Jóga kezdőknek – miért érdemes, mit nyújt a jóga, kinek való? Minden a jógáról

Sylwia Stwora-Petela 14.09.2022

Nemrég kezdett el érdeklődni a rendkívül népszerű jóga iránt, és szívesen elkezdené gyakorolni? Valóban érdemes jógázni? Milyen előnyei vannak, és kinek lenne megfelelő? Erről mindent megtudhat a kezdőknek szóló jógaútmutatónkban.

Jóga – meghatározás. Mi a jóga és mik a gyökerei?

Maga a jóga (yoga) szó a szanszkrit nyelvben igát jelent, ami a test és az elme együttműködésének a növekedést elősegítő rendezéseként értelmezhető, vagy egyesülést, ami a testi és szellemi szféra egységeként fordítható.

A jóga egy több ezer évvel ezelőtt Indiában kifejlesztett filozófiai rendszer, amely a test, a szellem és az elme egységének elérésére összpontosít, többek között önfejlesztés, meditáció és aszkézis révén. A jóga atyjának Patandzsált (Patandzsali), egy indiai tudóst tartanak, akinek 194 versből álló Yogasutra című művét tekintik a jóga gyakorlásának alapjának. Szerinte „a jóga a tudat jelenségeinek megfékezése”.

A spirituális dimenzió és az etikai elvek mellett a jógában fontos a testiség, azaz a test és az elme megdolgozása, amelyhez ászanákat (testtartásokat) és pránajámát (légzéstechnikát) használnak. A jóga a precizitásról és a mozgás szinkronizálásáról szól a légzéssel. A modern megközelítés a jógát az egész test számára számos előnnyel járó edzőrendszerként kezeli.

Jóga kezdőknek, avagy kinek való? Kinek ajánlott a jóga?

A közhiedelemmel ellentétben nem kell rugalmas testtel rendelkeznie, nem kell erősen nyújtózkodnia, és nem kell tudnia fejre állni ahhoz, hogy elkezdje a jógát gyakorolni. Igen, ezek a tulajdonságok és készségek segítenek a gyakorlásban, de nem nélkülözhetetlenek, és senki sem követeli meg őket egy kezdő jógitól/jóginitől. A jóga gyakorlatilag mindenki számára alkalmas, kortól, nemtől, testsúlytól vagy fittségi szinttől függetlenül. Tökéletes, ha növelni szeretné a mozgásterjedelmét, dolgozni a rugalmasságán, erősíteni az izmait és az ízületeit, csökkenteni a hátfájást (ami többek között a kevés mozgásból és a mozgásszegény életmódból ered), korrigálni a tartáshibákat, vagy feszes és rugalmas testet szeretne.

A jóga remek módja annak, hogy ellazulj és elszakadj a mindennapi gondoktól, javítsd az önelfogadást és megtanulj uralkodni az érzelmeid felett (a szigorú mozdulatok végrehajtásának a légzéssel való szinkronizálásával belső egyensúlyra teszel szert).

A jóga azoknak ajánlott, akik szeretnének változtatni passzív életmódjukon és rendszeresen mozogni, de nem feltétlenül érdekli őket a futás, a súlyzós edzés vagy a fitneszórák. A jóga segít az emésztési problémákon (bizonyos ászanák „masszírozzák” a belső szerveket, javítva azok működését, ami segít megszabadulni a gyomorégéstől vagy a puffadástól) és a magas vérnyomáson (a kontrollált légzés és a nyugodt mozdulatok oxigénnel látják el a testet és javítják a véráramlást).

A jóga gyakorlása remek alapot nyújthat más sportágakhoz is, hosszú szünet után visszatérhet a fizikai aktivitáshoz, vagy egy profi sportoló edzésének változatos formájává válhat.

A jóga nem a legjobb választás az Ön számára, ha egyensúlyi problémái vannak (ha nem tudja megtartani egyes ászanák helyes technikáját, az sérülésekhez vezethet), ha előrehaladott csontritkulásban szenved, ha nem diagnosztizált hátfájása van, vagy ha fájdalmas a menstruációja (különösen a menstruáció első két napja alatt). Szeretné elkezdeni a jógagyakorlatokat a terhesség alatt? Kérdezze meg kezelőorvosát a lehetőségről, és ha nincs ellenjavallat, válasszon egy olyan órát, amelyet egy tapasztalt jógi vezet, aki megmutatja a megfelelő ászanákat.

