Téli kerékpáros kesztyűk – melyiket válaszd?

Sylwia Stwora-Petela 16.01.2024

A téli kerékpáros kesztyűk nemcsak a szélsőséges időjárási viszonyoktól védik meg kerékpáros kezét, hanem kényelmet és biztos fogást is biztosítanak, így télen is élvezhetővé válik a kerékpározás és az edzés. Bejegyzésünkben ennek az alapvető kerékpáros felszerelésnek a különböző paramétereit tárgyaljuk, amelyek lehetővé teszik, hogy legyőzhesd a téli időjárást és egész évben folytathasd kerékpáros szenvedélyedet.

A jó téli kerékpáros kesztyű jellemzői

A téli kerékpáros kesztyűk megfelelő hőkomfortot biztosítanak a hőveszteség megakadályozásával és a hideg elleni szigeteléssel. Ez segít megakadályozni, hogy a kezed megfagyjon, amikor hidegben vagy szeles napokon tekersz, ezáltal lecsökkentheted a megfázás és a megfagyás kockázatát.

A téli napokon történő kerékpározás során a kerékpárosok ki vannak téve az esőnek, hónak és szélnek, ami jelentősen lecsökkentheti az érzékelhető hőmérsékletet. A vízálló membránnal (pl. GORE-TEX®) vagy DWR (Durable Water Repellence) impregnálással és szélálló anyagból (pl. Windstopper) készült panelekkel ellátott téli kesztyűk hatékonyan védik a kezet a kihűléstől, így a lehető legtöbbet hozhatod ki a szabadban töltött időből.

A jó kerékpáros kesztyűk csúszásmentes felülettel (pl. szilikonbetéttel) rendelkeznek a biztos fogás érdekében, valamint a kéz belső oldalán (általában a hüvelyk- és mutatóujj között) lévő megerősítéssel, hogy megakadályozza a kormány és a fék fogásából eredő kidörzsölődést és sérülést. Ezenkívül a zselés vagy gélhabos betétek elnyelik az ütéseket az egyenetlen utakon való vezetéskor, csökkentve ezzel az ízületekre és a kézre nehezedő terhelést, továbbá kényelmes és biztosabb fogást nyújtanak a kormányon, és megvédik a kezet és az ujjakat az esetleges esések hatásaitól.

Egyes téli kerékpáros kesztyűk hőmérséklet-szabályozó rendszerrel rendelkeznek, hogy a melegüket a változó időjárási körülményekhez igazítsák. Például a külön erre a célra kialakított cipzárak a hőmérsékletváltozásnak vagy a kerékpározás intenzitásának megfelelően nyithatók vagy zárhatók, ami által védelmet nyújtanak a túlmelegedés vagy a hipotermia ellen.

A téli kesztyűk fényvisszaverő elemei vagy élénk színei növelik a kerékpárosnak az úton való láthatóságát, ami hozzájárul a biztonságához, különösen sötétedés után vagy korlátozott látási viszonyok közben történő kerékpározáskor.

Ezenkívül a jó kerékpáros kesztyűk ujjait olyan speciális területekkel szokták ellátni, amelyek lehetővé teszik az érintőképernyő, a navigáció vagy az okostelefon használatát anélkül, hogy a kesztyűt le kellene venni.

A téli kerékpáros kesztyűknek megfelelően kell illeszkedniük a kézhez, hogy ne korlátozzák a mozgást, és ne okozzanak felesleges hajlítást. A kényelmes, meghosszabbított mandzsetta és a rugalmas anyagok kulcsfontosságúak a kényelem, valamint az ujjak és a kéz szabad mozgása szempontjából. A téli kerékpáros kesztyűnek könnyen fel- és levehetőnek kell lennie, még akkor is, ha kissé nedves vagy hideg. Ez fontos a frusztráció elkerülése és az időmegtakarítás érdekében a kerékpározás előtt, közben és után.

Téli kerékpáros kesztyű – milyen anyagot érdemes választani?

A téli kerékpáros kesztyű megfelelő anyagának kiválasztása kulcsfontosságú a megfelelő hőszigetelés, a légáteresztő képesség, a vízállóság és az általános kényelem fenntartásához. A poliészter, poliamid, műbőr és neoprén mellett, amelyek a téli kerékpáros kesztyűk leggyakrabban használt anyagai, népszerű megoldások ezek kiegészítésére az olyan szövetek, mint például:

