Skitouring – mi az? Hogyan lehet elkezdeni a skitouring?

Sylwia Stwora-Petela 29.11.2022

A skitouring, vagy más néven sítúrázás akkor lesz megfelelő, ha a síterepek tömegétől való menekülésre vágyik, és a sífutás vagy a lesiklás változatosságát keresi. Ez a forma jól működik, ha szereti a nagy fizikai megerőltetést és az adrenalinlöketet, vagy ha új, érintetlen porral borított hegyi utakat szeretne felfedezni. Mi is pontosan a skitouring, és hogyan lehet belevágni? Olvasson többet az útmutatónkban.

Mi az skitouring?

A skitouring, más néven ski touring, skituring vagy backcountry skiing (főleg az USA-ban használt elnevezés) a síelést a téli hegyi turizmussal ötvöző tevékenységforma, amely a túrázást a járatlan hegyvidéki terepen való túrázásból áll. A pályán a sík terep mellett látványos, adrenalinpumpáló lejtőkkel friss pályákon, de mindenekelőtt kihívást jelentő, meredek emelkedőkkel találkozhatunk. Ha a síelhető síelést választja, olyan helyekre is eljuthat a hegyekben, amelyek más téli sportok vagy a hegyi turizmus kedvelői számára nem elérhetőek. Itt nem használnak felvonókat vagy más közlekedési eszközöket, hanem csak dedikált síléceket úgynevezett „pecsétekkel” a mászáshoz és speciális kötésekkel . A skitúra lehet egynapos kirándulás vagy többnapos kirándulás, például egy hegyi kunyhóban való éjszakázással.

Skitoury és sífutás és egyéb sífutás

A skituringot gyakran egyenlőségjelet tesznek a freeride síeléssel, azaz a pályán kívüli síeléssel, de míg az előbbi téli sport nagy hangsúlyt fektet a megközelítésekre, addig a freeride-ban ezek hiányoznak vagy nem olyan fontosak. Egyesek összekeverik az ejtőernyőzést a sítúrázással, amely a sítúrázás technikailag fejlettebb és igényesebb formája (a meredek megközelítéseknél kramponokat és fejszét használnak). A sítúrázás során nem ritka a mászási technikák és felszerelések használata, mint például a hevederek, kötelek, saját vagy társunk rögzítése, a pályák felállítása stb. A lesiklással és a sífutással ellentétben a sítúrázáshoz nem szükséges a síközpontok infrastruktúrája, beleértve a felvonókat és a pályákat. Nincsenek szigorúan meghatározott útvonalak, amelyeket követni kell, ami nagy szabadságot ad, és lehetővé teszi, hogy a zsúfolt lejtőkön kívül próbára tegye a kondícióját és a fittségét.

Skítouring – kinek?

A sítúrázás sokféle szintjének köszönhetően a sítúrázást bárki élvezheti, aki szereti az adrenalint és a jelentős fizikai megterhelést. Azonban a természetben, az érintetlen területeken való tartózkodás szerelmesei is élvezhetik a terepjárás minden előnyét. Egyszerre remek lehetőség a klasszikus síelés változatos formáinak kipróbálására, valamint arra, hogy kipróbáld a tudásodat igényesebb terepen is, továbbá a hegyek szerelmesei számára lehetőséget nyújt új pályák felfedezésére. A sítúrázás a freeriderek számára is jól működik, akik új adrenalinlöketre vágynak, és szeretnék az első lábnyomukat a friss havon hagyni.

Hogyan kezdjem el a skitour kalandomat?

A legjobb, ha az első ejtőernyős lépéseket képzett oktató irányításával teszed meg, aki nemcsak elmagyarázza az ejtőernyőzés alapelveit, hanem annak köszönhetően, hogy ismeri a terepet, tudja, hol és hogyan kell mozogni rajta, az útvonalat a képességeidhez és az állapotodhoz igazítja. A tanfolyamok a lavina esetén való viselkedésre vonatkozó gyakorlatokon és útmutatásokon is alapulnak, amelyeket például a felszerelés, például a jégcsákány stb. használatára vonatkozó gyakorlatokon és útmutatásokon. A sítúrázás megtanulásának fontos része a le- és felmenetel, valamint az irányváltoztatás technikájának elsajátítása.

