Ingyenes szállítás 16 000 Ft feletti rendelés esetén.

Az ingyenes szállítás nem vonatkozik a nagyméretű árucikkekre valamint az utánvétes rendelésekre.

További információk a szállításról
30 napos ingyenes termékvisszaküldési lehetőség a csomag átvételétől számítva. Megnézem hogyan küldhetem vissza a terméket
A rendeléseket rendszerint 3-4 munkanapon belül kézbesítjük.

A szállítási idő a termék rendelkezésre állásától valamint a kiválasztott szállítási módtól függően változhat.

Megnézem a részletes információkat
Nav switch

Adja meg a keresőszót a tippek megtekintéséhez.

Trekking cipő

Túrabakancsok - kényelmes és praktikus választás a Sportanónál 

Hegyi túrázáshoz keres túrabakancsot? A választásnál vegye figyelembe, hogy milyen típusú túrázást végez, milyen gyakran használja őket, illetve milyenek az uralkodó körülmények. A megfelelő vásárlás biztosítja a kényelmet, a megfelelő párnázottságot és a tapadást az ösvényen. A Sportanónál a Salomon, Salewa, SCARPA, La Sportiva, Meindl, Dolomite, Kayland és Columbia professzionális túrabakancsokat talál. A modellek széles választéka lehetővé teszi, hogy kiváló minőségű lábbeliket válasszon, amelyek minden körülmények között garantálják a biztonságot és a kényelmet.  

Női, férfi, magas vagy alacsony - túrabakancs típusok 

A túracipőnek jó párnázottsággal, tapadással, könnyűséggel és kényelemmel kell rendelkeznie. Emellett ellenállónak kell lenniük az esővel, nedvességgel és szennyeződéssel szemben, ami megkönnyíti a nehéz körülmények közötti használatot. Találsz magas és alacsony felsőrésszel ellátott modelleket, hogy megfeleljenek a szabadtéri tevékenységeknek és igényeknek.

A magas túrabakancsok alkalmasak a hegyek magasabb részein való túrázásra, de a nehezebb terepen is használhatóak. Kialakításuknak köszönhetően védik a bokaízületet, megelőzve a sérüléseket. A magasabb felső rész lehetetlenné teszi, hogy eső, hó, sár vagy szennyeződés bejusson a belsejébe.  

Az alacsony túrabakancsok nagyobb mozgásszabadságot garantálnak. Igénytelen ösvényeken és a hegyek alacsonyabb részein való túrázáshoz tervezték. Ez a fajta lábbeli lehetővé teszi a gyorsabb járást, és nagyobb légáteresztő képességet biztosít. Túrázás közben azonban nem védi megfelelően a bokát, és mozgás közben szennyeződések vagy elemek, például apró kövek kerülhetnek bele.  

A hegyi túrázáshoz való lábbelik között vannak férfi túrabakancsok, amelyek általában szélesebb talppal rendelkeznek, mint a női. Az általános megjelenéstől eltekintve azonban nem különböznek jelentősen a nőkre vonatkozóaktól. Az ilyen típusú lábbelik célja mindkét esetben ugyanaz - a maximális csillapítást és tapadást kell biztosítaniuk járás közben, miközben kényelmes használatot biztosítanak. A női túracipőket a nők vékonyabb lábára kell szabni, hogy ne korlátozzák a mozgást a terepen. Gyakran kissé keskenyebb a sarok és a lábujjak területén. A gyermek túracipők esetében elsősorban a gyermek lábméretének megfelelő modellt válasszon. A talpbetét megfelelően kiválasztott hossza a viselési kényelmet, a sérülések és a bőrirritáció kiküszöbölését jelenti.  

Gore-tex és más, a túrabakancsokban használt technológiák és anyagok 

A túrabakancsok általában különböző anyagokból készülnek. A leggyakoribbak a szemcsés bőr, a velúr, a nubuk vagy a szintetikus anyagok. A bőrből készült lábbelik valamivel nehezebbek, de sokkal jobban illeszkednek a láb formájához, és tartósabb terméket biztosítanak. Másrészt a szintetikus anyagokból készült cipők könnyebbek, és magas hőmérsékleten is jól teljesítenek.  

A lábbelik kiválasztásakor érdemes a GORE-TEX® membránnal ellátott modelleket választani, amelyek magas szintű vízállóságot, szélvédelmet és megfelelő légáramlást biztosítanak. Egyes modellek EVA vagy PU habbal is fel vannak szerelve. Felelősek a lengéscsillapításért, és tehermentesítik a lábat a megerőltetéstől. Másrészt a túracipők speciális Ortholite® talpbetétje magas szintű rugalmasságot biztosít, puha és kényelmes. Antibakteriális és hatékonyan vezeti a nedvességet kifelé.  

