SUP evezők – típusok. Milyen paddleboard evezőt válassz?

Sylwia Stwora-Petela 18.04.2024

A hatékony és élvezetes SUP-használathoz a megfelelően felszerelt paddleboard-deszkán kívül megfelelő hosszúságú, merevségű és lapátméretű evezőre is szükség van. A konstrukció, a felhasznált anyag és a deszka típusa is fontos. Tudd meg, hogy milyen SUP evezőt érdemes választanod tudásszintedtől, úszási stílusodtól és egyéni paramétereitől függően.

A SUP evező hossza – hogyan igazodjon a magasságodhoz?

A SUP evező megfelelő hossza döntő fontosságú a megfelelő testtartás és úszóteljesítmény biztosításához. Ha túl rövid, akkor arra kényszerít téged, hogy túlzottan meghajolj és kényelmetlen helyzetben maradj, hogy az evezőt a vízbe merítve tartsd. Ez többek között hátfájáshoz vezethet. Másrészt túl hosszú evezővel pedig nehezebb manőverezni, aminek például megfeszülő karizmok lehetnek a vége. A SUP deszka optimális evezőhosszának beállításához állítsd fel a deszkát, tedd le a földre, és fogd meg a fogantyúját – a könyöködnek ebben a helyzetben enyhén behajlítva kell lennie, a fogantyúnak pedig a csuklóhajlatban kell pihennie. Végső soron az evező hosszát az úszási stílusodhoz vagy a víztest típusához érdemes igazítanod.

A SUP evező hosszának kiválasztására vonatkozó általános szabály az, hogy az evezőnek 15-25 cm-rel hosszabbnak kell lennie a testmagassághoz képest. Például rekreációs és nyugodt vízi célokra magasságodhoz képest a 15 cm-rel hosszabb evező a megfelelő. Ha hosszú távú versenyeken kívánsz részt venni, akkor a maximális kinyújtás, sebesség és erő elérése érdekében minden egyes csapásnál adj hozzá 25 cm-t a magasságodhoz és válassz ilyen hosszúságú evezőt. Sprintekhez, viharos szélben vagy hullámok elkapásához általában rövid evezőt szoktak használni.

A stand up paddleboardok típusai

A SUP evezők egy-, két- és háromrészes modellekre oszthatók. Az evezőtípus végső kiválasztása a felhasználó egyéni igényeitől függ. A rögzített modellek a legjobb választás a tapasztalt versenyzők számára, akik már rendelkeznek egyértelmű preferenciával és úszási stílussal. Az állítható (kétrészes) és teleszkópos (háromrészes) evezők viszont nagyobb mozgásteret biztosítanak a SUP-deszka típusához vagy a felhasználó paramétereihez való igazodás tekintetében, így sokoldalúbb megoldást jelentenek. A többszörösen állítható kialakítás remek választás gyermekes családok vagy barátok számára, akik megosztják egymás között az evezőt. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy az állítási mechanizmus miatt az evező kevésbé merev, mint egy szilárd kialakítású modell.

Fix SUP evező

A fix hosszúságú evezők klasszikus modellek, amelyeket alumíniumból, karbonból, fából vagy vegyes anyagból gyártanak. Az állítható modellekhez képest nagyobb merevségükkel tűnnek ki. Azoknál olcsóbbak, de általában nehezebbek és kevésbé fejlett technológiájúak is. Mielőtt egy egyrészes SUP evezőhöz nyúlnál, érdemes kipróbálnod a különböző hosszúságú változatokat, és meghatároznod, hogy melyik úszóstílust és hosszúságot részesíted előnyben.

Állítható SUP evező

Ezek általában két részből állnak. Az állítható SUP evezők a fogantyú és az evező között egy csatlakozóval rendelkeznek, amely lehetővé teszi a hosszuk módosítását. Általában reteszelő mechanizmussal rendelkeznek, így használat közben gyorsan és egyszerűen beállítható az evező mérete. Ha még csak most tanulod a SUP használatát, szabadidős céllal evezel, nyugodt vizeken és szörfözés közben is szándékozol evezni, vagy a SUP deszkát többen fogják használni, akkor az állítható evező lehet a jó választás.

Teleszkópos SUP evező

Három szegmensből áll, és a hossza egy beépített pattintós mechanizmussal vagy csavar segítségével állítható. A teleszkópos SUP evező a legpraktikusabb megoldás, ha kompakt felszerelésre van szükséged a tároláshoz és szállításhoz. Az egyes szegmensek összecsúsztatásának lehetőségével kisebb méretet érnek el, mint az állítható modellek.

SUP evező – alumínium, karbon vagy üvegszálas?