A jógagyakorlás legfontosabb előnyei

A jógában a szisztematikusság a kulcs a számos egészségügyi előny eléréséhez, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. Íme a jógagyakorlás legfontosabb előnyei:

  • jobb teljesítmény és fittség;

  • meghosszabbítja a gerincet, kinyitja a bordakosarat és javítja a testtartást;

  • A hát- és ízületi fájdalmak csökkentése vagy teljes megszüntetése;

  • a helyes légzéstechnika és a test jobb oxigénellátásának fejlesztése;

  • a koordináció és az egyensúly javítása;

  • nagyobb testtudatosság és mélyebb érzékelés;

  • az izmok és a csontok erejének és állóképességének erősítése (csontritkulás kockázatának csökkentése);

  • fokozott rugalmasság, mobilitás és hajlékonyság;

  • a szív- és érrendszer (pl. vérnyomásszabályozás), a légzőrendszer (megnövekedett tüdőkapacitás), az endokrin rendszer és a belső szervek javítása;

  • az emésztési folyamatok javítása;

  • javult a bőr állapota – feszesebb;

  • a toxinok, szabad gyökök és káros anyagcseretermékek kiválasztásának javítása;

  • az öregedési folyamat késleltetése;

  • felgyorsítja az anyagcserét és támogatja a zsírcsökkentést és a testalkat javulását;

  • az érzelmek jobb kontrollja;

  • a belső egyensúly elérése;

  • relaxáció, stressz és feszültség csökkentése;

  • szünet a mindennapi problémáktól, és az „itt és most”-ra való összpontosítás;

  • az önkép javítása.

A jóga karcsúsít?

A jóga nem olyan tevékenységforma, amely a kalóriaégetésre összpontosít, mint az aerob edzés, így rövid távon nem fog látványos fogyási eredményeket produkálni. A kiegyensúlyozott étrenddel (pl. a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának korlátozásával) kombinált rendszeres gyakorlás azonban hosszú távon segít a súlycsökkentésben, az úgynevezett jojó-effektus kockázatának csökkentésében, a sziluett karcsúsításában vagy az izmok szép körvonalainak kialakításában anélkül, hogy félni kellene a túlfejlődéstől. Annak köszönhetően, hogy az ászanák nagy mennyiségű izmot aktiválnak, az anyagcsere fokozódik, ami elősegíti a zsírégetést és a fogyást. Ezenkívül a jóga azáltal, hogy jobban tudatosítja a testét, megnyugtatja Önt, mentális egyensúlyt teremt és csökkenti a stressz-szintet, segít abban, hogy nagyobb kontrollt gyakoroljon az olyan rossz szokások felett, mint például az, hogy mit és mennyit eszik, amikor stresszes.

Jóga kezdőknek lépésről lépésre

Kezdetnek tűzz ki magad elé egy olyan célt, amelyet képes leszel elérni, például: „Naponta 5 percet fogok jógázni”. Döntsd el, hogy egyedül fogsz-e gyakorolni az online források segítségével, vagy elmész egy jógaiskolába/stúdióba, mert jobban szeretnéd, ha valaki tapasztalt vezetne be téged ebbe a gyakorlatrendszerbe. Vásároljon jógamatracot (további információkért lásd alább), és válasszon kényelmes, funkcionális sportruházatot. Az utolsó étkezést edzés előtt 2 órával fogyassza el, ha az könnyen emészthető, vagy 4 órával előtte, ha nehéz ételekről van szó.

