• Ingyenes szállítás
  • 30 napos termékvisszaküldés
  • Termékfeladás 48 órán belül
Nav switch

Sportorvoslás

Termékek: 26

View as
  1. SELECT Profcare 6204 térdvédő fekete 700040
    13 675,00 Ft
    XS-S M-L XL-XXL

    3

Sportorvoslás - vigyázzon az egészségére a Sportano boltban 

Bár a sport jót tesz az egészségnek, a sport a sérülések kockázatával is jár. Szerencsére a sportorvoslás ismeri a módját, hogy elkerüljük vagy enyhítsük a hatásaikat. A Sportanónál ezen a területen széles termékválaszték áll rendelkezésre. Váll-, térd- vagy csuklómerevítőt keres? Vagy esetleg bokastabilizátorra vagy hűtőgélre van szüksége? A Sportano.hu oldalon mindezt és még sok mást is találsz! 

Sérülések - mi a teendő, ha bekövetkeznek? 

Az edzés közben jelentkező vagy rendszeresen jelentkező fájdalomérzet jelzi, hogy a probléma forrásának azonosításáig abba kell hagyni a tevékenységet. Ez az egyetlen módja annak, hogy elkerülje a sérülés súlyosbodását és egy súlyosabb sérülés kockázatát. 
 
A következő lépés az orvos felkeresése. Előírhat megfelelő gyógyszeres kezelést, rehabilitációs gyakorlatokat vagy speciális ortopédiai eszköz, például merevítő viselését. 
 
A merevítő, más néven stabilizátor, a felső vagy alsó végtagok egyfajta támasza. Célja, hogy enyhítse a sérült karra vagy lábra nehezedő nyomást, és fenntartsa annak megfelelő helyzetét. A sérüléstől függően az orvos merevítőt írhat fel a váll, a csukló, a könyök, a térd, a láb vagy a boka számára. 
 
Az ortézis előnye, hogy könnyű és levehető, például mosás céljából. Annak érdekében, hogy betöltse a célját, megvásárlását orvosával kell egyeztetni, aki meghatározza a sérülés típusát és súlyosságát, a használat időtartamát és a használat körülményeit (a merevítőt nem mindig kell folyamatosan viselni). 
 
A sérülés megismétlődése kompressziós hüvely használatával is elkerülhető. Ezt például a kosárlabdázók gyakran használják. Stabilizálja a karizmokat és javítja a vérkeringést. Nem ajánlott azonban a kezdő sportolóknak, akiknek egyenletesebben kell edzeniük az egyes testrészek izmait. 

Mit vásároljunk, hogy gyorsan és hatékonyan megszabaduljunk egy sérüléstől, vagy megelőzzük annak kialakulását? 

A sérülések elleni első védelmi vonal a megfelelő étrend kialakítása. A testsúlyhoz, életkorhoz, életmódhoz és a sportághoz kell igazítani. Ezért a legjobb, ha dietetikussal konzultál. A követendő általános elvek közé tartozik a legkevésbé feldolgozott termékek kiválasztása, valamint a gyulladás kockázatát csökkentő C-vitamin, illetve a csontokat erősítő D- és K-vitamin biztosítása. A kalcium és az Omega-3 zsírsavak szintén jót tesznek a csontok egészségének, míg az ízületek rugalmasságát növelő kollagén az ízületeknek. 
 
Ne felejtse el rendszeresen ellátni a szervezetét a szükséges összetevőkkel. Mind az étkezésnek, mind a szervezet hidratálásának rendszeresnek kell lennie. Az ételek esetében célszerű körülbelül 2 órával az edzés előtt energiával ellátni a szervezetet. A fizikai erőfeszítés után is étkezni kell, hogy a szervezet által felhasznált tartalékokat feltöltsük. Ivásra a víz a legjobb. A napi vízigény legalább 1,5-2 liter. Forró napokon ezt a mennyiséget növelni kell. 
 
Azonban még a legjobb étrend sem segít, ha az edzést megelőző és befejező gyakorlatokat elhanyagoljuk. A tényleges edzés előtti bemelegítés a további edzésre felkészítő erőteljes tevékenységek ideje, mint például a hajlítások, csavarások és guggolások. Az edzés után szánjon még 15 percet olyan gyakorlatokra, amelyek megnyugtatják a testet és a légzést, például lassú nyújtásra. Ezt követően eljön a regeneráció ideje. Megfelelően hosszú alvásra (lehetőleg 7-8 óra) és a regenerálódó részek edzése nélküli napra van szükség. 
 
Ha a sportág megengedi a protektorok használatát, akkor ezt kell tennie. A térd- és könyökvédők például jó védelmet nyújtanak a sérülések ellen. A testre szabott ruházat (azaz a mozgást nem korlátozó, de nem is túl bő ruházat) szintén fontos része a sérülések megelőzésének. Az adott sportágnak megfelelő lábbelit is ki kell választani, pl. kosárlabdához magas szárú cipőre van szükség a bokaízületek stabilizálása érdekében. 

Leírás kibontása Leírás összecsukása