Ingyenes szállítás 16 000 Ft feletti rendelés esetén.

Az ingyenes szállítás nem vonatkozik a nagyméretű árucikkekre valamint az utánvétes rendelésekre.

További információk a szállításról
30 napos ingyenes termékvisszaküldési lehetőség a csomag átvételétől számítva. Megnézem hogyan küldhetem vissza a terméket
A rendeléseket rendszerint 3-4 munkanapon belül kézbesítjük.

A szállítási idő a termék rendelkezésre állásától valamint a kiválasztott szállítási módtól függően változhat.

Megnézem a részletes információkat
Nav switch

Adja meg a keresőszót a tippek megtekintéséhez.

Mászófelszerelés

Mászófelszerelés a Sportano üzletben  

A biztonság elsődleges szempont a hegymászás során, függetlenül attól, hogy Ön most teszi meg első lépéseit a mászófalon, a barlangászat szerelmese, vagy már számos via ferratán vett részt. A Sportano hegymászófelszerelései az Ön igényeinek és tudásszintjének megfelelően gondosan válogatott minőségi termékekből állnak, amelyeket az iparág vezetői alkottak meg.  

Mászófelszerelés vásárlása: mire figyeljek? 

A megfelelő mászófelszerelés kiválasztását a maximális biztonság kérdései határozzák meg, ezért a Sportanónál jóváhagyott és tanúsított termékeket talál.  
 
A hegymászósisaknak meg kell felelnie az EN 12492 európai szabványnak és az UIAA 106 (International Federation of Alpine Associations szabványai) szabványnak, így garantált, hogy a fejed jól védve lesz a falról való leesés vagy a leeső sziklák vagy felszerelések hatásaival szemben.  
 
A mászókötél biztonságát a leesési tesztek számával mérik, amelyek alapján az EN 892 szabvány szerinti tanúsítványt adják ki. 80 kg-os terhelésű és 12 kN ütőerővel rendelkező egyköteles kötelek esetében ez legalább 5 tesztet jelent, ikerkötél esetében 12 tesztet, kettős kötél esetében pedig 5 tesztet (kötélenként 55 kg-os súlyt és 8 kN ütőerőt feltételezve). A mászókötélnek meg kell felelnie az EN 958 szabványnak, a hevederek esetében pedig a CE EN 12277 C típusú tanúsítvány érvényes. 
 
A hegymászó karabinereknek meg kell felelniük az európai szabványoknak, többek között a minimális szilárdságra vonatkozóan zárt zárral (20 kN), nyitott zárral (7 kN) és a keresztirányú tengely mentén (7 kN). 

Egészítse ki mászófelszerelését a Sportanóval  

A Sportano üzletben a vezető márkák által készített professzionális mászófelszerelések széles választékát találja: Climbing Technology, Grivel, Ortovox vagy Deuter. Velünk az Ön igényeihez és céljaihoz igazodó mászófelszerelést vagy mászófelszerelést kap

Mászó hevederek 

A heveder a mászófelszerelés nélkülözhetetlen eleme, amely rögzítési és gyakran pihenési funkcióval is rendelkezik. Egyéni alkalmazkodást igényel a felhasználóhoz a méret, a cél, az időjárási körülmények vagy a nem szempontjából (női modellek a csípő anatómiai szerkezetének figyelembevételével, gyermekváltozatok, uniszex). A hegymászó hevederek a következőkre oszthatók: csípőhevederes változat állítható combpántokkal, csatlakozóval és csípőövvel (ideális sziklamászáshoz és falmászáshoz), mellkasi változat (hegymászás során a csípőhevederrel együtt használható) és barlangász heveder (könnyű, egyszerű kialakítású, kiálló elemek nélküli, a barlangban való mozgást akadályozó elemek). Üzletünkben olyan hegymászó hevedereket talál, amelyek állítható csípő- és combpántokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy az évszakhoz és a ruházati rétegek számához igazítsa őket, valamint a csatlakozó elhelyezésének lehetőségével, ami növeli a kötél vagy a karabiner kezelésének szabadságát. 