  • polár –  puha és meleg anyag, amelyet a kerékpárosok gyakran választanak kényelme és hatékony hőszigetelése miatt. A polár azonban kevésbé vízálló, mint más szövetek, ezért érdemes olyan modellt keresni, amely kiegészítő nedvességvédelemmel rendelkezik vízálló membrán formájában;
  • szintetikus szigetelés – a kerékpáros téli kesztyűk általában olyan szintetikus szálakat alkalmaznak, mint például a Thinsulate™ vagy a PrimaLoft®, amelyek kis súly mellett kiváló hőszigetelést biztosítanak. Ezek az anyagok hatékonyan tartják melegen a kezet még esős időben is;
  • neoprén – ez a szigetelő anyag tulajdonságai és rugalmassága miatt népszerű választás. A neoprén kiváló védelmet nyújt a hideg és a szél ellen, és bizonyos mértékig vízálló is lehet;
  • GORE-TEX® – kiváló választás, ha vízhatlanságot szeretnél. A GORE-TEX® membrán nagyszerű légáteresztő képességet is biztosít, ami azt jelenti, hogy a nedvességet kifelé engedi távozni, miközben megvéd az esőtől és a hótól;
  • softshell – a softshellből készült kerékpáros kesztyűk kombinálják a szélvédelmet, a légáteresztő képességet és valamennyi vízállóságot. A softshell egy rugalmas anyag, amely nagyfokú mozgásszabadságot biztosít;
  • spandex/elasztán – rugalmas és könnyű anyag, amely biztosítja, hogy a kesztyű jól illeszkedjen a kézhez, ezáltal kényelmet és mozgásszabadságot biztosítson kerékpározás közben;
  • anyagkeverék – sok téli kerékpáros kesztyűgyártó kombinálja a különböző anyagokat, hogy a legjobb egyensúlyt érje el a hőszigetelés, a légáteresztő képesség és a vízállóság között. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy a kesztyű az adott időjárási körülményekhez igazodjon, azaz 0 fok feletti és alatti hőmérsékleten, valamint csapadékos vagy szeles napokon is tekerhess.

Melyik téli kesztyű való országúti kerékpárhoz és melyik MTB kerékpárhoz?

Az országúti kerékpározás a lehető legjobb aerodinamika elérésére összpontosít, ezért fontos, hogy a kesztyű megfelelően illeszkedjen a kézhez, és a belsejében vékony anyagréteg legyen, amely nem korlátozza a tapintást, emellett lehetővé teszi a kormány pontos irányítását. Közúton való kerékpározás során a sebesség általában nagyobb, ami több hőt termel. Ezért a vékony hőszigetelésű kesztyűk, mint például a polár anyagok vagy a Thinsulate™, elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a téli körülmények nagyobb részében melegen tartsák a kéz területét. Ezenkívül a kesztyűknek lélegzőnek kell lenniük, és biztosítaniuk kell a nedvességnek a kézből kifelé történő elvezetését. Ez segít elkerülni a túlmelegedést és szárazon tartani a bőrt. Egyes országúti kesztyűk hosszabb (csukló fölé érő) mandzsettával rendelkeznek, hogy megakadályozzák a hideg levegő behatolását, ami különösen hasznos, ha hidegebb időben tekersz.

Ezzel szemben a hegyvidéki, gyakran nyílt terepre szánt téli kesztyűknek, ahol szelesebb vagy sárosabb az idő, jó szélvédelemmel kell rendelkezniük és vízállónak kell lenniük, vagy vízszigeteléssel kell rendelkezniük az eső, a hó vagy a sár ellen. A hegyi utakon való kerékpározás, különösen lejtőzés során, elősegíti a hideg szélnek és az alacsonyabb hőmérsékletnek való nagyobb kitettséget, ezért az MTB téli kesztyűk gyakran vastagabb hőszigeteléssel rendelkeznek. Mivel az MTB-útvonalak általában nagyon technikásak, ami növeli az esések és az ágakkal, sziklákkal vagy más akadályokkal való érintkezés kockázatát, a téli kesztyűk ezért rendelkezhetnek olyan párnázással, amely jól csillapítja a rezgéseket, megerősítésekkel a tenyér belső oldalán, gumibetétekkel a biztosabb fogás érdekében és extra védelemmel az ujjak számára a pályán lévő akadályokkal való érintkezésből eredő kopás és sérülés ellen.

A téli kerékpáros kesztyű párjainak száma vs. hőmérsékleti tartomány

A téli kerékpározáshoz viselendő kesztyűpárok száma attól függ, hogy milyen hőmérséklettartományban tervezel kerékpározni, és mennyire érzed a meleget.

Nagyon hideg hőmérsékleten (-10°C és az alatti hőmérsékleten) érdemes megfontolnod a vékonyabb belső kesztyű viselését alaprétegként és vastagabb külső kesztyű viselését a maximális szigetelés érdekében. Rendkívül hideg időben érdemes fontolóra venni a kézmelegítővel ellátott kerékpáros termokesztyűket, hogy tovább fokozzák a komfortérzetet és megakadályozzák a kihűlést.

A -1°C és -10°C közötti hőmérséklet-tartományban a szilárd hőszigeteléssel és szélvédelemmel rendelkező kesztyűk elengedhetetlenek. Ha nagyon szeles az idő, egy extra pár vékonyabb belső kesztyű segíthet a hőkomfort fenntartásában.

Hideg napokon (0°C és kissé magasabb hőmérsékleten) elegendő egy pár vastagabb szigetelőréteggel ellátott kerékpáros kesztyű.

A téli kerékpáros kesztyű kiválasztása végső soron a te személyes preferenciáidtól, a kerékpározási stílusodtól és azoktól a körülményektől függ, amelyek között kerékpározni szándékozol. Fontos, hogy olyan modellt találj, amely a leginkább megfelel az igényeidnek és magas szintű kényelmet biztosít a téli kerékpározás során. Zord és hideg időben válaszd olyan megbízható márkák téli kerékpáros kesztyűit, mint a Fox Racing, Northwave, SILVINI, 100%, Alé, Dakine, POC és a ZIENER, amelyeket megtalálod a Sportano.hu online sportüzlet kínálatában.

Polecane produkty