Túrabotok – 2024-es rangsor

Łukasz Czubak 12.04.2024 ( 15.04.2024 )

A túrabot olyan felszerelés, amely manapság a túrázás „kötelező kelléke”. Sok túrázó és túrázni vágyó már annyira megszokta a használatát, hogy egyáltalán nem indulnak útnak nélküle. Az outdoor márkák folyamatosan fejlesztik termékeiket, így a piacon számos érdekes, új technológiákat tartalmazó változat érhető el. Hogy megkönnyítsük a választást, összeállítottunk egy listát, amely a Sportano.hu webáruház kínálatában szereplő, legérdekesebb modelleket tartalmazza. Íme a legjobb túrabotok 2024-es rangsora.

1. LEKI Black Series Carbon túrabot

Ez a hibrid modell a könnyű, mégis tartós felszerelést kereső hegyi szerelmeseknek fog nagyon tetszeni. A LEKI Black Series Carbon túrabot két kiváló minőségű alkotóelem kombinációjából készült: a felső rész HTS 6.5 alumíniumból, míg az alsó és a középső rész kemény szénszálból. Alacsony súlya (kb. 470 g/pár) miatt ez a bot nagyon kellemesen használható, amit különösen a hosszabb útvonalakon fogsz értékelni.

A LEKI Black Series Carbon túrabot egy 3 szegmensből álló modell. Összecsukott állapotban kevés helyet foglal, így hátizsákra csíptetve könnyen szállítható. A felhasználók dicsérik zökkenőmentesen működő Speed Lock 2 hosszbeállító rendszerét. A külső rögzítő csatok könnyen kezelhetők, még akkor is, ha ezt a műveletet kesztyűben végzed, ami azt jelenti, hogy a szegmensek hosszát menet közben a terep lejtéséhez igazíthatod.

A gyártó ezt a modellt kényelmes és tapintható parafa fogantyúval – Aergon Air Corkkal – látta el. Úgy tervezte, hogy biztos fogást nyújtson. A nyél meghosszabbítása habszivacsból készült, amely lehetővé teszi, hogy gyorsan megváltoztathasd a kezed helyzetét, ha nincs időd megrövidíteni a botokat. Ez a változat kemény karbid heggyel rendelkezik, amely szilárdan tapad a talajhoz.

2. GABEL IBEX XTS túrabot

Az IBEX XTS egy, az olasz GABEL márka kínálatából származó, 3 szegmensből álló túrabot. A gyártó ezt a modellt az innovatív „Snake Carbon” technológiára alapozta, ami egy szénszálakból és kevlárból álló, hétrétegű összetételű anyag felhasználását jelenti. Az eredmény egy szuperkönnyű (egy pár bot súlya körülbelül 342 g), mégis rendkívül tartós anyag. Nem mellesleg a súlyt 20%-kal lecsökkentették a tipikus karbonból készült modellekhez képest. A GABEL IBEX XTS összecsukható trekkingbotot 18%-kal nagyobb ütésállóság jellemzi, ezenkívül tartós, fokozott kopásállóságú karbid heggyel van ellátva, ami által ideális sziklás terepen való túrázáshoz.

A hibrid szegmenszár rendszer érdekes megoldást jelent. Kétféle mechanizmusból áll: Wired technológiából, azaz egy belső rögzítési rendszerből, amely egy minden modulon áthaladó kábelt alkalmaz, és a Fast Lockból – egy külső csatokon alapuló rögzítési rendszerből, amely lehetővé teszi a zökkenőmentes beállítást.

A GABEL IBEX XTS hegyi túrabot egyetlen gombnyomással nagyon gyorsan szétnyitható. Aki értékeli a kényelmet, annak a „SOFT Touring” fogantyús kivitel is tetszeni fog. Ezt a részt szándékosan hosszabbították meg, hogy különböző fogási lehetőségeket biztosítson, ami mellett a nyélhez rögzített kényelmes pántok speciális antibakteriális bevonattal rendelkeznek.

3. Black Diamond Trail Trek túrabot

Az amerikai Black Diamond márka Trail Trek modellje robusztus alumíniumból készült, és három masszív szegmensből áll. Kedvező súlya (kb. 480 g/pár) mellett a túrabot rendkívül strapabíró. A gyártó bevált technológiákkal látta el.

