Ingyenes szállítás 16 000 Ft feletti rendelés esetén.

Az ingyenes szállítás nem vonatkozik a nagyméretű árucikkekre valamint az utánvétes rendelésekre.

További információk a szállításról
30 napos ingyenes termékvisszaküldési lehetőség a csomag átvételétől számítva. Megnézem hogyan küldhetem vissza a terméket
A rendeléseket rendszerint 3-4 munkanapon belül kézbesítjük.

A szállítási idő a termék rendelkezésre állásától valamint a kiválasztott szállítási módtól függően változhat.

Megnézem a részletes információkat
Nav switch

Adja meg a keresőszót a tippek megtekintéséhez.

Hálózsákok és paplanok

Hálózsákok és túrapaplanok - válasszon magának egy modellt a Sportano üzletben 

A hálózsák elengedhetetlen felszerelés, ha többnapos hegyi túrára készülsz. Ha azt tervezi, hogy az éjszakát a szabadban tölti, egy hálózsák vagy egy turistapaplan megfelelő hőkomfortot biztosít, ugyanakkor garantálja a pihenés és az alvás kényelmét. A Sportanóban olyan márkák kiváló minőségű hálózsákjait és túrapaplanjait találja, mint a Carp Spirit, Deuter, Exped, Ferrino, Outwell, Rab és Sea to Summit.  

Túrázás, tél vagy pehely - hálózsák típusok 

A hálózsákok típusai között vannak nyári és téli hálózsákok, azaz különböző évszakokban való használatra szántak. Az első típus magasabb hőmérsékleten történő utazásokhoz alkalmas, és csak egyrétegű szintetikus szigetelésből készülhet. A téli hálózsáknak viszont elegendő pehelytöltettel kell rendelkeznie ahhoz, hogy mínusz fokban is használható legyen. A legjobb, ha beépített, termikus gallérral ellátott modellt választunk (az úgynevezett múmiát), így a lehető legtöbb testrészt takarja, és védelmet nyújt a hideg ellen. A három évszakos hálózsákok univerzálisak és tavasztól őszig használhatók. Nulla Celsius-fok körüli hőmérsékletre alkalmasak. 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hálózsákot vagy utazási paplant? 

Hálózsák vásárlásakor figyelembe kell vennie a felhasznált anyag típusát, pontosabban a tölteléket. Ez nemcsak a pihenés és alvás alatti kényelmet, hanem a hőkomfortot is befolyásolja. Természetes pehelytölteléket használunk, amely garantálja a magas szintű meleget. A szintetikus viszont ellenállóbb a nedvességgel szemben, és nem veszíti el gyorsan hőszigetelő tulajdonságait.  

Érdemes tudni, hogy a legtöbb hálózsáknak van egy bizonyos hőkomfort-szintje. Ezt az EN 13537 szabvány szerinti hőmérsékleti tartomány határozza meg:  

  • komfort hőmérséklet - a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a nő jól érzi magát,  
  • komfort határ - a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen az ember jól érzi magát,  
  • Extrém hőmérséklet - az a legalacsonyabb környezeti hőmérséklet, amelynél a hálózsákban alvás hipotermiát okozhat és veszélyes. 

Először azonban vegye figyelembe, hogy milyen körülmények között és milyen évszakban fogja használni a hálózsákot vagy a paplant. Különböző termékeket használnak nyáron, amikor nincs szükség további szigetelőrétegekre, és még mások télen, amikor a túrázás nagyon alacsony hőmérséklethez vezethet. A többnapos túrák során a felszerelés súlya rendkívül fontos. 

Mire figyeljünk hálózsák vagy utazási paplan vásárlásakor? 

Amikor hálózsákot vagy paplant vásárol, gondosan ellenőrizze annak minden elemét - varrás, cipzárak, töltelék, súly vagy méret összehajtva és kihajtva. Olyan hálózsákméretet válasszon, amely megfelelően illeszkedik a testéhez, nem okoz kényelmetlenséget, ugyanakkor meleget és kényelmet biztosít. A legjobb, ha néhány centiméteres tartalékkal rendelkező modellt választasz, különösen, ha télire keresel modellt, ahol az extra térfogatot a vastagabb ruharétegek veszik fel.  

A felhasznált anyagtípuson és a szintetikus szigetelés vastagságán kívül a hálózsáknak vagy paplanhuzatnak rendelkeznie kell DWR technológiával. Ellenállást biztosít az anyagba beszivárgó vízzel szemben, amelynek köszönhetően a nedvesség lecsúszik az anyag felületén. Ilyen megoldást találhatunk a Rab vagy a Deuter hálózsákjaiban. Ezenkívül ügyeljen arra, hogy az anyag ellenálljon a kopásnak és a mechanikai sérüléseknek.  

Hálózsák vagy utazópaplan - melyiket válasszuk? 

Túrázáskor általában múmia típusú hálózsákot használnak, amely kúpos lábakkal és beépített kapucnival ellátott termék. Ez biztosítja, hogy a teljes szerkezet maximális meleget és kényelmet nyújtson. A túrapaplan viszont, amely általában téglalap alakú, inkább szabadidős kirándulásokhoz vagy kempingezéshez használatos. Jellemzője a rosszabb belső hőtartás. A szövet alatt azonban több hely van az alváshoz.  

Hegyi túrázáshoz válasszon olyan hálózsákot, amely illeszkedik az emberi testhez, és lehetővé teszi a hőkomfort fenntartását minden körülmények között. Másrészt a nyári napokon a szabadidős kirándulásokhoz magával vihet egy turistapaplant. 

Leírás kibontása Leírás összecsukása