Ingyenes szállítás 16 000 Ft feletti rendelés esetén.

Az ingyenes szállítás nem vonatkozik a nagyméretű árucikkekre valamint az utánvétes rendelésekre.

További információk a szállításról
30 napos ingyenes termékvisszaküldési lehetőség a csomag átvételétől számítva. Megnézem hogyan küldhetem vissza a terméket
A rendeléseket rendszerint 3-4 munkanapon belül kézbesítjük.

A szállítási idő a termék rendelkezésre állásától valamint a kiválasztott szállítási módtól függően változhat.

Megnézem a részletes információkat
Nav switch

Adja meg a keresőszót a tippek megtekintéséhez.

Széllovagló deszkák

Szörfdeszkák - válassza ki a tökéletes deszkát a Sportano üzletben 

Széllovagláskor a legfontosabb felszerelés a deszka, amely lehetővé teszi a hullámok felett való siklást, és a versenyzőt a felszínen tartja. Az úszás készsége és technikája mellett a legfontosabb dolog a megfelelő felszerelés beszerzése ehhez a tevékenységhez. A Sportanónál olyan professzionális márkák minőségi szörfdeszkáit találod, mint a Fanatic, JP Australia és Tabou. Szerezze be a szükséges felszerelést, hogy minden körülménynek megfeleljen, és megfeleljen az elvárásainak.  

Szörfdeszka - felépítés és alapvető információk 

A megfelelő felszerelés elengedhetetlen a szörfözésben, ha nem csak nagy sebességet akarsz elérni a vízen, hanem gyorsabban akarsz siklásba kerülni. Az, hogy melyik szörfdeszka a legjobb, a tudásszintedtől, a súlyodtól vagy a magasságodtól függ. A deszkák különböző szélességben kaphatók, ami a stabilitást és a mozgás irányítását jelenti a vízen. A berendezés hossza viszont a sebességért és a nagyobb sebesség eléréséért felelős. Maga a deszka felépítése is befolyásolja a vízen nyújtott teljesítményét, ahol általában különbséget tesznek szénszálas, üvegszálas vagy szintetikus anyagok között.  

A szörfdeszka felépítése nem bonyolult, de érdemes megismerni a felszerelés legfontosabb részeit. Először is az orr, azaz az elülső rész, és a fedélzet - az a hely, ahol úszás közben állsz. Ezen kívül ott van még az árbocdoboz, ahol az árbocot helyezik el. A kormánylap nélküli deszkákon ez általában egy ballasztdobozra emlékeztető szerkezet. A párnák viszont a fedélzetre szerelt párnák, amelyek a hatékony ütéscsillapításért felelősek. A hevederek viszont azok a hevederek, amelyekre úszás közben a lábadat helyezed, így jobban irányíthatod a deszkát. A szörfdeszka a ballasztdobozból is áll, amely egy olyan szerkezet, amely lehetővé teszi a ballasztok - uszonyok - beszerelését. A deszkát egy tatbox-szal, azaz a hajótest hátsó részével fejezik be. 

Szörfdeszka típusok 

Mielőtt kiválasztanád a megfelelő szörfdeszkát, fontos, hogy a tudásszintedhez igazítsd, mivel különböző modellek a kezdőknek, mások pedig a tapasztaltabbaknak valók. A készségszint tekintetében többféle tábla létezik.  

  • Hullám - kis elmozdulás és hosszúság jellemzi őket, és általában három pánttal rendelkeznek. Tapasztalt hullámúszók számára jól működnek.  
  • Freestyle - valamivel rövidebb és szélesebb, 90-110 literes űrtartalommal. Nagy manőverezőképesség és gyors siklás jellemzi őket.  
  • Freeride - sokoldalú kialakításúak, és jól működnek a lapos és a magasabb hullámokon.  
  • Freerace - széles farral és hosszabb ballaszttal rendelkező deszka, így felszélre és nagy sebességű cirkálásra van kihegyezve.   
  • Szlalom/verseny - haladó versenyzőknek tervezték. Alkalmas éles kanyarokhoz és gyors manőverekhez.   
  • Formula - széles deszka nagy vízkiszorítással és hosszú ballaszttal, ahol a hajótest szélessége akár 1 méter is lehet. 
  • Sebesség - egy olyan deszka, amelyet keskeny hajótestének és rövid hosszának, valamint kis vízkiszorításának köszönhetően nagy sebességre terveztek a vízen.  

