Öltözködés a hegyekbe. Hogyan kell öltözni a hegyekben télen, átmenetileg, és hogyan kell öltözni nyáron?

Sylwia Stwora-Petela 23.09.2022

A hegyvidéki időjárás változékonysága és kiszámíthatatlansága kihívássá teszi a megfelelő öltözék összeállítását. Javasoljuk, hogy az évszaktól és az időjárási viszonyoktól függően mi a megfelelő öltözék a hegyekbe, és miért fontos, hogy az úgynevezett „hagymás” stílusban öltözzünk.

Mire figyeljünk, amikor ruhát választunk a hegyekbe? Alapvető szabályok és tippek

Egy norvég mondás szerint: nincs rossz idő, csak rossz ruházat. Az előbbieken nem tudunk változtatni, de hogy hogyan öltözködünk a hegyekben, hogy ne érjen minket meglepetés, az már a mi kezünkben van, ezért érdemes különös gonddal közelíteni a témához. A megfelelően kiválasztott ruházat a hegyekben nemcsak a kényelmet és a mozgásszabadságot garantálja a túrázás során, még szélsőséges körülmények között is, valamint az új helyek felfedezésének lehetőségét, hanem gondoskodik a saját egészségünkről és biztonságunkról is. A túrázáshoz szükséges kültéri ruházat kiválasztásakor érdemes odafigyelni arra, hogy az adott ruhadarab milyen anyagból készült, és hogy rendelkezik-e olyan tulajdonságokkal, mint a hőhatás, a víz- vagy szélállóság, a sérülésekkel, például a kopással és a szakadással szembeni ellenállás. Nagy jelentőséggel bír a funkcionalitás, amelyet a túraruházat gyártói innovatív technológiák és megoldások alkalmazásával fokoznak, lehetővé téve a hegyek szerelmeseinek minden szinten történő optimális alkalmazkodást.

Anyag

A pamut előnyeinek hosszú listája ellenére, amikor hegyi expedíciókról van szó, jobb, ha lemondunk a belőle készült ruházatról. Miért? Az anyag gyorsan felszívja a nedvességet, és rosszul vezeti el azt, így nagyon sokáig tart megszáradni. Ennek eredményeképpen a szövet a testhez tapad, kellemetlen érzést és lehűlést okozva. Hideg időben a pamut póló, nadrág vagy zokni akár meg is fagyhat. A farmer vagy akril ruházatot is jobb, ha meghagyja a lazább kirándulásokhoz.

Hegyi expedíciókhoz válasszon szintetikus anyagokból (pl. poliamid, poliészter), természetes merinógyapjúból, gyapjúból, gyapjúból, vízlepergető anyagokból vagy Gore-Tex® membránnal ellátott anyagokból készült túra- és sportruházatot.

Termoaktivitás

A „légáteresztő” ruházat a megfelelő hőkomfort fenntartásának garanciája. Magas légáteresztő képességének köszönhetően optimális légáramlást biztosít, és elvezeti a nedvességet a bőrről, így az anyag gyorsan szárad, és nem tapad a testhez. Ez csökkenti a lehűlés vagy túlmelegedés kockázatát. Az elasztikus anyag nem korlátozza a mozgást. A termoaktív ruhadarabok általában poliészter, nejlon (más néven poliamid) és elasztán kombinációjából készülnek (különböző arányban). A téli modellek merinógyapjút használnak.

Technológiák

A trekkingruházatban használt egyik elemi technológia a Gore-Tex® membrán, amely megakadályozza, hogy csapadék esetén a vízszemcsék áthatoljanak az anyagon, valamint garantálja a nedvességelvezetést és a hőkomfortot. A hegyi ruházatot általában olyan technológiákkal látják el, amelyek javítják a légáteresztő képességet és a száradási sebességet (pl. Dry Tech, Thermolite), illetve megszüntetik a szagokat (pl. Coolmax vagy ezüstionok). A kültéri kabátok esetében szintetikus PrimaLoft® szigetelést használnak, amely a természetes pehelyhez hasonlóan működik, és hatékonyan szigeteli a testet a kedvezőtlen időjárási körülményekkel szemben. A Hardshellt olyan megoldások támogatják, mint a Texapore membrán (Jack Wolfskin márka), amely légáteresztő, víz- és szélálló képességet biztosít. Az i.e. fleece-ek és kabátok esetében alkalmazott másik technológia a DWR impregnálás, amely megakadályozza a nedvesség felszívódását az anyag külső rétegéből.

Hagymaöntet – a hegyvidéki rétegezés elengedhetetlen kellékei

A réteges öltözködés elvének alkalmazása, amelyet a köznyelvben „hagymás öltözködésnek” neveznek, lehetővé teszi, hogy folyamatosan reagáljon és az időjárási körülményekhez igazítsa öltözékét. Érdemes észben tartani, hogy más a helyzet a hegyi túra elején, ahol meleg és szeles lehet, és egészen más a hőmérséklet a csúcson, amikor az erdőben, a kitett szakaszokon vagy a napsütötte lejtőn gyalogolunk. Ráadásul a megközelítés több erőfeszítést igényel, mint az ereszkedés. A testünk jobban felmelegszik, gyorsabban izzadunk, és ez, a szélnek való kitettséggel és a rosszul illeszkedő ruhával együtt, ami állandó vetkőzéshez, cipzárak felhúzásához stb. vezet, az első lépés a test lehűléséhez, ami végül megfázáshoz vezet. Azzal, hogy több, egymástól független, különböző vastagságú ruharéteget visel vagy hátizsákos ruházatot hord, szabadon manipulálhatja öltözködését.

