Ingyenes szállítás 16 000 Ft feletti rendelés esetén.

Az ingyenes szállítás nem vonatkozik a nagyméretű árucikkekre valamint az utánvétes rendelésekre.

További információk a szállításról
30 napos ingyenes termékvisszaküldési lehetőség a csomag átvételétől számítva. Megnézem hogyan küldhetem vissza a terméket
A rendeléseket rendszerint 3-4 munkanapon belül kézbesítjük.

A szállítási idő a termék rendelkezésre állásától valamint a kiválasztott szállítási módtól függően változhat.

Megnézem a részletes információkat
Nav switch

Adja meg a keresőszót a tippek megtekintéséhez.

Mászás

Mászás - válasszon biztonságos mászófelszerelést a Sportano üzletben

Most kezdtél el mászni, vagy már hivatásszerűen mászol? Nem szabad megfeledkeznie a megfelelő felszerelésről, amely maximális kényelmet biztosít a tevékenység során, ugyanakkor biztonságot nyújt a nehéz megközelítéseken és útvonalszakaszokon. A fallal és a különböző sziklaalakzatokkal való találkozás felejthetetlen élményt nyújt, amely lehetővé teszi, hogy átlépje a határokat és kihívást jelentsen saját korlátai számára. A Sportanóban olyan professzionális márkák kiváló minőségű hegymászó felszereléseit találja, mint a Black Diamond, Climbing Technology, Deuter, Grivel, Ferrino, MAMMUT, La Sportiva, SCARPA vagy Salewa

Mászás - alapinformációk kezdőknek

Kétségtelen, hogy a hegymászás egy nagyon széleskörű sportág, amelyet a szabadban és a szabadban egyaránt lehet űzni. Függetlenül attól, hogy milyen sportágat választasz, szükséged lesz a szükséges mászófelszerelésre. Mielőtt azonban kiválasztaná a megfelelő termékeket, érdemes megismerkednie e specialitás különböző formáival.  

  • Sziklamászás - sziklás terepen, meredek emelkedőkön és falakon űzött sport. Általában két emberre is szükség van. Egyikük biztosít, a másik mászik. 
  • Panel mászás - ami egy mesterséges fal, amelyen mászóelemek vannak elhelyezve. Ezeket a népszerű létesítményeket gyermekek és felnőttek egyaránt használják edzésre vagy szabadidős tevékenységekre.  
  • Bouldering - alacsony sziklaalakzatokon, gyakran túlnyúló vagy lejtős falakon is zajlik, alacsony magasságot tartva.  
  • Horgos mászás - egy útvonal megmászása a sziklákon elhelyezett mesterséges segédeszközök vagy fix pontok segítségével.  
  • Hegymászás - általában hegymászás, vagy hegymászás. Professzionális felszerelést és nagy szakértelmet igényel.  
  • Vegyes mászás - a mászási technikák egy stílusának használata szikla- és jégformációkon. 
  • Big Wall mászás - mászás magas sziklákon. Nagy tapasztalatot és a szükséges felszerelést igényel. 
  • Jégmászás - téli körülmények között gyakorolt hegymászás. Fel kell szerelni mászóvasakkal, jégcsákányokkal vagy jégcsavarokkal.  

Az említett mászási típusokon kívül a kötélhúzásnak is vannak különböző formái. A rúdbiztosítás, vagy más néven fej feletti rögzítés egy nagyon biztonságos megoldás, amelyet általában a mászókaland elején használnak. Ez abból áll, hogy a kötelet egy gyűrűn vagy karabineren keresztül kell a csúcson elhelyezni, és a végét a hegymászó hámjához kell rögzíteni. Az alsó rögzítésnél a kötelet a biztosító felszerelésén keresztül kell átvezetni, miközben felfelé haladunk. A fal egy adott pontjánál állj meg, és tedd a gyűrűbe az expresszt, majd csíptesd bele a kötelet. Találkozhatsz biztosíték nélküli mászással is (boulder mászási technika), ahol kis magasságokat és formációkat mászol meg. 

Alapvető hegymászófelszerelés - mivel kell felszerelkezned?

Ha sziklamászást tervezel, szükséged lesz mászócipőre, mászóhevederre, kötelekre, biztosítóeszközökre, sisakra, karabinerekre, szalagokra és expresszövekre, valamint egy magnéziumtáskára. Ez a fajta mászás több ügyességet és megfelelő felszerelést igényel a meredek mászásokhoz és sziklafalakhoz. Másrészt, a mesterséges falakon való mászáshoz a cipő és a hám mellett szükséged lesz egy magnéziazsákra is, amelyben maga a magnézia is megtalálható. A hegymászáshoz vegye figyelembe az időjárási körülményeket és a terepet, amelyen mozogni szeretne. Az olyan alapfelszereléseken kívül, mint cipő, hám, sisak, kötél vagy biztosítóeszköz, szükséged lesz csekkre, karabinerekre, hevederekre és expressz hevederekre, valamint mászókesztyűre. Az őszi és téli tevékenységekhez - horgok, csapok, jégcsavarok, kramponok és sziklahasábok kiegészítő felszerelés. Jó ötlet egy hegymászó hátizsákot is magaddal vinni, hogy útvonalad során mindig kéznél legyenek a legfontosabb dolgok.

Hogyan válasszunk mászófelszerelést?

A használt mászófelszerelés típusa a választott mászási forma sajátosságaitól függ. Kicsit más felszerelésre lesz szükség a sziklákon, a hegyekben és még másra a falakon a mesterséges mászási technikával. Érdemes megnézni az egyes felszereléseket, ruházatokat, lábbeliket és kiegészítőket, mielőtt mászni indulsz.  

A hegymászófelszerelés kiválasztásakor a felszerelést az évszakhoz igazítsa - más felszerelésre lesz szüksége tavasszal vagy nyáron, és másra ősszel és télen. A hidegebb évszakokban a hőkomfortra tervezett ruházat és lábbeli mellett további felszerelést jelentenek a kramponok, kengyelek és jégcsavarok.  

Mászás - hogyan biztosítható a kényelem és a biztonság?

Mászás közben fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő felszerelésről és ruházatról. A mászócipő biztosítja a helyes mászási technikát és a kényelmes mozgást a különböző formációkon. A ruházatnak viszont a körülményektől függően biztosítania kell a hőkomfortot, a szél elleni védelmet vagy a kopást. A mászófelszerelést a tevékenység típusához és a kültéri körülményekhez kell igazítani. Magának a felszerelésnek méretét tekintve megfelelően kell illeszkednie a felhasználóhoz (például a hámnak vagy a sisaknak), hogy biztonságosan mászhasson a különböző terepeken.  

Ha még nem ismeri a hegymászást, érdemes segítséget kérnie egy oktatótól, vagy részt vennie egy hegymászó tanfolyamon. Így megtanulhatod az összes szabályt és technikát, amelyet ebben a sportágban használnak. 

Leírás kibontása Leírás összecsukása