Termikus fehérnemű télire – hogyan működik és miért érdemes? Hogyan válasszuk ki a legjobb termikus alsóneműt nők, férfiak és gyermekek számára?

Sylwia Stwora-Petela 05.12.2022

Egy kényelmes és funkcionális termo alsónemű a módja annak, hogy a téli szabadtéri tevékenységek során meleg és száraz maradjon. A téli termál alsónemű jól használható a hegyekben való szabadidős sétákhoz, alpesi hegymászáshoz, túrázáshoz, havas játékhoz a gyerekekkel, kerékpározáshoz, futáshoz vagy síeléshez. Tudja meg, hogyan működik a termo alsónemű, miért van szüksége rá, és mit kell figyelembe vennie vásárláskor.

Mi az a termo alsónemű és hogyan működik?

A termikus fehérnemű egy alapréteg, amely hosszú ujjú póló, felső, melltartó, boxeralsó, nadrág, leggings vagy egy szett (általában hosszú ujjú és hosszú szárú nadrág) formájában. A normál vagy sportruházat alatt viselik, hogy megfelelő mennyiségű meleget és szigetelést biztosítson a kedvezőtlen időjárási viszonyok ellen. Leggyakrabban merinógyapjúból vagy szintetikus szálakból (általában poliamidból és polipropilénből) készül. Nagyfokú rugalmasságának köszönhetően garantálja a testalkathoz való alkalmazkodást és a mozgásszabadságot. Egyes outdoor ruházati gyártók saját innovatív anyagokat fejlesztettek ki, amelyekből nemcsak alsóneműk, hanem termoruházat is készül, mint például a Thermolite®, Polartec® vagy Dryarn®.

A termoaktív alsóneműnek két fő feladata van – a hőszabályozás és a felesleges nedvesség elvezetése a bőrről, így elkerülhető a hipotermia (a részletekért lásd az útmutatót: hipotermia, minden a hipotermiáról). A termoréteg viselésével a szigetelő rétegek hatékonyságát is növeled – nem képződik nedvesség, így nem érzed magad nyirkosnak. A kiváló minőségű termo alsónemű ezüstionokkal is fel van szerelve, amelyek magas antibakteriális tulajdonságokat garantálnak. Ezáltal elkerülhető a kellemetlen szagok és baktériumok kialakulása, ami különösen fontos, ha Ön bármilyen allergiás reakcióban szenved. Ha a téli öltözékhez egy réteg termo alsóneműt adsz hozzá, például egy szigetelt leggings és egy vékony póló formájában, az garantálja, hogy még a leghidegebb nap is melegebb és kellemesebb lesz.

Termoaktív alsónemű és termo alsónemű – a különbségek

A termo alsóneműk elsődleges szerepe, hogy segítsenek a hőszabályozásban a nagy intenzitású edzés során, és optimális szinten tartsák azt, valamint hogy elvezessék a felesleges nedvességet a testtől. A termikus fehérnemű viszont a hő megtartására szolgál, és leginkább szabadidős tevékenységekhez vagy akkor alkalmas, ha hosszú ideig tartózkodik egy helyen, és hideg napokon kényelmesen kell tartania magát. A termo alsóneművel ellentétben a termo alsónemű nem engedi a bőrt szabadon lélegezni, ezért nem garantálja a szárazságot minden körülmények között, ezért nem alkalmas intenzív fizikai aktivitáshoz.

Hogyan és mikor viseljek termo alsóneműt?

A téli időjárásra való öltözködés aranyszabálya a réteges öltözködés, vagy az úgynevezett „hagyma”, és a két vastag helyett több vékonyabb réteg viselése. Ha napközben túl meleg lesz, vagy ha az edzés intenzitása megnő, egyszerűen levehet egy réteget, és visszaveheti, amikor szüksége van rá. Ez melegen és szárazon tartja Önt, akár a hegyekben túrázik a hóban, akár síel vagy snowboardozik. Ebben a felállásban a termikus fehérnemű a bőrhöz legközelebbi alapréteg. Ezen felül van egy melegítő réteg és egy külső réteg, amelynek víz- és szélállónak kell lennie, hogy megvédjen a csapadéktól és a hidegtől. Bár a legtöbb termo alsóneműt úgy tervezték, hogy ruházat alatt viseljék, önálló ruhadarabként is viselhető.

A hőálló aktív alsónemű télire mindenféle fizikai tevékenységhez alkalmas: hegyi túrázás, hegymászás, trekking, futás, kerékpározás, síelés, snowboardozás vagy korcsolyázás, sítúra vagy nordic walking stb. Sportolóknak tervezték, de fizikai munkához vagy alkalmi ruhák alá is viselhető nemcsak hideg időben, hanem késő ősszel vagy kora tavasszal a hidegebb napokon is.