Mászósisakok

Megvédi a fejet a lezuhanó kövektől vagy felszerelésektől, a kiálló sziklapárkányokra való ütközéstől vagy a magasból való lezuhanás esetén. A megfelelően illeszkedő hegymászósisaknak jól kell illeszkednie a fejhez (akár rögzítve van, akár nincs), és vékony sapkával vagy buffal is viselhetőnek kell lennie. Szúrásállónak, légáteresztőnek, a fejpánt és a támasztórendszer magasságának könnyű és intuitív beállításával, valamint puha hab- vagy szövetpárnával kell rendelkeznie, amelyről a fejpánt eltávolítható. A fejlámpa rögzítésére szolgáló tartozékok vagy klipszek jó kiegészítésnek számítanak. A hegymászósisak kiválasztásakor győződjön meg arról, hogy megfelel-e a mászás típusának (szabadidős vagy haladó), a mászás formájának (sziklamászás, hegymászás, egyéni biztosítás, barlang, via ferrata stb.) és az évszaknak. Vannak habsisakok (könnyű, kényelmes, nem túl tartós - ütközés után könnyen deformálódik, ami kizárja a további használatot), kagylós sisakok (erős, tartós konstrukció, jól használható pl. barlangokban) és hibrid sisakok (univerzális, ABS-ből vagy polikarbonátból készült, a két előző változat kombinációja).   

Mászókötelek

A mászókötelek a hegymászók felszerelésének elengedhetetlen részei. A mászás szintjének (vastagabb kötél kezdőknek - 10 mm és több, vékony kötél profiknak) és a használati körülményeknek megfelelően választhatod ki. Az egyköteles (dinamikus) köteleket pl. sportmászáshoz, szerszámozáshoz, trad mászáshoz vagy hegymászáshoz használják. A félkötelek (dupla kötelek) az alpesi hegymászás vagy a nagy jégmászás szerelmeseinek, az ikerkötelek pedig - egy karabinerbe csíptetve - a hegymászás, ejtőernyőzés vagy jégmászás szerelmeseinek választása. Másrészt a segédkötelek, beleértve a repsznúrokat is, hasznosak a kötelek összekötésére és szállítására vagy az úgynevezett prusik (biztosítócsomó) megkötésére. 

Hátizsákok, mászótáskák 

Nemcsak szállítják a hegymászó felszerelést, hanem meg is védik azt a szennyeződéstől, a beakadástól, az UV-sugárzástól és a nedvességtől. Egy hegymászó hátizsák tökéletes társ lesz a hosszú és nehéz mászások során, míg egy táska tökéletes a felszerelés mászófalhoz való szállításához vagy a kötél tárolásához. Ezeknek a mászófelszereléseknek áramvonalasnak kell lenniük, megfelelő literes űrtartalommal kell rendelkezniük, tartós, szakadás- és kopásálló anyagból (pl. Ripstop erősített nejlon) kell készülniük, integrált kötéllemezzel, az egyes mászófelszereléseknek fenntartott rekeszekkel és a vállpántok állítási lehetőségével.  

Felszerelés a via ferratákhoz 

Az adrenalin és a felejthetetlen kilátás rajongójaként a Dolomitokba tervez kirándulást a via ferrata útvonalakon? A Sportanónál minden szükséges felszerelést megtalál az acélkötéllel védett útvonalakon való mászáshoz: mászósisak (EN 12492 és UIAA 106 tanúsítvánnyal), mászótalp (lehetőleg Y típusú, energiaelnyelővel ellátott, hogy minimálisra csökkentse az eséskor fellépő ütőerőt), heveder (CE EN 12277 C típusú tanúsítvánnyal, állítható comb- és derékövvel), karabinerek és kesztyűk (bőr és szintetikus anyagok, magas szellőzéssel, hogy megvédje a kezet a kopástól). 

Övek, hevederek, mászótalpak 

A hevederek és hurok lehetséges felhasználási területei közül csak néhány a hegymászó hevederek és hurkok lehetséges felhasználási területei közül. A minden hegymászó számára univerzális felszerelésnek a mechanikai sérülésekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességgel kell rendelkeznie. Válasszon nagyon erős és könnyű dyneema vagy nylon anyagból készült mászóhurkokat, amelyek a nagy tartósság mellett ellenállnak a magas hőmérsékletnek is. A Sportanóban összegyűjtöttük a legjobb minőségű hegymászó lankákat is, amelyek lelassítják, tompítják az esést és elnyelik a kapcsolódó rántásokat, lehetővé téve, hogy biztonságosan helyreálljon, amikor elszakad a faltól vagy az acélkötéltől a via ferrata-n. 