Ha otthon edz, alakítson ki egy megfelelő helyet, ahol nyugalomban lehet (kerülje a zavaró tényezőket – kapcsolja ki a tévét/rádiót/számítógépet, némítsa le a telefonját), és ahol teljes mozgásszabadságot biztosít. Az elején jól jön egy tükör, hogy szemmel tarthassa, hogy helyesen helyezkedik-e el a teste. Minden ülést kezdjünk rövid meditációval (3-5 perc) keresztbe tett lábakkal (szemek csukva, kezek a combokon, karok lazán, hát egyenes). Koncentrálj a légzésedre, próbálj megnyugodni és elvonatkoztatni a mindennapi problémáktól. Szánj időt, végezd az ászanákat óvatosan és körültekintően, ne teljes erőbedobással (hagyj egy kis tartalékot a mozgás során, hogy a tested fokozatosan hozzászokhasson az új pozíciókhoz).

A jógaórát a Savasana, azaz a holttest pózzal fejezd be. Feküdjön a hátára úgy, hogy a háta a szőnyegnek támaszkodjon. Egyenesítse ki a lábát, és lábujjaival mutasson kifelé. Egyenesítse ki a karját, és finoman távolítsa el a testétől. Csukja be a szemét, és kezdjen el mélyen ki- és belélegezni. Maradjon ebben a helyzetben legalább 5 percig.

Ha csoportos órán veszel részt, figyelmesen hallgasd az utasításokat, kérdezd meg az oktatót, ha kétségeid vannak, és ne versenyezz másokkal.

Gyakorold a jógát kezdőknek heti 2 alkalommal 5-15 percig. Ha lehetséges, növelje a foglalkozások gyakoriságát vagy idejét (pl. heti háromszor 40-50 percig gyakoroljon).

Online jóga vagy „élő” órák oktatóval?

Ha nincs tapasztalata a jógával kapcsolatban, vagy kevéssé képzett személy, akkor célszerű egy képzett jógaoktató/tanár irányításával kezdeni a gyakorlást, aki bevezet a gyakorlatok rejtelmeibe, rámutat azokra az ászanákra, amelyek pozitívan hatnak a betegségeire/betegségeire, folyamatosan korrigálja a hibákat, és segít elkerülni a sérüléseket. Nézz meg néhány iskolát és jógát, hogy képet kapj arról, hol és kinek a keze alatt érzed magad a legkényelmesebben, képes vagy belső békét, elégedettséget és energiát szerezni a következő tevékenységhez, és maguk a gyakorlatok nem járnak kellemetlenséggel vagy fájdalommal.

Ha különböző okokból inkább otthon szeretne gyakorolni, és a lakóhelyén nincs bevezető óra vagy jógastúdió, akkor keressen videókat a YouTube-on „jóga kezdőknek” címmel. Keress egy olyan jógit/jóginit, aki széleskörű tudást és tapasztalatot oszt meg veled közérthető módon, és akivel jól érzed magad, és teljes tudatossággal gyakorolhatsz. Választhatsz átfogó online jógakurzusokat kezdőknek is, amelyek lépésről lépésre megmutatják, hogyan gyakorolhatod a jógát otthon, tanár segítsége nélkül.

A legnépszerűbb ászanák kezdők számára. Minden a jóga alapgyakorlatairól

A jógakaland elején nyugodt és látszólag egyszerűnek tűnő testtartásokat fogsz végezni, de ne csüggedj, még akkor sem, ha a következő edzésen monotonnak érzed majd magad. A megfelelő technika és a helyes légzés kifejlesztése a siker kulcsa az olyan bonyolultabb gyakorlatok felé vezető úton, mint a twine, a lótuszvirág vagy a skorpió póz.

Melyek a legnépszerűbb ászanák kezdők számára?

  • babapozíció – nagyszerű fejfájás, a vállak, a nyaki és a mellkasi gerinc feszültsége ellen;

  • Macskahát – segít enyhíteni a gerincre nehezedő nyomást, rugalmasabbá és hosszabbá teszi a gerincet;

  • Fejet lefelé fordított kutyapozíció – segít erősíteni a vállakat, a hátat és a lábakat.

