Bushcraft – mi ez és hogyan vágj bele?

Rafał Czarnecki 26.03.2024

A technológiával telített környezetben dolgozva néha úgy érezzük, hogy vissza kell térnünk a gyökereinkhez. Szeretnénk eltávolodni a számítógéptől, a telefonunkat eltenni a fiókba, elszakadni a hírforrásoktól és elkezdeni teljes mértékben élvezni az érintetlen természetet. Anélkül, hogy megkönnyítenénk az életünket applikációkkal, az internettel vagy akár egy kis elektronikával. Ezt a víziót kínálja nekünk a bushcraft. Hogy mi is ez? Hogyan kezdjünk bele a bushcraftba és mire lesz szükségünk hozzá? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni az alábbi cikkünkben.

Bushcraft – mi is ez? 

A bushcraft két szóból tevődik össze: bush (bokor, vadon) és craft (mesterség). A vadonban való életvitel művészetére utal. A bushcraft azonban egy kicsit mélyebb filozófiát rejt magában. Nem csak arról szól, hogy a civilizáció vívmányai nélkül boldogulunk, szembenézünk egy problémával, és gyorsan visszatérünk a mindennapi életbe. Ez egy sajátos, hosszú távú kapcsolat az ember és a vadon között. Egy igazi bushcraftos minden szabad percét az erdőben tölti, csiszolja szerszámait és bővíti személyes készségeinek tárházát. Egy olyan dolog folyamatos tanulása, amely egyesek számára haszontalannak és a modern világgal nem összeegyeztethetőnek tűnhet, de valójában lehetővé teszi a túlélést a mai kényelemtől teljesen elzárt helyeken

A bushcraft a természettel való teljes harmóniában való életet jelenti – mind a természetből való merítést, mind az ökológiai áramlatokra jellemző tiszteletet. Olyan készségek kerülnek ápolásra itt, mint az önellátás, a minimalizmus, a természet javainak fenntartható felhasználása és a környező világ tapasztalati megismerése. A bushcraft etikai értékrendje sok ponton megegyezik a Leave no Trace értékrendjével.

Érdekes módon a bushcraft elnevezés, amely már szilárdan beleivódott a szabadtéri tevékenységek rajongóinak tudatába, nem az egyetlen, amelyet a fent említett tevékenység leírására használnak. Kicsit korábban a woodcraft szó is megjelent, de nem sikerült bekerülnie a szótárba.

Bushcraft – történelmi háttér

A bushcraft megalapítójának a lengyel gyökerekkel rendelkező, kanadai származású Mors Kochanskit tartják. Már kora gyermekkorától kezdve, amelyet egy saskatchewani farmon töltött, lenyűgözte a természet. Egy ács fiaként lehetősége volt arra, hogy egy igazi mesterembert figyeljen meg munka közben. Felnőttként pedig ügyesen ötvözte a kettőt. 

A fiatal Mors (ez a szokatlan név egy, a születési anyakönyvi kivonatában lévő hiba miatt alakult ki) kezdetben a cserkésztevékenységeken keresztül fejlesztette szenvedélyét, de ez az intézmény hamarosan elkedvetlenítette. Naturalista érdeklődését ott nem értették meg teljesen. Kochanski saját maga kezdte el azt kiszélesíteni. Először tengerészképesítést szerzett, majd a tudományos fejlődés útját választotta, antropológiai, pszichológiai, geológiai és írói kurzusokat vett fel, majd különböző munkákat vállalt: volt betongyártó technikus, rajzoló és szociális munkás is. Pilótaengedélyt is szerzett.

1968-ban Mors Kochanski olyan tanfolyamokat kezdett tartani, amelyeken a kanadai vadonban való túlélési technikákat tanította. Ennek során gyakran támaszkodott az őslakosoktól átvett módszerekre. Áttörést hozott e terület megítélésében két évtizeddel később, amikor Northern bushcraft című könyve a könyvesboltokba került. A kiadvány bestseller lett, és divatba hozta ezt a tevékenységi formát.

Az 1990-es években robbanásszerűen megnőtt a bushcraft népszerűsége. Ezt egy televíziós műsor táplálta, amelyet a BBC sugárzott, és amelynek házigazdája egy másik bushcraft úttörő, Reymond Paul Mears volt. Ma már egy, a mindennapi életből való kiváló kikapcsolódási formának számít. Egyfajta kikapcsolódás a várostól és a mindenütt jelenlévő technológiától.