Az ejtőernyőzésben a lábak helyes pozíciója az, amikor a lábak nagyjából csípőszélességben vannak egymástól, ami megkönnyíti a szükséges egyensúly fenntartását még a technikailag nehéz szakaszokon is. A test súlyának az egész lábfejre kell helyeződnie, és a súlypontot az első lábfejre kell áthelyezni a stabil állás érdekében. Ezzel egyidejűleg a másik sílécet nyugodt mozdulattal előre kell húzni, anélkül, hogy felemelnénk. Csak akkor szabad a síelhető síléc hegyét kissé megemelni, ha mély, friss hóban tisztítjuk az utat. A lépések hossza a lejtő és a hóviszonyok függvénye – ha sík a terep, hosszabb lépéseket is tehetünk, de ahogy a lejtő emelkedik, egyre rövidebbeket kell tennünk, többek között az erőnlét és a stabilitás megőrzése érdekében. A síbotok használatakor a megrakott síléccel ellentétes irányú lengőmozgást kell végezni.

Mire van szükséged a skitouring?

A skitúra-kaland megkezdéséhez könnyű és széles sílécekre lesz szükséged, amelyek speciális kialakításuknak köszönhetően hosszú túrákat tesznek lehetővé mély hóban. Ezek úgynevezett „tömítésekkel” rendelkeznek, amelyek olyan csúszásmentes anyagdarabok (a síléc talpához vannak rögzítve), amelyeket úgy terveztek, hogy megfelelő tapadást biztosítsanak, és lehetővé tegyék a felfelé haladást (pl. megakadályozzák a csúszást lejtőn való felmászáskor). Itt is vannak speciális sítúra kötéseink, amelyek szabad sarokmozgást biztosítanak a séta természetes ritmusához igazodva (felfelé feloldhatóak és lefelé zárhatóak), valamint könnyű és rugalmas sítúra bakancsok közepes flexszel (merevséggel) és sí/séta (sí/túra) rendszerrel, amely lehetővé teszi, hogy a lábbeli funkcionalitását gyorsan átállítsa gyaloglásra vagy síelésre. Ezenkívül a sí-túra kötések valamilyen emeléssel vannak ellátva, amelyen a sícipő bakancs nyugszik, hogy a lábfej ne legyen túlterhelve emelkedőn felfelé menet. Bizonyos terepeken szükség van a kramponok használatára, ilyenkor a síléceket a háton kell hordani.

Haladóbb és igényesebb útvonalak esetében a fenti felszerelést ki kell egészíteni állítható botokkal, kramponokkal, jégcsákánnyal, fémből készült jég- és kemény hóvágó késsel, valamint lavina ABC-vel, azaz lapáttal, szondával és lavinadetektorral.

Hogyan öltözzek fel skitouring?

A legjobb, ha az ejtőernyős expedícióhoz rétegesen, azaz hagymásan öltözködik, így szükség esetén szabadon megválaszthatja a rétegek számát, és a változó időjárási körülményeknek vagy a fizikai erőfeszítés intenzitásának megfelelően beállíthatja a hőkomfort szintjét. Első rétegként viseljen termoaktív alsóneműt (pl. hosszú ujjú + leggings vagy leggings), majd egy melegítő réteget, például egy fleece vagy síkabátot. Egészítse ki a megjelenést vízálló membránnal ellátott sí- vagy túranadrággal és membrános kabáttal. Szükséged lesz fejfedőre is, például egy vékony, hőálló anyagból készült sí sapkára vagy egy többfunkciós buffra és egy síbukósisakra. Emellett ne feledkezzen meg a kesztyűről és a merinógyapjú zokniról sem.

Skitouring és biztonság

A pályán kívüli síelés lavinaveszélyt és egyéb veszélyeket (pl. hasadékok) rejt magában, ezért nagyon fontos, hogy gondosan megtervezze az utat, ellenőrizze az időjárási viszonyokat, rendelkezzen lavina ABC-vel, és készüljön fel arra, hogy vészhelyzetben hatékonyan tudjon cselekedni. Ne menjen egyedül terepre, hanem használjon hitelesített hegyi vezetőt, különösen akkor, ha nem rendelkezik nagy tapasztalattal vagy nem ismeri a terepet.

A sítúrázás biztonságát befolyásoló másik elem a megfelelő kondicionális felkészülés, amely nem csak megkönnyíti a síelést például a mélyhavas lejtőkön, és nagyobb élvezetet jelent, hanem mindenekelőtt minimalizálja a sérülés vagy trauma valószínűségét. Válassza a rendszeres testmozgást, amely magában foglalja a kardió edzést, valamint az erőnléti edzést és a láb-, has- és hátizmokat erősítő gyakorlatokat. Használhatja az útmutatóban található mintafeladatokat: Síelés előtti edzés.

Polecane produkty