A FlickLock® állítási rendszer lehetővé teszi a hossznak a felhasználó magasságához való gyors és egyszerű állítását. A rendszer ergonomikusan kialakított külső rögzítő kapcsokat alkalmaz, amelyek még téli kesztyűben is könnyen kezelhetők.

A meghosszabbított fogantyú kellemes EVA habból készült, és úgy lett kialakítva, hogy a botot szükség esetén különböző magasságban is meg lehessen fogni. Bevált módszer a változó terepviszonyokra való gyors reagálásra.

Ennek a változatnak az előnye a nagyfokú sokoldalúsága. A túrabotnak az adott körülményekhez való jobb alkalmazkodása érdekében a gyártó a különböző talajtípusokhoz kialakított alternatív hegyet is mellékelt.

4. Viking Lumi Pro túrabot

A Viking Lumi Pro a 2 szegmensű botok családjának képviselője. Ez a viszonylag egyszerű kialakítású modell megbízhatóságáról híres, és kiváló stabilitást nyújt az úton. Ugyanakkor ez azok számára jelent megfelelő opciót, akiknek nincs szükségük olyan modellre, amelynek összehajtva minimálisak a méretei. Ez a hegyi túrabot karbonból készült – olyan könnyű anyagból, amelyet nagy merevség és keménység jellemez. Ennek eredményeképpen ennek a készletnek a súlya mindössze kb. 450 g.

A Viking Lumi Pro egy karbon trekkingbot, amely nagyfokú sokoldalúsággal rendelkezik. A túrázók mellett a sítúrázók is nagy előszeretettel használják. Ennek a modellnek a felhasználói értékelni fogják mind a könnyedén használható Fast Lock System mechanizmust, amely külső pattintókból áll és a szegmensek rögzítéséért felelős, mind pedig a rendkívül kényelmes, meghosszabbított fogantyút. EVA habbal van bélelve és úgy van kialakítva, hogy biztos fogást nyújtson, még akkor is, ha változtatod a kezed helyzetét. Az ösvényen való biztonságért a kemény villás hegy is felelős, amely a legkülönbözőbb terepviszonyokhoz alkalmas. A Viking Lumi Pro túrabot hótányérokkal állítható szöggel is rendelkezik. Jellegzetes színösszeállításának köszönhetően láthatóbbá válsz az ösvényen.

5. Fizan Prestige Antishock túrabot

A túrabotok gyártására szakosodott olasz Fizan márka sem hiányozhatott a listánkról. A Prestige Antishock modell három szegmensből áll, amely kiváló minőségű 7075-ös alumíniumból készült. A felhasznált anyagok nem csak nagy tartósságot, hanem ésszerű súlyt is garantálnak (kb. 460 g/pár). Ez a változat belső rúdrögzítő rendszerrel van ellátva, ami azt jelenti, hogy a szegmensek a velük szomszédos szegmensek elcsavarásával rögzülnek a helyükre.

A Fizan Prestige Antishock túrabot Flexy Internal rendszerrel van ellátva, amely a párnázottságért felelős, ami nemcsak a kényelmet növeli, hanem az egészségre is jó hatással van, mivel csökkenti az izmok és az ízületek megterhelését. Ergonomikus fogantyúja kellemes tapintású EVA habbal van ellátva, amely kényelmes fogást tesz lehetővé. A praktikus poliészter pánt megakadályozza, hogy a botok véletlenül meglazuljanak, ami a meredek terepen gyakran használt ösvényeken katasztrofális következményekkel járhat. Ez a bot kemény karbidheggyel van „felfegyverkezve”, amely biztos támaszpontot nyújt.

6. LEKI Khumbu AS túrabot

A LEKI Khumbu AS túrabot tartós alumíniumból (HTS 6,5 keménységű ötvözetből) készült. A népszerű 3 szegmensű kialakítás kompromisszumos megoldást kínál a használat közbeni stabilitás és a szállítás közbeni kényelem között. A német gyártó mérsékelt súlyú (kb. 568 g/pár) felszerelést hozott létre, amely szilárd támaszt nyújt a hegyi útvonalakon. A szegmensek gyors és biztos rögzítéséért a külső karokon alapuló, bevált Speed Lock+ rendszer felel. A tervezők egy olyan szabadalmat építettek bele, amely megakadályozza az anyacsavarok elvesztését.

Az Aergon CorTec profilozott fogantyúja ergonomikus elvek alapján készült. Annak köszönhetően, hogy természetes parafából készült, kellemes tapintású és megfelelő fogást biztosít. A markolatba integrált pánt bőrbarát és légáteresztő anyagból van kialakítva.