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szörfdeszkát? 

Kíváncsi, hogyan válasszon szörfdeszkát? Mindenekelőtt figyeljünk a kiszorításra, amely meghatározza, hogy mekkora terhelést bír el a deszka. Az értékeket literben mérik, ahol egy liter elmozduláson legfeljebb egy kilogramm terhelés jut egy literre. A deszka kiválasztásakor vegye figyelembe a súlyát, magasságát, illetve a vitorla és egyéb felszerelés súlyát. A 80-90 kilogramm körüli súlyú emberek számára egy 150 liter körüli vízkiszorítású deszka lesz a legjobb. Az ennél kisebb súlyúaknak 120-145 liter körüli vízkiszorítású deszkát kell keresniük. A táblát is igazítsd a képességeidhez. A széles deszka gyorsabban siklik a hullámokba, és jobban reagál a szélsőséges szélviszonyokra. Egy hosszabb modell nagyobb sebességet nyer, és könnyebb elkapni az irányítást a deszkán.  

A deszka kiválasztásakor figyeljünk a konstrukcióra is, mivel a leggyakrabban a hagyományos, azaz a kompozitból, üvegszálból, szénszálból vagy fából készült merev modelleket választjuk. Egy felfújható szörfdeszka is egyre népszerűbb, amelyet gyorsan fel lehet fújni az úszás előtt, és amely teljesen készen áll a használatra. Úszás után könnyen elpakolható és szállítható. 

Ha kezdő vagy, válassz olyan szörfdeszkát, amely centerboarddal (a hajótest közepén lévő összecsukható uszony) rendelkezik, így a felszerelés viszonylag stabil. A tapasztaltabbak számára a centerboarddal ellátott deszka nem mindig működik, mivel korlátozza a hullámokban való siklás kivitelezését. 

Hogyan válasszunk szörfdeszkát kezdőknek? 

Ha még csak most kezdesz el szörfözni, célszerű széles (kb. 70-80 centiméteres) kezdő szörfdeszkát választani. Nagyobb a felhajtóerejük, és a jobb kormányzásnak köszönhetően könnyebben navigálhatók a vízen. Ezen kívül válasszon dingi szörfdeszkát, azaz olyan deszkát, amelynek uszonya a fedélzet közepén helyezkedik el. Ez még stabilabbá teszi a berendezést, így a kezdők számára is biztonságos választás.  

Milyen szörffelszereléssel érdemes felszerelkezni? 

A deszka nem az egyetlen szörffelszerelés. Szükséged lesz egy vitorlára is, amely lehetővé teszi, hogy elkapd a szelet és biztonságosan irányíts mindent. Ezen kívül jól jön egy trapéz; ez tehermentesíti a karjaidat, ugyanakkor a testeddel együtt a vitorlára is súlyt helyezel.  

Az is jó ötlet, ha felszerelkezik a szükséges neoprén ruházattal (ruha, zokni, kapucni, sapka vagy neoprén cipő), amely megvédi Önt a széllökésektől és kényelmet biztosít úszás közben. A felhajtómellény megvédi Önt abban az esetben, ha ellenőrizetlenül a vízbe esik. A felszerelések között biztosan szükséged lesz egy szörfdeszka borítóra, hogy a felszerelésed ne sérüljön meg szállítás és tárolás közben. Ha úgy dönt, hogy felfújható szörfdeszkát vásárol, jó ötlet, ha van magánál egy javítókészlet, hogy gyorsan meg tudja javítani a felszerelését. 

Leírás kibontása Leírás összecsukása