Ingyenes szállítás 16 000 Ft feletti rendelés esetén.

Az ingyenes szállítás nem vonatkozik a nagyméretű árucikkekre valamint az utánvétes rendelésekre.

További információk a szállításról
30 napos ingyenes termékvisszaküldési lehetőség a csomag átvételétől számítva. Megnézem hogyan küldhetem vissza a terméket
A rendeléseket rendszerint 3-4 munkanapon belül kézbesítjük.

A szállítási idő a termék rendelkezésre állásától valamint a kiválasztott szállítási módtól függően változhat.

Megnézem a részletes információkat
Nav switch

Adja meg a keresőszót a tippek megtekintéséhez.

Aminosavak

Aminosavak - válassza ki a megfelelő termékeket a Sportano shopban 

Az aminosavak olyan összetevők csoportjába tartoznak, amelyek felelősek a szervezetben zajló számos folyamat, például a fehérjeépítés megfelelő lefolyásáért. A Sportano.hu oldalon a Kiegészítők és táplálkozás kategóriában olyan termékeket talál, amelyekkel kiegészítheti hiányosságait, javíthatja közérzetét és biztosíthatja teste számára, amire szüksége van. Ha sportboltunkban vásárol, biztos lehet benne, hogy értékes aminosavakat választ különböző formákban olyan professzionális márkákból, mint a Trec, 6PAK, 7Nutrition, Essence, Real Pharm vagy Nutrend.  

Mik azok az aminosavak? Alapvető információk 

Az aminosavak a szerves vegyületek egy csoportja, amely nitrogén-, oxigén-, hidrogén-, szén- és oldallánccsoport-változókból álló molekulákból áll. Az aminosavakban található kémiai vegyületek fehérjéket alkotnak, amelyek a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen építőelemek. Az aminosavak alapvető felosztása megkülönböztethető:  

  • Endogén aminosavak - a szervezetben szintetizálódnak, ezek közé tartozik az alanin, az aszparaginsav, az aszparagin vagy a glutaminsav; 
  • esszenciális aminosavak - ezeket a szervezet nem tudja előállítani, ezért ezeket az aminosavakat az étrendben kell biztosítani. Ezek lehetnek: lizin, treonin, valin, leucin vagy metionin; 
  • feltételesen esszenciálisak - a szervezet akkor termeli őket, ha megfelelő mennyiségű előanyaguk, például glicin, prolin, tirozin vagy arginin áll rendelkezésre.  

Az aminosavak elengedhetetlenek a szervezet általános javulásához és megfelelő működéséhez, mivel a legtöbb folyamathoz fehérjékre van szükség. Ezért ajánlatos naponta olyan termékeket fogyasztani, amelyek aminosavakat tartalmaznak: húst, halat, lenmagot, mandulát, banánt, gabonaféléket vagy dióféléket. Itt a teljes értékű, azaz magasabb fehérjetartalmú fehérjék a legfontosabbak. A növényi termékek viszont a nem teljes értékű fehérjék közé tartoznak; igényük pótlása érdekében magas aminosavtartalmú termékeket kell használni, vagy megfelelő kiegészítőket kell választani. A Sportanónál a legjobb gyártóktól származó aminosavakat talál az Ön igényeinek megfelelően, mint például az Olimp, a 7Nutrition vagy a Nutrend. Az összegyűjtött termékek olyan kiegészítők, amelyek támogatják a szervezet működését, és javítják az Ön jólétét. 

Aminosavak - miért olyan fontosak az edzés és a sport szempontjából? 

Az aminosavak fontos szerepet játszanak a szervezet számos építő folyamatában, például a hormonok vagy enzimek előállításában. Legnagyobb hatásuk az aktív életmódot folytató embereknél tapasztalható. Ezután az elágazó láncú esszenciális aminosavakat (leucin, izoleucin és valin) tartalmazó étrend-kiegészítők javasoltak. Ez a három vegyület egyszerre felelős a megfelelő izomregenerációért, az izomtömeg építéséért és az intenzív edzés utáni fáradtság csökkentéséért. Ezenkívül az aminosavak használata befolyásolja a máj és az idegrendszer megfelelő működését. Javítják a hangulatot és biztosítják a megfelelő edzésteljesítményt.  

