészítő végződéseknek köszönhetően). Egyes modellek beépített háttérvilágítással is rendelkeznek, ami megkönnyíti a használatukat gyengén megvilágított helyen.

Teleszkópos kerékpárpumpa 

Az első és a hátsó villában légrugózással ellátott kerékpárok számára. A teleszkópos pumpák nagyon magas nyomástartományokig lehetővé teszik a felfúvást, pl. egyes Schrader szelepekkel ellátott lengéscsillapítók akár 300 PSI légnyomást is igényelhetnek. Egy ilyen típusú pumpa megvásárlása előtt gondosan ellenőrizd le az ajánlott nyomástartományt.

Mire érdemes még odafigyelni kerékpárpumpa vásárlásakor? 

Ha már eldöntötted, hogy milyen típusú kerékpárpumpa lesz a legjobb számodra és kerékpárod számára, akkor is érdemes odafigyelni néhány olyan tényezőre, amely megkönnyíti annak használatát:

  • nyomásmérőtárcsa vagy digitális kijelző formájában lehetővé teszi a pontos nyomásszint ellenőrzését;
  • tömlőmegkönnyíti a szelep elérését, valamint nagyobb szabadságot nyújt a pumpa elhelyezésében;
  • dupla végződésbiztosítja a különböző típusú szelepekkel való kompatibilitást;
  • teleszkópos kialakításösszecsukható kialakításának köszönhetően könnyebben szállítható és tárolható;
  • kar a pumpa végződésének a szelephez való rögzítése céljából megakadályozza a szelep letörését.

A kerékpárpumpa nélkülözhetetlen kerékpáros felszerelés, amelynek köszönhetően megfelelő nyomásra fújhatod fel a gumit, így az minden körülmények között kényelmes és biztonságos utazást biztosít számodra. A kerékpárpumpa adott modelljének megvásárlása során ne feledd hozzáigazítani a kerékpár és a szelep típusához, a maximális nyomáshoz, amelyre fel kívánod fújni a gumit, az útvonalhoz, amelyen haladni fogsz, illetve a kerékpáros kirándulás gyakoriságához és hosszához. A Sportano.hu webáruházban olyan kiváló minőségű kerékpárpumpákat találsz, mint a Kellys, a SKS, a Zefal, a Lezyne, a Blackburn vagy a Topeak.

Polecane produkty