Merinó vagy szintetikus alapréteg – melyik a jobb?

A termikus alsóneműket leggyakrabban új-zélandi merinógyapjúból vagy szintetikus anyagokból gyártják, mivel ezek a szövetek magas hőszabályozó tulajdonságokkal rendelkeznek, hatékonyan elvezetik a nedvességet és gyorsan száradnak. Egyre több alsóneműt gyártanak mindkét anyagból, egyesítve azok legfontosabb előnyeit.

Merino termikus fehérnemű

A merinó gyapjú, vagy merinó gyapjú egy nagyon puha és aktív természetes szál, amely alacsony súly mellett magas szintű hőkomfortot biztosít, ugyanakkor nagyon jól elvezeti a nedvességet a bőrről, ezért rendkívül hatékony az edzés során. Az új-zélandi merinó gyapjú antibakteriális és ellenáll a kellemetlen szagok kialakulásának, így a belőle készült termo alsónemű hosszabb ideig hordható anélkül, hogy cserélni vagy mosni kellene, és allergia esetén is. A hátránya a lassabb nedvességelvezetés a szintetikus termikus fehérneműkhöz képest. Érdemes azonban megemlíteni itt a magas nedvességfelvételt (saját súlyának akár 35%-át), miközben magas hőszabályozó tulajdonságai megmaradnak. Tudjon meg többet a következő útmutatóból: Merinó gyapjú – mi az, milyen tulajdonságokkal rendelkezik és hogyan kell ápolni.

Szintetikus anyagokból készült termoaktív alsónemű

A szintetikus alsónemű elsősorban poliészterből készül, amely tökéletesen és gyorsan elvezeti a felesleges nedvességet, rosszul szívja fel a vizet, ellenáll a mechanikai sérüléseknek (különösen a nejlon hozzáadásával), és nagyon jól alkalmazkodik a test alakjához (különösen az elasztán hozzáadásával, amely nagy rugalmasságot biztosít). Ráadásul a szennyeződésekkel és a penésszel szembeni nagyfokú ellenállóképességének köszönhetően könnyen ápolható, és széles színválasztékot kínál. Ezenkívül gyorsabban szárad, mint a gyapjú. A szintetikus alsóneműk kevésbé nyúlnak és nem gyűrődnek könnyen, így nem kell minden alkalommal kivasalni, amikor síelni vagy túrázni megy.

Mit kell figyelembe venni, amikor téli termo alsóneműt vásárolok?

A női, férfi vagy gyermek termo alsónemű kiválasztásakor fontos, hogy odafigyeljen a megfelelő méret kiválasztására. Szorosan és jól illeszkedjen a testhez, hogy ne okozzon kényelmetlenséget a felesleges anyag miatt (útban lesz és összegabalyodik), illetve ne akadályozza a mozgást és ne keltsen nyomásérzetet pl. a hónaljban vagy a nyak területén a túl kicsi méret miatt. Kerülje a durva vagy kényelmetlen varrásokkal rendelkező modelleket, hogy elkerülje az irritációt és a dörzsölődést. Ez különösen fontos a téli nadrágok, leggingsek vagy thermo leggingsek esetében, mivel a combok belső oldala meglehetősen érzékeny, és könnyen megsérülhet, ha hosszú ideig kényelmetlen ruhadarabokat visel. A flatlock varratok, amelyek nagyon laposan fekszenek, jó választás lehet.

Válasszon téli termo alsóneműt is, amely a jobb légáramlás érdekében hálós panelekkel vagy body mapping technológiával rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az anyagot az emberi test megfelelő szerkezetű, vastagságú, tömörségű és légáteresztő képességű zónáihoz igazítják.

Az anyag vastagsága szintén fontos tényező a téli termoaktív alsónemű kiválasztásakor – igazítsa azt az időjárási körülményekhez (minél vastagabb, annál jobban teljesít a hideg időben), és vegye figyelembe a nedvszívás mértékét a fizikai aktivitás intenzitásától függően.

A leggyakrabban közvetlenül a bőrön, a hagymás ruházat első rétegeként viselt téli termo alsónemű biztosítja a megfelelő hőszabályozást és a felesleges nedvesség hatékony elvezetését. Ez azt jelenti, hogy akár magashegyi hegymászásról, futásról vagy síelésről van szó, még nagyon nehéz időjárási körülmények között is kényelmesen érezheti magát. A Sportano.hu sportboltban a legjobb női, férfi és gyermek termo alsóneműket találja a vezető márkáktól, mint például X-Bionic, Icebreaker, La Sportiva, CMP, Columbia, DYNAFIT, Smartwool, Peak Performance, Ortovox, Viking, Roxy vagy 4F.

Polecane produkty