Aminosavak és kiegészítés aktív emberek számára 

Akár aktívan edz, akár egészséges életmódot folytat, az aminosavak és kiegészítők használata elengedhetetlen a szervezet működésének javításához számos folyamatban. Az aminosavak használatának tulajdonságai befolyásolják a teljesítményt és az állóképességet az edzés során. Az izomtömeg építése esetén a BCAA-aminosavak edzés előtti használata befolyásolja a szervezet munkáját és működését. Az esszenciális aminosavakat, azaz azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi szervezet nem képes saját maga előállítani, pótlással kell biztosítani. Ez különösen szükséges az edzésben lévő emberek számára, ahol az intenzív edzés során használatuk befolyásolja az izomtömeg építését.  

Az aminosavakon kívül az aktív embereknek nagyobb szükséglet vagy hiány miatt D-vitamint, probiotikumokat, fehérje-kiegészítőket, B-vitamin-komplexet, vitamin-ásványi anyag-kiegészítőket, vasat vagy kalciumot kell használniuk. Másrészt az edzés közbeni teljesítményt javító kiegészítők közül választhatjuk a béta-alanint, a koffeint vagy a kreatint. 

A fizikailag aktív emberek számára fontos aminosavtípusok 

A fizikailag aktív embereknek mindenekelőtt a fehérje aminosavakat kell használniuk, amelyek a hormonkezelésért és a sejtregenerációért felelősek, miközben részt vesznek a zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében is. Megkülönböztethetők olyan fehérjeaminosavak, mint az alanin, aszparaginsav, glutaminsav, fenilalanin vagy lizin. A sportolók által leggyakrabban használt aminosavak az elágazó láncú aminosavak (BCAA-k) és az EAA-knak nevezett kiegészítők. Ezeket általában edzés előtt vagy után fogyasztják, és az állóképesség és a teljesítmény növelésére szolgálnak. Az izomrendszer regenerálásáért és az izomtömeg növeléséért is felelősek. 

Az aminosavak típusai között megtalálhatók a ketogén aminosavak is, amelyek a ketogenezis folyamatában a ketontestekké való átalakulásért felelősek. Támogatják a keto állapotban lévő embereket, mint a fehérje egyik építőköve.  

Másrészt, ha aktív vagy, mindenképpen érdemes lúgos aminosavakat szedni, amelyek közé tartozik a glutaminsav és az aszparaginsav. Az előbbi serkenti az agyműködést, csökkenti a fáradtságot és befolyásolja a kognitív képességeket, valamint javítja az idegrendszer működését. Az aszparaginsav viszont erősíti az immunrendszert, biztosítja a megfelelő anyagcserét, és sejtszinten energiát szolgáltat.  

BCAA-k és EAA-k - alapvető információk 

A BCAA-aminosavak elágazó láncú aminosavak, amelyek közé tartozik a valin, az izoleucin és a leucin. Elsősorban a teljes értékű fehérje magas forrásáért felelősek az étrendben. Aktív emberek számára ajánlott, mivel az izomrostok részben ezekből az aminosavakból állnak. Megfelelően felszívódnak az izomzat szerkezetébe, így intenzív edzés során a szervezet energiát merít belőlük. A BCAA-aminosavak táplálékkiegészítőkből történő pótlása növeli az állóképességet és a teljesítményt az edzés során.  

Az EA-aminosavak viszont esszenciális aminosavak, amelyek az építőhatásért felelősek. A szervezet nem képes ezeket saját maga előállítani, ezért érdemes kiegészíteni ezeket az összetevőket. Hozzájárulnak az izomtömeg építéséhez, garantálják a biokémiai folyamatok, például az anabolizmus helyes lefolyását, javítják a hangulatot vagy növelik az edzés teljesítményét. 

Leírás kibontása Leírás összecsukása