Expressions, hegymászó karabinerek 

Szilárd vagy drótzárral (biztosítótű típusú zárással), nejlon vagy dyneema hevederrel kiegészítve - a mászó expresszek a mászófelszerelés egy másik alapvető része. Leggyakrabban két lecsavarozott karabinerből (az egyik egyenes zárral, a másik drótzárral) és hevederből áll, elsődleges célja a kötél rögzítése a rögzítési pontokhoz. Üzletünkben az exponenseket egyenként vagy készletben is megvásárolhatja. Az exponensek a mászás formájának megfelelően (pl. ovális, D-alakú) különböző formájú, kis súlyú mászó karabinerekkel párosíthatók. 

Csontok, horgok, hegymászó barátok 

A mászócsontok, kampók és barátok nélkülözhetetlenek a rögzítési pontok kialakításához. Az előbbieket rokokra (ékszerű működés), hexákra (szabálytalan sziklarepedésekben való rögzítésre alkalmasak) és tricamokra (kis és nehezen hozzáférhető repedésekben és hasadékokban való elhelyezésre alkalmasak) osztják. A kampókat a mesterséges mászás és a trad mászás során használják, amelyeket a sziklába ütnek, hogy rögzítési pontot hozzanak létre. Többféle formájú és méretű horog létezik, köztük a szöghorog (nagy repedésekhez és hasadékokhoz), a V-ka (széles repedésekhez), a RURP (kis repedésekhez) és a bong (széles repedésekhez). Másrészt a tapasztalt hegymászók számára megoldást jelentenek a mászóbarátok, vagy mechanikus csontok, amelyek a bütykök alapján lehetővé teszik, hogy 1 és akár 30 cm közötti repedésekben is biztosítópontot lehessen létesíteni. 

Magnézia, tasakok 

A sportolók "fehér bátorságként" emlegetik, és sokan nem tudják elképzelni az edzést vagy a versenyeken való szereplést a fehér por nélkül a kezükön. A magnézium-dioxidot vagy magnézium-hidroxokarbonátot a rúdugrásban, súlyemelésben vagy hegymászásban használják. Ez utóbbi esetben a fő célja a súrlódás növelése, a kéz jobb tapadása a sziklán vagy a fogantyún, valamint a kéz nedvességének csökkentése. A magnézia lehet por, kocka, folyadék vagy krém formájában. A púderes változat a legnépszerűbb és legkönnyebben használható (a felvitelhez egyszerűen mártja a kezét egy zacskóba, és dörzsölje össze), de egyben a legporosabb is. A kockában lévő magnézia kevésbé poros - addig dörzsöljük a golyót, amíg a kezünket kielégítően be nem borítja), míg a golyós változat (magnézia alkohollal kombinálva) hagyja a legkevesebb port és maradványt, de időre van szüksége a száradáshoz. Remekül működik a mászófalakon. A Sportano a magnézia tasakok széles választékával rendelkezik a könnyű alkalmazás és tárolás érdekében. A táskát úgy kell kiválasztani, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a kezébe.  

Egyéb hegymászó kiegészítők és felszerelések  

A hegymászó bilincsek kiegészítik a hegymászó felszerelést; a kötélre szorítva és egy irányban dolgozva nagyszerűek lesznek felfelé, ereszkedés közbeni rögzítéshez (megállítják a zuhanást) vagy a korlátoknál.  Üzletünkben vízálló hátizsákokat és vízálló táskákat is talál, amelyek megakadályozzák, hogy felszerelése és tartozékai vizesek legyenek, valamint biztosítókészleteket (pl. Click Up+ a Climbing Technology-tól), amelyeknek köszönhetően még egy kezdő is képes lesz megfelelően biztosítani a társát. A Sportano segítségével olyan hegymászó felszereléssel egészítheti ki a szettjét, amely nagy megbízhatóságot biztosít a falon, a sziklákon, a barlangban vagy a via ferrata-n, függetlenül attól, hogy a hegymászó kalandjának melyik szakaszában van.  

Leírás kibontása Leírás összecsukása