Hogyan állítsd be snowboard kötésedet? A legfontosabb információk és tippek

Sylwia Stwora-Petela 08.02.2024 ( 09.02.2024 )

A snowboard kötések beállításának ismerete nemcsak a kényelem és a biztonság, hanem a precíz snowboardozás szempontjából is fontos. Ha még csak most kezdesz snowboardozni, velünk megtanulhatod, milyen kötéstípusok léteznek, mit jelentenek a goofy és a regular kifejezések, és hogyan állíthatod be snowboard kötésedet a megfelelő távolság és lábszög figyelembe vételével.

A snowboard kötések típusai

Amikor snowboard kötésekről van szó, alapvetően kemény és lágy kötésről beszélhetünk. Az első típust freecarvingra vagy szlalomra, azaz nagy sebességgel történő snowboardozásra tervezték, így elsősorban a versenyzők és a profi snowboardosok használják. A lágy snowboard kötéseknél, amelyeket többek között freeride-ra és freestyle-ra használnak, három típus létezik:

  • strap-in – a leggyakoribb puha kötéstípus. Tanuláshoz és szabadidős snowboardozáshoz használják. Egy merev sarokból (úgynevezett highbackből vagy kanálból) és két fogazott, csattal rögzített pántból (úgynevezett pumpából) áll. A pántok a kötés méretének beállítására szolgálnak, és többek között a csizma kicsúszását hivatottak megakadályozni. Az egyik a boka tájékán, a másik a lábujjak magasságában található. Az úgynevezett kanál a kötés hátsó részén található, és különösen fontos a backside snowboardozásnál (arc és törzs pozíciója háttal van a lejtőnek). A strap-in kötés hátránya, hogy a bakancs bekapcsolásakor a pántokat teljesen ki kell bontani;
  • step-in a pántok helyetti szerkezet egy speciális csapot tartalmaz, amely kompatibilis a speciális bakancsokkal. A csapot egyszerűen csak be kell csíptetni a talpban lévő lyukba, így ez a fajta snowboard kötés gyors és egyszerű megoldást nyújt. Alkalmas mutatványok, például ugrások stb. nélküli szabadidős snowboardozásra;
  • hibrid – mindkét snowboard kötéstípus tulajdonságait egyesíti, és általában a hozzá illő snowboard bakancsokkal együtt használandó. Előnyei közé tartozik, hogy nem kell lecsatolni a pántokat, ami kényelmet és gyors felcsatolást jelent.

A snowboardok-kötéstartók típusai 

Egy másik fontos szempont a snowboard kötések beállításakor a megfelelő rögzítési rendszer használata, amelyek különböző kialakításúak és célúak lehetnek. A piacon az alábbi típusok vannak jelen:

  • 4×4 tárcsa – a klasszikus és legrégebbi rögzítési rendszer, amely 3 fokos lépésekben állítja be a kötés szögét. A kötés négy behelyező csavarral (kötésenként 4 lyuk) rögzíthető a deszkához egy kör alakú tárcsának a deszka felületére történő rögzítésével.
  • 3×3 tárcsa – az előző típusú rögzítéshez hasonló elven működik, azzal a különbséggel, hogy három csavarral kerül rögzítésre a deszkához;
  • ESTa Burton által szabadalmaztatott rendszer, amelyben a behelyező csavarokat egy sín helyettesíti. Két csavarral van rögzítve. Az EST rendszer a Burton által szabadalmaztatott rendszer, a sínt egy olyan sín helyettesíti, amely két csavarral kerül rögzítésre. Annak köszönhetően, hogy a sín puha talppal van ellátva, a snowboardos jobb érzést és nagyobb kontrollt nyer sportolás közben a deszkán.

Goofy vagy normál? A snowboard kötések beállításának módja 

Mielőtt elkezdenéd beállítani a snowboard kötésedet, végezz egy kis tesztet a vezető láb meghatározásához, amelyből megtudhatod, hogy a lábad hogyan helyezkedik el a deszkán – goofy vagy normál módon. Az első pozícióban a jobb lábad van elöl, a másodikban a bal. Hogy lásd, hogy a te esetedben mi a helyzet, lépj egy csúszós felületre, és kezdj el csúszni, miközben figyeled, hogy melyik lábad mozog előre előbb. Alternatív megoldásként állj rá mindkét lábaddal, és kezdj el előre dőlni, amíg el nem veszíted az egyensúlyodat – figyeld meg, melyik lábaddal akartad tompítani az esést. Annak kell lennie annak, amelyik elöl helyezkedik el a deszkán. Ez a teszt segít a kötés helyes beállításában, de nem jelent végső útmutatást, mivel néhány lejtőzés után rájöhetsz, hogy mégis inkább meg szeretnéd cserélni a vezető lábadat.

Hogyan állítsd be snowboard kötésedet?