Bushcraft – típusok

A bushcraftnak jelenleg 4 típusát különböztetjük meg:

  • Filozófiai bushcraft – ez a kifejezés a természetben való szabadidő eltöltésének szabadidős jellegű módjára utal. Spirituális élményekre irányul és a természet szemlélésére összpontosít;
  • Gyakorlati bushcraft – ez egy olyan tevékenység, amely erősebben összpontosít egy cél elérésére, nevezetesen az erdőben való túlélésre. Minden rendelkezésre álló eszköz, módszer és szerszám használatát feltételezi. Valójában ez az irányzat nagyon hasonlít egy másik területhez – a survivalhoz (túléléstudományhoz);
  • Primitív bushcraft – ez egy olyan tevékenységi forma, amely során csak a legprimitívebb eszközöket és túlélési technikákat szabad használni;
  • Rekonstruktív bushcraft – a primitív bushcraft enyhébb változata. E tevékenységi forma gyakorlói szükség esetén modern survival eszközöket is használhatnak.

Survival versus bushcraft – miben különbözik a két tevékenység?

A bushcraft nem az egyetlen olyan tevékenység, amely a szabadban, vadon élő állatokkal körülvéve végezhető. A survival hasonló jellegű. A szavakat egyesek felváltva használják, bár semmiképpen sem szinonimák. Mi a kettő között a különbség? A bushcraft egy mindenre kiterjedő filozófia és híveinek élete a vadon körül forog. Folyamatosan keresik a lehetőséget, hogy közösséget vállaljanak a természettel és csiszolják készségkatalógusukat, amely lehetővé teszi, hogy kihívásokkal teli környezetben élhessenek.

A survival olyan kompetenciákat is biztosít, amelyek hasznosak, ha a civilizációtól távol kell életben maradni. Ezek azonban csak egy pontosan meghatározott célhoz vezető utat jelentenek, nem pedig önmagukban vett értéket. A survival szerelmesei a legnehezebb forgatókönyvre is fel akarnak készülni. Azt szeretnék, ha képesek lennének megbirkózni egy szélsőséges helyzettel, és a lehető leggyorsabban visszatérni a régi életükhöz. Nem feltételezik, hogy ez állandó állapot lehet és tudatos választás eredménye. Mindent alárendelnek annak, hogy a munkát hatékonyan végezzék el és az erőforrások másodlagos szempontnak számítanak. 

A bushcraft nagyobb hangsúlyt fektet az ökológiai elvek követésére. A felszerelés mennyiségében is vannak különbségek. A survivalosok általában minimalisták. Felszerelésüket a leginkább szükséges tárgyakra korlátozzák. A bushcraft-rajongók úgymond megpróbálják magukat elhelyezni a vadonban, ezért megengedik maguknak, hogy több eszközzel rendelkezzenek.

Bushcraft – hogyan kezdj bele?

A bushcraft nem egy olyan tevékenység, amelyet a pillanat hevében elkezdhetsz. Speciális készségeket szükséges elsajátítanod, és össze kell gyűjtened a szükséges felszereléseket, mielőtt nekivágnál egy ilyen típusú kihívásnak. Hogyan kezdj neki? A legjobb kezdés az, ha útmutatókat olvasol és tapasztalt YouTuberek által közzétett oktatóvideókat nézel.

A legjobb, ha az első bushcraft túrádra nagyobb csoportban és profi oktatók felügyelete mellett indulsz. Az önálló túrázásokra még lesz idő.

Hogyan öltözz fel a bushcrafthoz?

Erre a sportágra a „hagymás” öltözködés jól ismert szabadtéri elve vonatkozik. Az első rétegnek termoaktív alsóneműnek érdemes lennie, amely elvezeti a bőrről a nedvességet. Ezután, igényeidtől függően, vegyél fel meleg trekkingkabátot (pl. polár) és nadrágot. Az utolsó réteg pedig az időjárás elleni közvetlen védelmet hivatott biztosítani. Ha csak a szélnek vagy kitéve, elegendő egy softshell ruha (kabát és nadrág).

Mi különbözteti meg a bushcraft ruházatot a túraruházattól? Az egyik ilyen megkülönböztető jegy a színösszeállítás. Itt a katonai vagy az erdészeti szolgálathoz kapcsolódó színek dominálnak – a zöld mindenféle árnyalatai, hogy beleolvadj a környezetbe. Válaszd a tartós és gyorsan száradó anyagokból készült darabokat.

Mivel a vadonban fogsz túrázni, fektess be jó cipőbe, például túrabakancsba. Válassz olyan modellt, amely tapadó talppal és strapabíró felsőrésszel rendelkezik. Ne feledd, hogy bushcraftos körülmények között a lábad nemcsak az esőtől, hanem a harmattól is bevizesedhet. Ha növelni szeretnéd a nedvesség elleni védelmet, akkor válassz membránnal (például GORE-TEX®-szel) ellátott lábbelit.

Bushcraft – milyen felszereléssel érdemes belevágni?

Mire lehet szükséged, ha el szeretnéd kezdeni a bushcraftot? Mindenképpen olyan felszerelést kell keresned, amely praktikus és minél tartósabb. Az is pozitívum, ha könnyű. Minden túra más és más, ezért a felszerelésnek az egyéni igényeknek és képességeknek kell megfelelnie, emiatt nem egy teljes A-tól Z-ig tartó listát készítettünk neked, hanem néhány praktikus tippet.

