Padel – mi az? A játék szabályai és tippek kezdőknek

Sylwia Stwora-Petela 18.03.2024

A padel egy egyre népszerűbb ütősport. A tenisz és a squash kombinációja – a szabályok hasonlóak, de a különbség elsősorban a játékhoz használt ütőben és a pontozás módjában rejlik. Ismerd meg a padel szabályait, és tudd meg, hogy a padel felszerelés miben különbözik a klasszikus tenisz- és squash-ütőktől.

Mi az a padel?

A padel egy, a tenisz, a squash és a labdarúgás elemeit ötvöző sportág. Bármely életkorban játszható, mind kikapcsolódásként, mind versenyszerűen, így nemcsak remek szórakozás, hanem a családdal vagy a barátokkal való időtöltés remek módja is. A padel története az 1970-es évekbeli Mexikóba nyúlik vissza. Nevét a paddle szóból kapta, ami evezőt jelent. Idővel a játék népszerűvé vált a dél-amerikai országokban. Európában az új sportágat először Spanyolországban és Portugáliában játszották.

A padel egy mindig négy játékosra tervezett játék. A játékhoz külön ütő szükséges. A tenisz- vagy squashfelszerelés a játék jellege miatt nem alkalmas a padelhez. Bár padelezéskor a labda lepattanhat a pályát határoló falakról, az ütőket nagyobb labdákhoz tervezték, mint a squashben. A játékot egy speciális, 10×20 méteres pályán játsszák, beltéren és kültéren egyaránt. A pálya 4 méter magasságig el van kerítve. Abban különbözik a teniszpályától, hogy oldalsó és hátsó falakkal rendelkezik, emiatt jobban hasonlít a squashpályához.

Hogyan néz ki a padel felszerelés? 

A padel ütők leggyakrabban szén- vagy üvegszálból készülnek. Standard hosszuk 45 centiméter. A padel ütők a teniszütőkkel ellentétben könnyebbek – súlyuk alig több mint 300 gramm. Kialakításuk miatt nehéz a labdát hasonló erővel megütni, mint teniszezéskor. Azt gondolhatnánk, hogy emiatt a padel meccsek kevésbé izgalmasak, de ez nincs így. 

A padel ütő mindig egy hurokkal van ellátva, amelyet a játék megkezdése előtt a csuklóra kell rögzíteni. Így minimálisra csökkenthető annak a veszélye, hogy az ütő lendítés közben lecsúszik és például megüti az ellenfelet.

A padel labda, bár kinézetre hasonlít a teniszlabdához, mégis más kialakítás jellemzi, ami miatt lassabban repül. Sokan, beleértve a kezdőket is, azt hiszik, hogy padelezni egy közönséges teniszlabdával is lehet, de a kettő közötti nyomáskülönbség jelentős. A padel ütő és labda különleges kialakításának köszönhető, hogy még a kezdő játékosok is szórakoztató és izgalmas mérkőzéseket tudnak játszani. 

Padel felszerelés és cipő  

A padelt műfüves pályán játsszák, amelyet a nagyobb csúszás érdekében kvarc homokkal szoktak megszórni. Az első meccs alatt célszerű kényelmes sportcipőt viselni, amennyiben az nem futballcipő. Ha néhány gyakorlás után úgy döntesz, hogy ez az ütősport neked való, érdemes speciális padel cipőt választanod. Talpán úgynevezett halszálkás mintázat található, amely amellett, hogy maximális tapadást biztosít a talajon, megfelelő siklást is nyújt, amikor megpróbálod visszaütni a labdát.

A padelezés során viselt ruhának funkcionálisnak, valamint kényelmesnek és légáteresztőnek kell lennie, hogy megfelelő kényelmet biztosítson a pályán. Az időjárási viszonyoktól, valamint attól függően, hogy szabadtéri vagy fedett pályán játszol-e, csak rövidnadrágra/sportos szoknyára/ruhára (nőknek) és rövid ujjú ingre/pólóra vagy hosszú nadrágra/leggingsre és hosszú ujjú ingre vagy pulóverre lesz szükséged. A padel felszerelés nagyon fontos része a védőszemüveg, amely megvédi a szemet a véletlen labdaütésektől.

A padelezéshez szükséges felszerelés és cipő kiválasztásakor a bevált gyártókra és kiváló minőségű, maximális kényelmet biztosító anyagokból készült termékekre támaszkodj, amelyeket olyan modern technológiák támogatnak, amelyek minden szinten javítják a játék minőségét. A Sportano.hu webáruházban összegyűjtöttük az olyan neves márkák padel sportruháit és -cipőit, mint a Babolat, HEAD, Wilson, Diadora, FILA, HYDROGEN, Joma, Lacoste, Mizuno, VICTOR, Wilson és a YONEX.

Padel játékszabályok

A játék egy speciális, 10×20 méteres fedett pályán, vagy szabadtéren zajlik. A pálya 4 méter magasságig el van kerítve. Abban különbözik a teniszpályától, hogy oldalsó és hátsó falakkal rendelkezik, így inkább egy squashpályához hasonlít.

A padelben az adogatás mindig alulról történik. A labdát az adogatóvonal mögött a pálya ellen ütik, majd az ütővel megütik. Az ütőt nem szabad a derékvonalnál magasabbra emelni. Ez különbözteti meg a padelt a tenisztől, ahol az adogatást felülről és alulról is lehet végezni. 

Minden játékban az első szerva a pálya jobb oldaláról indul, és a további szervákat felváltva végzik a játékosok a pálya egyik oldalán. Fontos, hogy a labda lefelé irányuló ütésnél legyen eltalálva, de a labdát nem szabad visszaütni, miután a pálya padlójára ér. Ilyen esetben a pontot az ellenfél csapata szerzi meg. A pontozás a padelben a következőképpen történik – az első pontot az a csapat szerzi, amelyik megnyerte a cserepárbajt. Minden mérkőzést 2 vagy 3 szettgyőzelemig játszanak. Egy szettet addig játszanak, amíg bármelyik fél 6 pontot nem szerez. 5:5-ös döntetlen esetén az a csapat nyeri a szettet, amelyik a szett későbbi szakaszában kétpontos előnyre tesz szert.

Pontot akkor lehet szerezni, ha az ellenfél visszaüti a labdát a pályáról vagy az ellenfél térfelén kívülre üti a labdát. Az adogató játékos által elért minden 2 pont után szervacsere történik. Szabálytalan szerva esetén a játszó csapat elveszít egy pontot, és az ellenfél kapja meg a játékjogot. Mint látható, a szabályok nagy része a teniszből származik. A legfontosabb dolog, ami az padelben változik, az a pontok számolásának módja. Érdekes, hogy a feljebb felsorolt szabályok csak alapvető irányelvek, amelyek a verseny vagy a helyi paddel szabályoktól függően részleteikben változhatnak.

Polecane produkty