  • plank pozíció (más néven plank) – a has-, hát- és csuklóizmok erősítésére szolgál;

  • Kutyapóz felemelt fejjel – ez jó módja a mellkas megnyitásának, és így a test jobb oxigénellátásának, valamint a gerinc nyújtásának;

  • Fa póz javítja az egyensúlyt, megnyitja a mellkast és a csípőt, meghosszabbítja a gerincet, erősíti a láb- és hasizmokat;

  • Székhelyzet, más néven napüdvözlet – pozitív hatással van a testtartásra és erősíti a nagy izomcsoportokat (lábak és hát);

  • Tetem póz (Savasana) – célja, hogy ellazítsa az egész testet, segít megszabadulni a feszültségtől és a fáradtságtól.

Tudj meg többet a kezdőknek szóló ászanákról és azok végrehajtásáról a Jóga testtartások című cikkünkben.

Hogyan készítsd elő a jógateredet, milyen felszerelésre és ruházatra lesz szükséged?

Annak érdekében, hogy a jógagyakorlat kényelmes és biztonságos legyen, és lehetővé tegye a kívánt eredmények elérését, érdemes már a kezdetektől fogva gondoskodni a megfelelő felszerelésről és öltözékről. Kezdd egy jógamatraccal, amely megfelelő párnázottságot és stabilizációt biztosít az egyes ászanák végrehajtása során, és szigeteli a testedet a táncparkettől/padlótól. Cikkünkben megtalálod a jóga típusának és edzettségi szintjének megfelelő szőnyeg kiválasztásának szabályait: Melyik jógamatracot válasszuk?

Kezdetben érdemes beruházni olyan felszerelésekbe is, mint például egy boka (hogy segítsen a hajlításos testtartások vagy egyensúlygyakorlatok végrehajtásában) és egy jógaszíj (hogy növelje a mozgástartományt), amelyek megkönnyítik az egyes ászanák végrehajtását. Ahogy telik az idő, a tapasztalat növekszik, és különböző jógafajtákat próbálsz ki, vásárolhatsz jógahengert, meditációs párnát vagy görgőt és golyókat az önmasszázshoz.

Ha jógaruházatról van szó, válasszon rugalmas anyagból készült, jól illeszkedő ruhadarabokat, hogy minden helyzetben teljes mozgásszabadságot biztosítson. Kerülje a túl szűk vagy túl széles ruhákat – az előbbiek korlátozhatják a mozgást és kidörzsölődést okozhatnak, az utóbbiak pedig összegabalyodnak és veszélyes helyzetekhez (pl. megbotláshoz) vezethetnek. A női jógaöltözet állhat például hosszú vagy 7/8-as leggingsből, felsőből és sportmelltartóból vagy egy speciális, hosszú ujjú bodyruhából. A férfiak pulóverben és rövidnadrágban vagy pólóban és rövidnadrágban gyakorolhatnak. Fontos, hogy a ruházatnak ne legyenek kiálló elemei, például kapucni, csatok vagy laza zsebek, amelyek egy bizonyos pozíció felvétele során beakadhatnak.

Az ászanákat mezítláb vagy csúszásmentes, ötujjas jógazokniban végezzük, hogy jól tapadjunk a szőnyegen, és hogy stimuláljuk a lábakban található receptorokat.

Hogyan kezdjünk el jógázni – összefoglaló

A kezdőknek szóló jóga ideális módja annak, hogy gondoskodj a fitt testről és elméről, és jobban megismerd önmagad. Ne feledje, hogy a saját tempójában gyakoroljon, figyeljen a teste jelzéseire, és ne hasonlítsa magát senkihez. Tegye meg a kezdeti lépéseket a jóga alapelvei szerint, kezdve az egyszerű ászanákkal és a helyes légzéspálya megtanulásával. Ne hagyja magát elkeseríteni a kudarcok miatt, mivel a kezdőknek szóló jóga egy fokozatos folyamat, amelynek célja, hogy segítsen a megfelelő technika kifejlesztésében, a korlátoktól való megszabadulásban és a képességek növelésében. A gyakorlatok pozitív hatásának első jelei minden bizonnyal jó ösztönzést jelentenek arra, hogy elmélyülj a gyakorlatban, és új ászanákat vagy jógafajtákat próbálj ki: Ashtanga, Hatha, Bikram vagy Vinyasa jóga.

Polecane produkty