A hegyvidéki alapfelszerelésnek 3 rétegből kell állnia:

  • az első réteg, az úgynevezett alapréteg, termikus fehérnemű, azaz hosszú vagy rövid ujjú póló, felső, leggings, nadrág, lábszárvédő, sportmelltartó stb. Nyárra vékonyabb, télre és az átmeneti időszakra pedig vastagabb modelleket válasszon. A testhezálló szabás biztosítja a mozgás szabadságát, és lehetővé teszi, hogy még egy réteg ruhát vegyen fel;

  • a második, vagy köztes réteget trekking blúzok, sztreccs blúzok, hibrid blúzok, fleece vagy szintetikus töltelékkel ellátott kabátok alkotják;

  • a harmadik réteg, vagyis a felső réteg az évszaktól függően egy esőkabát, softshell, hardshell vagy pehelykabát.

Hogyan öltözzünk a hegyekben tavasszal és ősszel?

Az átmeneti időszakban a hegyi felszerelésnek a következőkből kell állnia:

  • termoaktív alsónemű/póló,

  • közepes vastagságú hosszú softshell nadrág,

  • sportblúz vagy gyapjú,

  • ujjatlan vagy esőkabát/softshell kabát.

A hőmérséklet és az útviszonyok függvényében az első két réteget felveheti, a harmadik réteget pedig a túraruhában tárolhatja, és csak a csúcshoz közeledve veheti fel.

Öltözködés a hegyekbe nyáron

Hogyan öltözzünk nyáron a hegyekbe? A megfelelő készletnek tartalmaznia kell:

  • rövid ujjú termoaktív póló vagy felső;

  • rövid trekkingnadrág vagy vékony softshell nadrág hosszú, levehető szárral.

Az is jó ötlet, ha egy vékony esőkabátot is magunkkal viszünk a hátizsákunkban, ha esetleg felhőszakadás vagy vihar törne ránk.

Hogyan öltözzünk a hegyekbe télen?

A téli hegyi túrázáshoz szükséges felszerelés kiegészítése, amikor hó, hideg szél és alacsony hőmérséklet vár rád, olyan elemeken kell alapulnia, mint:

  • termoaktív alsónemű vastagabb súlyú vagy kiegészítő szigeteléssel (pl. hosszú ujjú póló és leggings/köpeny vagy egy öltöny formájú modell, hogy megakadályozza a szövet felgöngyölödését a háton, illetve az ujjak/leggings kiszökését, amikor egy másik réteget vesz fel);

  • szigetelt túranadrág windstopperrel, vagy a thermo leggings/caleson kombinációja vékony softshell nadrággal;

  • 100-200 súlyú gyapjú;

  • pehellyel töltött téli túrakabát vagy hardshell kabát.

Kiegészítők és kiegészítők a hegyvidéki öltözékhez

A hegyi öltözék sokoldalú kiegészítője a multifunkcionális buff sál, amely az évszaktól függően használható sapkaként, balaclavaként, maszkként, fejpántként, csuklyaként, kendőként, sálként, csuklópántként vagy akár hajgumiként is.

A túraruházat másik alapja a szintetikus anyagokból, bambuszrostból vagy természetes gyapjúból (pl. merinó) készült trekkingzokni, amely hatékonyan elvezeti a nedvességet, fenntartja az optimális hőviszonyokat, és csökkenti a kidörzsölődés vagy a vízhólyagok kialakulásának kockázatát. Érdemes az ezüstionokkal ellátottakat választani, mivel ezek segítenek megszüntetni a túrázás után keletkező kellemetlen szagot. A zoknit a következő elv szerint válassza ki: minél hidegebb van, annál vastagabb modelleknek kell a lábán lenniük, és fordítva. Az átmeneti időszakban és télen érdemes beszerezni egy stucni csizmát, azaz szövetvédőt, amely megvédi a lábat és a nadrágot a szennyeződéstől és a nedvesedéstől.

Az átmeneti időszakban és télen a kesztyű hasznos. Az UVA- és UVB-szűrővel ellátott napszemüvegeket nyáron és télen is jó ötlet viselni. A hó erősebben veri vissza a fényt, mint például a nedves felületek, így a szem jobban ki van téve a nap káros sugarainak. Célszerű polarizált szemüveget választani, amely jobban szórja a fényt.

A hegyekben a téli felszerelését ki kell egészíteni kosaras vagy félautomata kramponokkal, illetve kengyelekkel, amelyek lehetővé teszik a havas ösvények biztonságos leküzdését. A túrázáshoz jól jönnek a hócipők, amelyekkel a porban való navigálás nélkül, túlságosan belesüllyedve lehet közlekedni.

Ön már tudja, hogyan kell öltözködni a hegyekben nyáron, télen és az átmeneti időszakban, hogy ne akadályozza Önt az időjárás hirtelen változása. Nézze meg cikkünket: Mit vigyünk a hegyekbe, amelyben megtudhatja, milyen felszerelést és lábbelit vigyen magával a túraútvonalakra, hogy teljes mértékben felkészült legyen a hegyi kihívásokra, akár szabadidős túrázó, akár gyakorlott túrázó.

Polecane produkty