 

A snowboard kötések helyes beállításához olyan szempontokra kell összpontosítanod, mint a lábak távolsága, a lábak szöge a deszkához képest, valamint a pántok hossztartománya. Készítsd elő a csavarhúzódat, és kezdjünk hozzá.

Stance, avagy a kötések közötti távolság a deszkán 

A kötések távolsága a deszkán többek között a kényelemre, a stabilitásra, a manőverezőképességre és a deszka feletti kontroll szintjére van hatással. Az állás nagyon egyéni kérdés, ezért nincs univerzális módszer a beállítására. Általánosan elfogadott az az elv, hogy a kötéseket vállszélességben vagy néhány centiméterrel szélesebben szereljük fel, vagy olyan távolságot válasszunk, amely megfelel az, egy enyhe lépés során lévő természetes testhelyzetünknek. Alternatív megoldásként végezhetsz egy szabad ugrást, és leellenőrizheted, hogy a leérkezés után hogyan helyezkedik el a lábad – állítsd be a kötéseket ebben a távolságban. Ha a snowboardod hossza megfelelően be van állítva, akkor a középső betétekkel beállíthatod a lábad közötti távolságot. Érdemes több beállítást is kipróbálni, és kiválasztani a kötések közötti optimális szélességet a kényelem és a mozgásszabadság érdekében a lejtőn és a pályán egyaránt.

A kötésszögek beállítása  

A kötés felszerelésekor és beállításakor a lábaknak a deszkához viszonyított szöge egy másik fontos szempont, amelyet többek között olyan tényezők befolyásolnak, mint a testalkat, a képességek vagy a vezetési stílus (freestyle, carving/racing, freeride). Feltételezhető, hogy az úgynevezett kacsa, vagyis az a pozíció, amelyben a lábujjak kissé kifelé mutatnak, kezdetben bevállhat. A snowboardozás elsajátítása során azt a szabályt is alkalmazhatod, hogy az első lábfejed 30 fokos szögben, a hátsó lábfejed pedig 15 fokos szögben álljon. Annak ellenőrzésére, hogy a kötés szögei optimálisak-e a te számodra, végezhetsz néhány guggolást és ugrást, miközben megpróbálod a testsúlyodat a sarkadra és a lábujjaidra vagy inkább az egyik lábadra áthelyezni, és figyeld, hogy jelentkezik-e bármilyen kellemetlenség.

A highback beállítása

A highback, vagyis a népszerű kanál lehetővé teszi a megfelelő pozíció felvételét, a lábfej hátuljára gyakorolt nyomás növelését/csökkentését, és ezáltal a nagyobb/alacsonyabb sebességű snowboardozást, valamint a menetstabilitás befolyásolását. A snowboardos kalandod kezdetén érdemes a highback megemelt pozícióját használni, amely optimálisabb támaszkodó testhelyzetet biztosít, aminek köszönhetően könnyebben tudod irányítani a deszkát. Ha nehezen tartod a pozíciódat, és gyakran dőlsz hátra, megpróbálhatod úgy beállítani a kanalakat, hogy az első magasabb szögben legyen beállítva, mint a hátsó.

A setback beállítása 

Ez a paraméter a kötéseknek a deszka orrától (nose) és farától (tail) való távolságára vonatkozik, és a kötések 1-2 betétjének hátrafelé (közelebb a deszka hátsó széléhez) történő mozgatását jelenti. Ez segít a dinamikusabb és agresszívebb snowboardozásban (pl. kanyaroknál), valamint a snowboard jó irányíthatóságának megőrzésében a porhavon való snowboardozás során. Kezdő snowboardosok számára a szimmetrikus kötésbeállítás ajánlott.

A szabályozó pántok beállítása 

A megfelelően beállított pántok biztosítják, hogy a cipő szorosan illeszkedjen a lábhoz. A pántoknak egyenletesen kell alátámasztaniuk a cipőt, hogy ne legyen laza vagy kellemetlen a túl szoros rögzítés.

Hogyan ellenőrizd a snowboard kötésed helyes beállítását?

Annak leellenőrzéséhez, hogy helyesen állítottad-e be a snowboard kötésedet, fektesd a deszkát például egy szőnyegre vagy más puha felületre, és lépj bele a kötésbe. Ezután hajlítsd be a térdet, és végezz néhány guggolást és más, a terepen való snowboardozást imitáló mozdulatot. Ha mindegyikben kényelmesen érzed magad, akkor a kötés helyesen van rögzítve. Kényelmetlenséget érzel? Próbáld meg újra beállítani a kötéseket, amíg meg nem találod a számodra optimális beállítást.

 

Mint láthatod, a snowboard kötések beállítása néhány kulcsfontosságú alapelv ismeretét igényli, de nem bonyolult folyamat. Mivel a kötések helyes felszerelését és beállítását erősen befolyásolják az egyéni preferenciák, érdemes ezt magad elvégezned, hogy maximalizáld a snowboardozás közbeni kényelmet és biztonságot.

Polecane produkty