Ingyenes szállítás 16 000 Ft feletti rendelés esetén.

Az ingyenes szállítás nem vonatkozik a nagyméretű árucikkekre valamint az utánvétes rendelésekre.

További információk a szállításról
30 napos ingyenes termékvisszaküldési lehetőség a csomag átvételétől számítva. Megnézem hogyan küldhetem vissza a terméket
A rendeléseket rendszerint 3-4 munkanapon belül kézbesítjük.

A szállítási idő a termék rendelkezésre állásától valamint a kiválasztott szállítási módtól függően változhat.

Megnézem a részletes információkat
Nav switch

Adja meg a keresőszót a tippek megtekintéséhez.

Téli hegymászó felszerelés

Téli hegymászó felszerelés a Sportano.hu oldalon 

Téli túrázás vagy Himalája, ejtőernyőzés, drytooling, freeriding, tiroli gleccsermászás. A Sportanónál a legjobb gyártók megbízható téli hegymászó felszereléseit találja: Grivel, Climb Technology, Ortovox, BCA vagy Komperdell, amelyekkel a nehéz terep- vagy időjárási körülmények nem jelentenek akadályt a különböző kihívásoknak való megfelelésben. 

Mire figyeljünk a téli hegymászófelszerelés vásárlásakor? 

Minden hegymászó tudja, hogy a téli hegymászásra teljesen más szabályok vonatkoznak, mint a nyári expedíciókra. Az Óriás-hegységben, a Kárpátokban vagy a Tátrában a látszólag könnyűnek tűnő emelkedők télen további nehézségeket okozhatnak. A téli hegymászáshoz vagy korcsolyázáshoz szükséges felszerelésnek tartalmaznia kell a túrabaltát, a kramponokat vagy félautomata kramponokat és a lavina ABC-t (lavinaérzékelő, szonda és lapát). Az ösvényeken és azokon kívül való túrázáshoz jól jönnek a hócipők, hogy csökkentsék a porhóba süllyedő erőfeszítést a túrabakancsban. 

Mászni próbálsz, vagy az Alpok, Tirol vagy Izland gleccserhódítói közé tartozol? A képességeid mellett minőségi biztosító felszerelésre is szükséged lesz. A perem nélküli cipőkhöz válasszon acélból készült, jól élezett fogazatú kramponokat. Egyébként a legjobbak az automata kramponok, amelyeket a magashegyi bakancs modelljéhez kell igazítani. Szükséged lesz még egy hegymászó fejszére lándzsaheggyel, egy lapátra (lépcsők ásásához) vagy egy kalapácsra (jégcsavarok és kampók behajtásához), egy karabinerekkel és kötelekkel ellátott hámra, valamint állítható comb- és derékszíjakra (amelyek lehetővé teszik, hogy a hámot a ruhád vastagságához igazítsd), lavinafelszerelésre (detektor, szonda és lapát) és jégcsavarokra a rögzítési pontok felszereléséhez. 

Ahhoz, hogy teljes mértékben élvezhesse a síelés előnyeit, és télen a hegyekben biztonságban legyen, fontos, hogy hitelesített felszerelést vásároljon, amely tartós és kiváló minőségű anyagokból készült, bevált gyártóktól. 

Egészítse ki téli hegymászó felszerelését a Sportanóval 

Czekan, kramponok vagy szikla- és hótalpak, hócipők és csavarok, valamint detektor, szonda és lavinalapát - ez egy igazi must have minden téli hegyi expedíció szerelmesének. A megfelelő felszerelés kiválasztása a téli hegyi vagy gleccserutazáshoz nem kell, hogy hosszú és nehézkes folyamat legyen. A Sportano segítségével kiválaszthatja az optimális felszerelést, amellyel teljes biztonságban követheti szenvedélyét. 

Mire kell figyelnem, amikor kukát vásárolok? 

A jégcsákány egy egyszerű szerkezet (amely főként egy rúdból és egy fejből áll), amelyet elsősorban fékként használnak, amikor lecsúszunk egy sziklán, valamint támaszként és biztosítókötélként. A megfelelő modell kiválasztásának kulcsa az Ön képzettségi szintje és a tervezett felhasználás. Van egy mászó modellünk, amely jól működik vegyes terepen, jégmászásban, drytoolingban vagy nehéz hágókon. Meredeken ívelt, cserélhető pengével, rövid nyéllel, kalapácsfejjel és csuklóhurokkal (megakadályozza, hogy elveszítse a fejszét) rendelkezik. Az alpesi turizmusban télen egy túrázási lehetőséget (úgynevezett lándzsát) használnak, amelynek egyenes vagy enyhén ívelt szárú, acél vagy alumínium pengéje van, és amelyhez egy lapát és egy kalapács is tartozik. A fejszék esetében az EN 13089:2011 + A1:2015 szabványt kell alkalmazni, valamint a hátizsák szilárdsági jelölését - B típus (szilárdság kb. 2,5 kN, túrázásra alkalmas) és T típus (szilárdság 3,5 kN, hegymászásra alkalmas). 