A túrázási kényelmet a legmodernebb DSS ütésgátló rendszer is fokozza, amely akár 40%-kal lecsökkenti a túrabot talajjal való érintkezésekor keletkező rezgéseket. Ez csökkenti az izmok és az ízületek megterhelését, ami az egészség szempontjából fontos.

7. GABEL Cilaos Lite túrabot

Szintén szerepel a listánkon a GABEL márka által kínált kedvező árú modell, a Cilaos Lite. Ez egy 3 szegmensből álló, alumíniumból készült felfelé tartó túrabot. Mérsékelt súlyával (kb. 516 g/pár) jó tartást biztosít a hegyi ösvényeken, emellett ellenálló is.

Ez a változat egy belső záró mechanizmussal (Light Locking System) van ellátva. A felhasználó kényelme érdekében a gyártó a botot ergonomikus, kellemes habszivacsból készült LM36-os fogantyúval látta el. A beépített állítható hurok megakadályozza, hogy a bot kicsússzon a kezedből. A tömör keményfém hegy nagyfokú stabilitást biztosít, a talaj tulajdonságaitól függetlenül.

8. Fizan Explorer túrabot

A Fizan Explorer túrabot azon túrázók számára lett kialakítva, akik egy jó hírű gyártó felszerelését keresik, de választásuk során elsősorban a vonzó ár vezérli őket. Az olasz márka univerzális konstrukciót választott, amely 3 alumínium szegmensből (tartós ötvözet: 7075) és a Flexy Internal System belső zárómechanizmusából áll. A botok beállítása a szegmensek megfelelő elforgatásával történik.

Ennek a botnak az előnye az alacsony súlya (kb. 460 g/pár), ami kényelmes használatot jelent. A Hard Grip+ gumi fogantyúk úgy lettek kialakítva, hogy kényelmes fogást biztosítsanak. A melléjük helyezett polipropilén pántok megakadályozzák, hogy a botok kiessenek a kézből. Ez a modell acél heggyel van ellátva, hogy a túrázóknak biztos támaszpontot nyújtson, bármilyen talajon is álljanak.

9. LEKI Cressida túrabot

A LEKI Cressida teleszkópos túrabot egy könnyű (kb. 474 g/pár) modell, amely kiváló minőségű HTS 6.5-ös alumíniumötvözetből készült. Ez a változat 3 szegmenssel rendelkezik, amely a külső karrendszeren alapuló Speed Lock 2+ mechanizmussal rögzül. A pólusokhoz egy speciális biztonsági eszköz tartozik, amely megakadályozza az anyacsavarok elvesztését. Ez a megoldás egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a beállítást, amit különösen télen fogsz értékelni, amikor vastagabb kesztyűt hordasz a kezeden.

Egy másik innováció az Aergon Air technológia. A LEKI márka szabadalma, amelynek köszönhetően a természetes parafából készült fogantyúk rendkívül kényelmesek és ergonomikusak, valamint nekik köszönhetően a kezek teljes ellenőrzésük alatt tarthatják a botot. Ezt a rendszert egészíti ki a Lock Security Strap Skin 4.0, amely megakadályozza a bot véletlen leejtését. A megfelelő tapadásért a villás Flex Tip felel.

10. Fizan Compact 4 túrabot

A Fizan Compact 4 túrabot egy négy rövid szegmensből álló modell, amelynek a kialakítása különösen azoknak a túrázóknak fog tetszeni, akik számára fontos a szállítás közbeni kényelem. A gyártó úgy döntött, hogy könnyű 7001-es alumíniumötvözetet alkalmaz benne, ami rendkívül alacsony súly elérését eredményezi (kb. 338 g/pár). A szegmensek a Flexy Internal System technológián alapuló belső mechanizmussal rögzülnek egymáshoz.

A komfortérzékeny túrázók értékelni fogják a kellemes EVA habból készült ergonomikus fogantyúkat, amelyek megakadályozzák az izzadást. A fogantyúkhoz rögzített poliészter pántok szintén biztos fogást nyújtanak. Az útvonal biztonságossága attól is függ, hogy a bot stabil támasztékkal rendelkezik-e, ezért úgy döntött a gyártó, hogy tartós és kemény E-basket keményfémhegyű bothegyet alkalmaz benne.

Polecane produkty