Az, hogy egy stand up evező milyen anyagból készül, befolyásolja a súlyát. Különösen a SUP-kaland kezdetén ajánlott könnyű evezőt választani. A néhány órás úszás alatt sok csapást fogsz megtenni, ezért egy túl nehéz felszereléssel nemcsak fáradtabb leszel, de ha nem rendelkezel megfelelő technikával vagy evezőhosszal, akkor a túlterhelés kockázatát is növelheted (pl. a vállízületet), vagy elkedvetlenítheted magad a túra folytatásától. Hosszabb túrákon vagy versenyeken értékelni fogod a könnyű modellt.

A felhasznált anyag is számít az evező merevsége szempontjából. Érdemes megjegyezni, hogy egy merevebb evező hatékonyabban továbbítja a csapás erejét, de több gyakorlást is igényel. Ha valaha volt már váll- vagy csuklósérülésed, akkor egy kissé rugalmasabb evező jobb választás lehet a számodra.

A SUP evezők olyan anyagokat tartalmaznak, mint pl:

  • karbon – ez a legkönnyebb, legmerevebb, de egyben a legdrágább anyag. Ráadásul egy ilyen evezőt viszonylag könnyű megsérteni. A szénszál nagy merevsége lehetővé teszi a maximális erőátvitelt az izmoktól az evező lapátra, ami az úszás hatékonyságában és teljesítményében nyilvánul meg. A legfejlettebb evezők szénszálas szárral és evezőlapáttal rendelkeznek. Más modellek általában vegyes kivitelűek (szén és üvegszál keveréke) vagy olyan felszerelések, ahol a tengely szénszálból, az evezőlapát pedig például üvegszálból készül;
  • üvegszál – alacsony súlyt, jó merevséget, és a szénhez képest nagyobb megfizethetőséget kínál;
  • alumínium – nagy szilárdságot és merevséget nyújt, de sajnos elég nagy a súlya. Gyakran előfordul, hogy a kezdő evezősöknek szánt evezők alumínium szárral és műanyag lapáttal rendelkeznek;
  • fa – előnyük az eredeti kialakítás és a viszonylag kis súly többek között az alumíniumhoz képest;
  • műanyag – ezt főleg evezőkhöz és fogantyúkhoz használják, és leggyakrabban alumínium szárral kombinálják. Pozitívumként meg kell említeni a nagy tartósságot és az alacsony költséget.

Az evező mérete és alakja

Egy másik elem, amit figyelembe kell venni a SUP evező kiválasztásakor, a méret és az evezőlapát (az evezőnek az a része, amelyik a vízbe merül). Ezek a paraméterek befolyásolják az evező viselkedését. Ami a lapát méretét illeti, nincs merev szabály a kiválasztására vonatkozóan. Itt a saját preferenciákat, az evezési stílust és a testalkatot érdemes figyelembe venni. Általában akkor ajánlott nagyobb lapátot választani, ha az ember erős testalkatú és (a magasságához képest) nehezebb. Érdemes megjegyezni, hogy a nagyméretű evező hatékonyabb, és lehetővé teszi, hogy gyorsan változtasd a helyzetedet például egy hullám elkapásakor, de több erőt és ellenerőt is igényel. A kis lapátméret hasznos lehet például a sprinterek, az ízületi problémákkal küzdő emberek vagy azok számára, akik inkább hosszú távokat szoktak nyugodt vizeken megtenni.

Ami az evezőlapát formáját illeti, az alábbiak közül válogathatsz:

  • könnycsepp – széles alja miatt lehetővé teszi, hogy nagyobb felületet vegyél igénybe a vízben való mozgáshoz, amint belemeríted az evezőt és határozott mozdulatokat teszel;
  • téglalap – az alján lévő keskenyebb forma kisebb felületet jelent a víz átnyomására, és lágyabb mozdulatokat, amelyeket könnyebb végrehajtani, különösen a SUP-pal folytatott kaland kezdetén.

Összefoglalva, hogy végül milyen evezőt választasz: fix vagy állítható, széles vagy keskeny, szén- vagy üvegszálas evezőt, az az egyéni preferenciádtól, paramétereidtől, úszási stílusodtól és tapasztalati szintedtől függ. Olyan neves gyártók SUP evezőinek széles választéka érhető el a Sportano.hu webáruházban, mint az Aqua Marina, Advanced Elements, Fanatic, JOBE, JP-Australia, AQUASTIC, WATTSUP, Gladiator, Pure4Fun, MOAI és a SPINERA. Ha még csak most kezded a stand up paddlinget, vedd fel bátran a kapcsolatot tapasztalt kereskedőinkkel, akik segítenek kiválasztani az igényeidhez és képességeidhez legmegfelelőbb felszerelést az adott SUP-típushoz.

Polecane produkty