Krampuszok és rákok - osztályozás és felhasználás 

Kramponok, automata vagy félautomata - a kramponok a téli hegymászás és a gleccsereken való mászás nélkülözhetetlen elemei. Növelik a mozgás biztonságát csúszós, jeges felületeken, tömör havon vagy olyan terepen, ahol a laza hó jégréteget borít. A kosaras kramponok a legsokoldalúbbak - nem igényelnek speciális lábbelit (elég egy merev talp), és tökéletesek téli túrázáshoz vagy trekkinghez. Gleccsereket vagy technikailag nehéz csúcsokat fog mászni? A felszerelés alapját a magashegyi bakancsokhoz igazított automata kramponoknak kell képezniük. A félautomata kramponok egy ketrec (elöl) és egy kar/lapát (sarok) kombinációja. Nagyszerű alpesi túrázáshoz. 

Sétálni vagy futni megy az erdőben, ahol fagyott a talaj? Egy kis havas hegyet tervez megmászni? Az erőfeszítés sokkal élvezetesebb lesz túrakampókkal, amelyeket könnyű felszerelni (a téli csizma méretéhez kell igazítani). A megfelelő mennyiségű fogazattal (az Ön igényeitől függően) jó tapadást biztosítanak a jeges talajon.  

Hócipők

A térdig érő hó miatt sok téli hegyi expedíciót akadályozhat, vagy akár véget is vethet neki. Ennek elkerülése érdekében egészítse ki téli felszerelését olyan hócipőkkel, amelyek megfelelnek az Ön bruttó súlyának (testsúly + felszerelés súlya), képességeinek, a terepnek, amelyen túrázni fog, és a hó porhanyós jellegének. Kezdő túrázóként válasszon összetett hótalpat sík terepre, kijelölt túraútvonalakhoz vagy hegylábakhoz. Ön hegymászó? Nyúljon a hegyi hócipőkhöz, amelyekhez kramponokat és elülső támadó tüskéket is adnak a jég kezeléséhez és a meredek lejtők megmászásához. Figyeljen a kötések számára, mobilitására és típusára (kompatibilisnek kell lennie a téli bakancsokkal). 

Jégcsavarok: melyiket válasszuk? 

A jégcsavarok a rögzítés vagy horgonyzás egyik alapelemeként szolgálnak. Vásárláskor figyeljen a súlyra, a könnyű beállításra (hány csavarfordulat után fog a csavar stabilan elhelyezkedni a jégben), a támadófogak számára (élesnek kell lenniük), a hosszra és a kurbli jelenlétére (a könnyebb és gyorsabb csavarozás érdekében beépített). A Sportanónál különböző hosszúságú és formájú, tartós edzett acélból készült jégcsavarokat talál, amelyeket könnyedén hozzáigazíthat a téli hegymászás formájához. 

Mi az Avalanche ABC? 

A téli hegymászás vagy sítúra nemcsak felejthetetlen kilátást és élményeket jelent, hanem a lavinaveszélyt is. Üzletünkben olyan felszereléseket választhat, amelyek megkönnyítik az eltemetett személy megtalálását és segítenek megmenteni az életét. A lavina ABC lavinaérzékelőből, szondából és lavinalapátból áll, és a téli hegymászófelszerelés kötelező része. A lavinaérzékelő egy elektronikus eszköz, amely két üzemmódban működik: 457 kHz-es rádiójeleket sugároz (a hegymászás kezdetén kell bekapcsolni) és 457 kHz-es rádiójeleket fogad (a lavina lecsengése után kapcsolják be, hogy a hó alá temetett embereket megtalálják), amelyek megkönnyítik a keresési műveletet. A lavinaérzékelőt a legjobb, ha a mellkasán egy erre a célra szolgáló tokban helyezi el, ez csökkenti annak kockázatát, hogy elveszíti vagy nehezen hozzáférhetővé válik a hótakaró alatt. A lavinaszondát, egy összecsukható rudat, arra használják, hogy pontosan meghatározzák az eltemetett személy helyét. Válasszon egy alumínium vagy szénszálas modellt, 240 vagy 320 cm hosszú, erős, megnövelt átmérőjű pengével (könnyebb behatolás a hótakarón) és egy olyan beosztási vonallal, amelynek a vége egyértelműen más színnel van jelölve. A lavinafelszerelési készlet tartalmaz egy lavinalapátot. Összecsukhatónak kell lennie, kiváló minőségű ötvözetekből (pl. alumíniumból) kell készülnie a megfelelő merevség biztosítása érdekében, és meghosszabbított T vagy D alakú fogantyúval kell rendelkeznie. 

Érdemes észben tartani, hogy csak egy teljes lavina ABC fogja ellátni a feladatát, ezért ne mondjon le egyetlen elemről sem. A Sportano olyan neves márkák lavinafelszereléseit kínálja, mint például az Ortovox, amely a Diract hangdetektoros lavinamentő szettet kínálja, egy korszerű 3 antennás berendezést hangnavigációval, nagy, könnyen olvasható kijelzővel, Smart-Antenna-Technology rendszerrelTM  (hatótávolság optimalizálás) és 4 eltemetett személy megjelölésének lehetőségével. 

Egyéb téli hegymászó kiegészítők 

Az alapvető téli hegymászófelszerelések mellett érdemes odafigyelni a megfelelő tárolásra is. Egy krampon vagy egy baltatakaró meghosszabbítja a felszerelés élettartamát, valamint megkönnyíti a szállítást és védi azt a mechanikai sérülésektől vagy az UV-sugárzástól. A Sportano által kínált kiváló minőségű speciális felszereléssel minden téli kirándulás a hegyekbe biztonságos és kifizetődő lesz.   

Leírás kibontása Leírás összecsukása