Hátizsák

Egyetlen bushcraft kirándulás sem teljes hátizsák nélkül. Mind a katonai ihletésű modellek, mind a trekking hátizsákok megfelelőek. Mindenekelőtt a kapacitást érdemes jól megválasztani, hogy ne kelljen erőszakkal belegyömöszölni a fontos kiegészítőket, de azért „levegőt” sem cipeljünk benne. Figyelj arra, hogy a hátizsáknak van-e kényelmes hordozórendszere, erős cipzárral rendelkezik-e, és kívül is elfér-e benne néhány dolog. Hasznos kiegészítő az esővédő huzat. Ne feledd, hogy a gyártók egyre inkább megkülönböztetik termékeiket férfi és női hátizsákok szerint.

Sátor vagy ponyva

A bushcraft során szükséged lesz menedékre. Ha még nem vagy a bevezetés annak a szakaszában, hogy az erdőben talált anyagokból biztonságos tábort építs, pakolj a hátizsákodba egy trekking sátrat, vagy vigyél magaddal egy minimalista ponyvát. Ez biztosítja azt, hogy legyen tető a fejed felett.

Alvási kiegészítők

Ha a sátor mellett döntesz, az ágynemű lehet pokróc, matrac vagy önfúvódó szőnyeg. Ha van nálad ponyva, akkor függőágyban is alhatsz. A hőkomfortodról egy hálózsák gondoskodik. A pehelysúlyú modellek könnyűek és kiváló szigetelést biztosítanak, de párás területeken nem teljesítenek jól, mivel vízzel érintkezve veszítenek erejükből. Ha tehát olyan helyre készülsz, ahol erős esőzésre kell számítani, érdemes megfontolni, hogy szintetikus töltésű hálózsákot vigyél-e magaddal.

Zsebkés vagy multifunkciós szerszám

Ez egy olyan alapvető eszköz, amelyet a bushcraft-rajongók használnak. Egy jó kés sokféleképpen használható az erdőben: a konyhai munkától az építkezésig. Ha a zsebkés helyett multitoolt választasz, néhány extra eszközzel gazdagodhatsz.

Tűzgyújtó

A tábortűz nemcsak azt teszi lehetővé, hogy melegen tartsd magad és meleg ételt egyél, hanem elriasztja a vadállatokat is. Ha még nem sajátítottad el a tűzgyújtás haladóbb technikáit, vigyél magaddal egy megbízható tűzgyújtót.

Túraedény

Bármennyire is szeretnél elzárkózni a civilizáció kényelmétől, jó ötlet legalább egy kisebb edényt magaddal vinned, amelyben vizet forralhatsz vagy ételt készíthetsz. És ne feledkezz meg a túra evőeszközökről sem.

Fejlámpa

A tapasztalt bushcraftosok kerülik az elektronikát, de a fejlámpa esetében érdemes kivételt tenni. Egy független fényforrás egyszerűen garancia a biztonságra. Ha úgy döntesz, hogy beszerzel egy fejlámpát, ne felejts el tartalék elemet vagy power bankot is magaddal vinni.

Lapát

Egy igazi bushcraftos ügyel arra, hogy minél kevesebb nyomot hagyjon maga után. Egy lapáttal (mint például az Easy Camp Folding Hand Shovel), valamennyit eláshatsz. 

Fejsze

Bár a tapasztalt bushcraftosok nélküle is tudnak boldogulni, kétségtelen, hogy megkönnyíti az életet a vadonban. Egy ilyen felszereléssel gyorsabban elkészítheted a tábortűzhöz való „hozzájárulásodat”.

Vízálló zsák

Nincs rosszabb annál, amikor egy heves felhőszakadás után nem találsz semmilyen száraz ruhát, amibe átöltözhetnél. Lehet, hogy a vízhatlan zsákok felesleges luxusnak számítanak egy tapasztalt erdei rajongó számára, de a bushcraftozás elején érdemes ezt a kiegészítőt is kéznél tartani.

Elsősegélycsomag

A bushcraftosoknak megvannak a maguk módszerei a különböző betegségek kezelésére, ennek ellenére érdemes egy klasszikus, a hegyimentési szabványoknak megfelelően összeállított elsősegélycsomagot is bepakolni.

A bushcraft egy fiatal sportág, amelynek népszerűsége rohamosan növekszik. Ha te is ki akarod próbálni ezt a tevékenységet, először olyan felszerelést érdemes keresned, amely biztosítja a kényelmedet és mindenekelőtt a biztonságodat. A Sportano.hu webáruházban bushcrafthoz tervezett ruhát, cipőt és felszerelést találsz. A legjobb outdoor márkák várnak itt rád, többek között a Salewa, Columbia, Jack Wolfskin, Black Diamond, The North Face, Deuter, Gregory, Campingaz, Easy CAMP és a Lifesystems.

Polecane produkty