Ezenkívül figyeljen a talpra, amelynek csúszásgátló tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy a nehéz terepen való mozgás teljesen biztonságos legyen. A legnépszerűbb talp a Vibram®, amelynek több mint 100 típusa létezik. Maximális tapadást biztosít a talajhoz, jó ütéscsillapítást és kopásállóságot garantál.  

Ha a megfelelő modellt keresi, válasszon egy GORE-TEX® túrabakancsot, amely strapabíró talppal rendelkezik, és kiváló párnázottságot biztosít a túra során. Nyári túrázáshoz válasszon vízálló és légáteresztő membránnal ellátott cipőt. A téli túrabakancsok belsejében viszont olyan betéteknek kell lenniük, amelyek magas szintű hőszigetelést garantálnak. Ebben az esetben a PrimaLoft® talp bizonyítani fogja értékét. Szélsőséges körülmények között is garantálja a hőkomfortot és a nedvességgel szembeni megfelelő ellenállást.  

Hogyan válasszuk ki a megfelelő túracipőt? 

Mielőtt túracipőt vásárolna, érdemes néhány dolgot figyelembe venni, amelyek megkönnyítik a szabadtéri tevékenységhez megfelelő szabásvonal kiválasztását. 

  • Használat - a használat gyakoriságától függően mérlegelje, hogy a cipőt havonta többször vagy csak alkalmanként fogja-e viselni. Gyakori használathoz olyan modellre lesz szüksége, amely tartós anyagból készült, és egyben kényelmet is biztosít.  
  • A túrázás típusa - a lábbeli kiválasztása a túrázás típusától függ. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak a felsőrészt (magas vagy alacsony), hanem a talp szerkezetét vagy a cipőben használt technológia típusát is illessze.  
  • Feltételek és évszak - a nyári és a téli cipők a felhasznált membrán vagy a belsejében lévő talpbetét tekintetében különböznek egymástól. A forró napokra való cipőknek hatékonyan el kell távolítaniuk a nedvességet és kényelmet kell biztosítaniuk. Télen viszont érdemes olyan modellekre fogadni, amelyek membránja magas szintű hőszigetelő és vízálló tulajdonságokkal rendelkezik. 

Mindenekelőtt a lábbelik anyagaira és technológiáira kell figyelnie, amelyek segítenek a megfelelő modellt a túrázás típusához vagy az évszakhoz igazítani.  

Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű túrabakancsot? 

A túrabakancsokat mindenekelőtt magas és vastag zoknira kell mérni. Ennek oka, hogy a trekkingzoknik sokkal vastagabb anyagból készülnek, ami azt jelenti, hogy több helyet foglalnak el a cipőben. Cipővásárláskor a legjobb, ha nem a szabványméretet, hanem a talpbetét hosszát javasoljuk. Feltételezhető, hogy a túracipőnek fél számmal nagyobbnak kell lennie. A mérés során fontos, hogy a lábfejnek legyen egy kis lazasága, ami nem okoz nyomást és végül bőrirritációt és kidörzsölődést. Az is fontos, hogy a cipőt szorosan fűzze be, és ne hagyjon ki egyetlen tömszelencét sem.  

Miután a cipőt felvettük és befűztük, a legjobb, ha felsétálunk a lépcsőn, és néhány dinamikus lépést teszünk, hogy megfelelően teszteljük a modellt vásárlás előtt. 

A túrabakancsok tisztítása, vízhatlanítása és karbantartása 

A legjobb, ha minden túra után megtisztítja és megszárítja túrabakancsát. A megszáradt sarat, leveleket és egyéb maradványokat kefével vagy puha ruhával alaposan meg kell tisztítani. A lábbelit száraz és jól szellőző helyen szárítsa meg. Léteznek speciális tisztítószerek és folyadékok az ilyen típusú szövetekhez.  

A túracipő karbantartásához a legjobb, ha olyan készítményeket használ, amelyek célja az anyag szerkezetének táplálása, valamint a bevonatok megújítása, például a DWR réteg, amely biztosítja a lábbeli vízállóságát. A bőr stílusoknál fontos, hogy megfelelően nedvesítsük az anyagot. Nemcsak jobban fog kinézni, hanem a terepen is szolgálni fogja a célját. 

Leírás kibontása Leírás összecsukása